Diskuze: Nároky dítěte v druhém manželství

« zpět na přehled témat
autor: Zuzi (quarton@seznam.cz)

Dobrý den, jen krátký dotaz. Začalo se mluvit o tabulkovém určení minimálního výživného na dítě. Jsem vdaná a nyní čekáme rodinu. Manžel je podruhé ženatý a má 13ti leté dítě. Dodržení minimální hranice na jeho výživu by pro nás bylo likvidační a já bych pro vlastní dítě neměla ani na jídlo. Bere ohled tento návrh i na práva dalších dětí, nebo mají svá práva jen prvorození a ti další již žádná nemají? Zuzi

Vloženo 18.02.10 16:08

#1 Storm

No, dříve to tak bylo - soud bral ohled na "stávající" rodinu, ale samozřejmě tak, aby bylo zabezpečeno "právo" dítěte z předchozího manželství... Ale jak je to teď, těžko říci, zkuste se obrátit na nějakou právní poradnu na netu, k rodinnému právu bývají dotazy celkem často zodpovězeny. A nebo ideálně přímo na právníka, nemyslím si, že by si nárokoval nějakou vysokou částku za poradenství (podle toho, na kterého narazíte) a alespoň zhodnotí celkovou Vaši situaci (např. - dítě z předchozího svazku je nemocné? má zvýšené finanční nároky? jaká je fin. situace jeho matky? jaký má Váš manžel a vy jako společná domácnost příjmy?...).

Vloženo 18.02.10 16:23

#2 Storm

Dovolím si ještě odkaz... http://www.iustin.cz/art.asp?art=368 ... Dle tohoto článku je plánované tabulkové určení "jen" orientační, takže soud by měl opět přihlédnout ke všem okolnostem. Akorát teda nevím, kde jste přišla na toto: " Dodržení minimální hranice na jeho výživu by pro nás bylo likvidační a já bych pro vlastní dítě neměla ani na jídlo."... To už někde ty tabulky jsou k nahlédnutí??? Nikde jsem ji nenašla.

Vloženo 18.02.10 16:31

#3 Zuzi (quarton@seznam.cz)

Tady je odkaz, úplně dole je návrh tabulky výživného. http://www.novinky.cz/domaci/190420-vyzivne-by-mohl-za-rodice-platit-stat-prosadila-v-prvnim-cteni-levice.html My máme s manželem hypotéku a majetek tak zhruba za 500 000Kč. Jeho bývalá má majetek v nemovitostech v hodnotě 3 000 000 Kč a nechává se vydržovat od několika přítelů a také od otce jejího dalšího dítěte, kterého také odkopla. Na to vše se nebere ohled. Ona oficiálně s nikým nežije a my jsme s manželem dva, že máme hypotéku je taky jedno. Já dostanu mateřskou později rodičovskou a ona má nárok si odečíst i s těchto peněz pro sebe. Že nám nezbyde ani koruna nikoho nezajímá. My živoříme a madames si jezdí po zábávách, dovolených apd. a děti nechává u kamarádek. Paráda ne??

Vloženo 18.02.10 17:43

#4 Storm

No, stále je to v rámci "návrhů", jinak pevně věřím, že to bude opravdu doporučující tabulka, ne jasně daná a neměnná. Nemyslím si, že by jste byla jediná v takovéto situaci, bohužel :-( ... Ostatně, znám i opačné případy - bývalý tatínek a manžel setří na svých dítkách každou stokorunu a novou manželku si hýčká jak princeznu desetitisícema. Holt, takový je život. Jinak, jak jsem psala výše - zkuste nějakou internetovou poradnu specializující se na rodinné právo, nevím, jestli Vám zde někdo dá nějaké informace, jste na stránkách celiaků :-)

Vloženo 18.02.10 18:06

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.