Diskuze: Nízkofunkční autista na GFCF dietě

« zpět na přehled témat
autor: Zita Muzikářová (kmuzikar@quick.cz)

Ahoj,
jsem matkou 6tilétého Tomáška, který byl před dvěma lety klasifikován jako pasivní nízkofunkční typ autisty. Od listopadu 2002 držíme dietu, nejdříve jsme vyloučili gluten a později i mléko. Již po třech měsících Tom začal skoro normálně spát, tzn. již v noci netleská, či nekřičí (nesměje se) několik hodin, ale pouze se občas probudí a zase spí dál, což je po 5ti a 1/2 letech nevyspání neuvěřitelné. Asi tím, že se vyspí, začal být přes den naopak aktivnější (již vůbec není pasivní), ale dokáže projevovat svoji vůli. Rovněž se výrazně zlepšil jeho oční kontakt a chápání řeči. Zatím stále nemluví, ale rozumí a je o hodně "zvukovější". Také pakticky vymizel jeho tzv. "bezpředmětný" pláč, ze kterého jsem bývala zoufalá. Dnes je celý den v pohodě, zajímá se o okolí a má radost ze společné hry. Apeluji proto na každého ZKUSTE tuto dietu. Nic za to nedáte, je to ta nejjednodužší forma pomoci, která rozhodně nikomu nemůže uškodit (narozdíl od medikací, které mi nabízí neurolog). Kromě vynechání Gluteenu a Caseinu, považuji rovněž - po přečtení knihy od Karyn Seroussi "Unraveling The Mystery of Autism and PDD"-, za stejně důležité i pročištění střevního traktu od kvasinek a plísní. Jelikož u nás není možné sehnat Nystatin, bylo nám doporučeno denně pít čaj "Lapacho" (ten seženete ve specializovaných prodejnách na čaj, nebo v Country Life)a současně dodávat Zinek se Slenem (to má pomoc i proti těžkým kovům) a L-Aktibacilus. Pozor od některých firem obsahuje mléčné proteiny. Rovněž je nutné omezit cukr a vyloučit ze stravy droždí. Dále jsem se dozvěděla, že některé potraviny, obsahující hodně phenolinu (ten je skoro všude, ale nejvíce např. v banánech, kokosu, červeném ovoci apod.) mohou způsobovat "bezpředmětný" noční smích. To mám dokonce ověřeno. Závěrem bych ssnad chtěla jěště říci, jak moc jsem vděčná za tyto e-mailové stránky, (dále samozřejmě i za zahraniční), ale zde jsem poprvé uviděla větu AUTISMUS JE LËČITELNÝ! Což po více jak ročním přesvědčování o tom, že je to "Pervazivní (vše postihující) vývojová vada, neléčitelná a celoživotní, kterou snad jen můžeme zmírnit vhodnou výukovou metodou, a to jak ze strany jak doktorů, tak i některých našich "odborníků" na autismus byyylo naprosto, teď nevím, jak to popsat, tu euforii co mě popadla, ten elán se kterým jsem se pustila do další práce s Tomáškem a to přesvědšení, že se zlepší, prostě víra a optimusmus do budoucna, místo odevzdanosti a řešení co bude s mým chlapečkem, až já tu již nebudu nebo mu nebudu moci dál pomáhat. Spolu s dietou tedy dál praktikuji strukturované učení, ale teď se snažím osvojit si i výuku pomocí "Son Rise" programu. Zde Vás odkazuji na terapeutku Lindu Neybauyerevou, která sem již přispěla několika články. Přeji Vám všem hodně üspěchů s dietou a hodně radosti z úspěchů Vašich dětí.

Vloženo 05.07.03 15:37

#1 Hana Maslowská (coeliac@coeliac.cz)

Ahoj všem,
chtěla bych doplnit k tomu, co Zita zmiňuje o kvasinkách ve střevním traktu, pár svých zkušeností . Tento problém se může týkat i řady celiaků, kteří měli před stanovením diagnózy delší dobu průjmy a oslabený imunitní systém.
Kvůli zkřížené alergii je třeba kromě droždí ještě vyloučit plísňové sýry, kvašenou zeleninu, ap. Též prodávané džusy, kefír a kombuča mohou vadit.
Cukr je základní potravou pro kvasinky, může se však vynechat až při současné léčbě, jinak si kvasinky začnou shánět potravu mimo střevní trakt a to v první řadě z krve.
Chystala jsem se napsat, že nystatin v tabletách je u nás dostupný jako Fungicidin, zkusila jsem si to ještě ověřit a opravdu už není ani Fungicidin ani nic jiného.
Zajímalo by mě, co je teď lékem první volby na střevní kandidózy. Existují účinnější látky než nystatin – např. fluconazol, ale ty se dříve používaly až při generalizované kandidóze, protože už mohou mít závažnější nežádoucí účinky.
Je fakt, že nystatin v některých případech nebyl dostatečně účinný – lékaři ho většinou předepisovali v nižších dávkách a kratších intervalech než bylo třeba. Já sama jsem měla zkušenost, že se mi po každém cyklu přeléčení nystatinem problémy do tří týdnů začaly vracet a pomohla mi až komplexní pročišťující kúra u jednoho léčitele v Bavorsku. Základem byla hydro-kolon-terapie. (O zkušenostech s touto metodou, pro kterou se v češtině ujímá označení střevní sprcha, se lze dočíst na stránkách http://www.doktorka.cz).
Podrobně se lze dočíst o kvasinkách v některých knížkách – např. E.M.Kraske: Kandidóza.
Pro léčbu kandidózy je třeba si najít lékaře, který s tím má zkušenosti. To se pozná např. podle toho, jak chce určit diagnózu. Většina lékařů navrhuje výtěr, to je však metoda pro tento účel nespolehlivá. Kvasinky je třeba testovat ze vzorků stolice odebíraných 3 dny po sobě (aby se zvýšila pravděpodobnost záchytu). Váš lékař musí spolupracovat s laboratoří, která dělá tyto testy.
Neléčená kandidóza způsobuje celou řadu příznaků, mykotoxiny vylučované kvasinkami mohou působit i výrazné psychické problémy. Záludnost tohoto onemocnění je v tom, že pokud se po něm cíleně nepátrá, nenajde se. Mohou vám udělat celou řadu náročných vyšetření, z kterých vyjdete jako „zdravý člověk s psychickými problémy“.
Přeji všem, kteří ještě potřebují s něčím pomoci, aby naráželi na „správné lidi“, kteří jim ukáží cestu dál.

Vloženo 21.07.03 10:03

#2 Monika Pšenčíková (psencikova@neografia.sk)

Vazena pani Zita, teraz som objavila tuto stranku a hned som sa rozhodla vam napisat. Som matkou 5-rocneho chlapceka, ktoremu az teraz bol diagnostikovany autizmus.Da sa povedat v skratke, ze do 2,5 roka sa vyvijal vcelku v poriadku, bol velmi zive dieta. Vedel vela slov, ktore ale este nedokazal spajat do viet. Od tohto roku Patko zacal mavat epilepticke zachvaty, ktore mava denne. Jeho stav je teraz taky, ze pouziva uz len 5 slov, do februara tohto roku to bolo 70 slov. Stale chodime na kontroly na neurologiu, a da sa povedat, ze teraz pri pridani noveho doplnkoveho lieku sa zachvaty zacali stabilizovat. Jeho povaha je naozaj ina nez maju zdrave deti, hra sa sam, ale nie su to hry, ktore sa deti zvyknu hrat, nevydrzi pri ziadnej cinnosti, nema zaujem sa ucit, ciatat so mnou knizku, stavat. Pocula som uz od tejto diete, ale skusenosti nemam zatial ziadne. Z jedalnicka som vyradila maso, sladkosti minimalne. Zatial som este v situacii, kedy sa musim vyrovnat s uvedenou diagnozou a je to o to horsie, ze som rozvedena a nemam sa s kym moznost porozpravat o probleme, pretoze nie je tych rodicov vela. Budem rada, ak si najdete chvilku casu a poskytnete mi zakladne informacie, aby som sa mohla odrazit. Pretoze ja mam obrovsku vieru, ze svojmu synovi dokazem pomoct. Este o autizme vela neviem, nepoznam metodu Teacch ani metodu , ktoru spominate Son Rise. Takze som uplny zaciatocnik.Velmi pekne Vam zatial dakujem a zelam pekny den.

Monika Psencikova

Vloženo 30.07.03 14:15

#3 Zita Muzikářová (kmuzikar@quick.cz)

Vážená paní Pšenčíková,
velmi ráda se s Vámi podělím o své zkušenosti a informace, které jsem získala. Myslím, že nejsnažší bude, když mi sdělíte svoji adresu či telefon nebo mě můžete zavolat na číslo 604220579.
Srdečně zdravím
Zita

Vloženo 01.08.03 22:42

#4 Zita (kmuzikar@quick.cz)

Paní Pšenčíková, bohužel jsem ztratila kontakt na Vás, abych Vám mohla zaslat některé materiály. Prosím, napište mi jej. Zdravím.

Vloženo 19.09.03 08:49

#5 Ivana Pilíková (ivanapilikova@seznam.cz)

Prosím o zasílání příspěvků k tomuto tématu. Děkuji IP.

Vloženo 28.02.05 19:23

#6 Gabriela Timkova (martin.timko@inmail.sk)

Ahoj.
Predchadzajuce prispevky sa mi zdaju byt dost stare a preto dufam ze sa mi ozvete.
So matkou skoro trojrocneho chlapceka, ktoremu bol diagnostykovany autizmus.Trpi epilepsiou od siesteho mesiaca (tzv.westov syndrom)Zachvaty trvali len dva tyzdne a po nasadeni liecby sa zachvaty uz neobjavili.Samko vobec nerozprava komunikuje nonverbalne.Po stanoveni diagnozy sme zahajili GFCF dietu.Drzime ju zatial tyzden.Mame pocit ze prve co sa upravilo je spanok a celkovy neklud pocas dna.Dieta je v zaciatkoch a my sme vo velkom ocakavani co nam prinesie.Urcite sa nevzdame.Preto sa chceme opytat na strukturovane ucenie "son rice" v com spociva a ako sa mozem dostat k literature.Este sa vratim k diete.Vo vasom prispevku som si vsimla ze ste zo stravy vylucila drozdie.Vsetky muky pre bezleptikov obsahuju instantne drozdie.Aku muku mi doporucujete pouzivat?Alebo mi napiste z coho peciete chlieb a ine mucne vyrobky.Za Vasu skoru odpoved Vam dakujem a pozdravujem vsetkych rodicov, ktori sa rozhodli bojovat, aby vytrvali.

Vloženo 21.09.05 23:10

#7 Gabriela Timkova (martin.timko@inmail.sk)

Dietu drzime dva tyzdne.Zo stravy sme vylucili lepok, kasein a laktozu.No stolica je stale velmi riedka a preto sa Vas chcem opytat ake ste mali Vy s touto dietou skusenosti.Nevieme ci mame s touto dietou pokracovat alebo ci mame niektoru z vylucenych potravin nasadit.Nemame urobene este vysetrenia na ktoru potravinu je nas syn alergicky.Na vysetrenie ideme az na buduci tyzden do Noveho Jicina a tam nam urobia kompletne vysetrenie na potraviny, ktore su pre nasho syna nevhodne.Nas syn ma znaky autizmu a preto verime ze mu tato dieta dokaze pomoct a rozbehnut jeho vyvoj v pred.Dakujem za odpoved.S pozdravom.

Vloženo 28.09.05 12:35

#12 zazinka (ziza.1975@seznam.cz)

Silvi kdyby to nešlo napiš " autík potřebuje oceán lásky" tak se tam dostávám já pak najeť na tu všehochuť 16. Kdyby to nešlo písni mi na meil.My jsme sice z Prahy-východ,ale na vinohrady to není tak daleko.

Vloženo 04.08.08 20:48

#13 Dewey (deweydell@centrum.cz)

Zazinko,
je to tvůj názor. Tak chci přidat svůj. Můj syn nemá podle alergoložky alergii na lepek ani mléko, ale dieta mu moc pomohla, zlepšila mu trávení. Rok jsme hledali řešení jeho trvalé zácpy u doktorů, ale nikdo nám nebyl schopen poradit. Pomohlo nám až vyloučení mléka a lepku, na které alergický není.
Mimochodem, myslím, že je od tebe dost nefér, odrazovat někoho od něčeho, s čím sama nemáš zkušenosti.
Já své zkušenosti shrnula na blogu, kdyby to někomu pomohlo, tak tady je adresa: http://gfcfdieta.blogz.cz/

Vloženo 05.08.08 14:17

#14 Sylva (malkicova@seznam.cz)

Ahoj všem,
výborný server gfcgdieta.bloqz.cz.
Sylva

Vloženo 25.08.08 02:38

#15 Vlastimila (jemanci@seznam.cz)

Děkuji všem za názory a zkušenosti, ráda se s Vámi podělím o ten svůj. Jsem maminkou 15ti leté dcery Katky, která má diagnostikováno středně těžká mentální retardace a autistické rysy.Rozhodně mě tato skutečnost nijak nezastrašuje, jsou to jen oficiální výsledky a pohled na jedince od odborníků.Jsem toho názoru, že největší odborník je rodič(pokud své dítě miluje)a sám nejlépe své dítě zná a může mu pomoci.Již pátým rokem se interaktivně věnujeme Son-Rise programu a Montessori pedagogice(www.montessoricr.cz)včetně gfcf diety(naše jídelníček obsahuje především stravu organického původu, tj.syrová strava- ovoce a zelenina,ořechy, sušené ovoce)a Katku nehodlám nadále zavirovávat a tímto nesouhlasím i s očkováním(www.rozalio.cz).Naše zkušenosti jsou velmi pozitivní a naše snaha začlenit Katku do alternativní školy a Montessori centra se též vyvíjí kladně.Proto přeji všem spoustu nadšení a lásky,protože si myslím,že na této planetě snad ani o nic jiného nejde ( len lidé si to dělají složitější).sluníčkové dny Vlasta s rodinou

Vloženo 15.06.10 10:50

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.