Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda máte někdo zkušenost s tím, že bezlepková dieta zhoršuje štítnou žlázu? Od doby co syn drží bezlepkovou dietu, se mu straště zhoršila štítná žláza. Doktor neustále kroutí hlavou, že dva hormony jsou v pořádku a ten třetí TSH není. Jednou má syn TSH 30, potom 250, zase mu to klesne na 52 a teď má opět 162 mU/l.
Vloženo 10.04.07 13:49
Mně loni natekly uzliny za ušima. Myslela jsem, že mám příušnice, protože u nás tehdy řádily. Pak se ale ukázalo, že mám mírně zvětšenou i štítnou žlázu. Napadl mě zánět lymfy. Doktoři ale nic neobvyklého nenašli, takže vše nechali bez léčby. Obvodní lékařka mi pak řekla, že krevní testy na štítnou žlázu může zkreslovat antikoncepce...
Vloženo 10.04.07 14:23
Celiakie je onemocnění, které vzniká na autoimunitním podkladě (to znamená na podkladě tvorby protilátek proti strukturám vlastního těla) a které je nastartováno nepřiměřenou reakcí organizmu na lepek obsažený v některých obilovinách.
Při celiakii dochází k poškození sliznice tenkého střeva touto autoimunitní reakcí, což může vést k těžké podvýživě, průjmům, vzniku osteoporózy nebo zvýšenému riziku nádorů.
Typickými příznaky celiakie jsou v dětství průjmy, nafouklé bříško, zhoršení prospívání dítěte, porucha růstu a přibývání na váze. Kromě objemných mastných stolic se projevuje též hubnutím, bolestmi břicha a vznikem podvýživy. Takových nemocných však ubývá a častěji se vyskytuje onemocnění s netypickými příznaky (např. netypická bolest břicha, únava) nebo onemocnění zcela bezpříznakové.
Celiakie se může sdružovat s dalšími autoimunitními chorobami, jako je cukrovka závislá na inzulínu, autoimunitní thyreoiditida – zánět štítné žlázy a další nemoci.
Tak že je to spíše naopak, konzumace lepku může přispívat k zánětům štítné žlázy. Možná se tělo čistí a tím vznikají výkyvy.-
Lepek asi nikomu ještě nepomohl k lepší funkci štítné žlázy.
Vloženo 11.07.07 17:33
Dobrý den,
jen jsem se chtěla pozeptat, zda někdo z vás nemá podobný problém jako já a to:
neustálé bolesti střev, po čemkoliv, únava a momentálně, když jsem po delší době usedla na kolo, tak jsem po 300 metrech zkolabovala, nemohla jsem dýchat a silně mě rozbolela hlava a žaludek...Je mi 23 let, měřím 160cm a vážím cca 44Kg.Z těchto věčných problémů už se nevidím, jsem zoufalá a nechce se mi už ani ven.Byla jsem i na kolonoskopii, nález- vnítřní hemoroidy a vysoká spasticita střev, ale jinak prý vpořádku.Ovšem můj stav se horší.Myslíte, že by mohlo jít o Celiakii?
Vloženo 17.07.07 10:54
V každém případě se nechte vyšetřit, tzn. odebrat krev a popř. na vyšetření sondou.
Vloženo 17.07.07 11:48
Dobrý den,
léčím se již 4 roky s diagnozou hypothereosa na bázi autoimunitní thyreoiditidy a nyní mám dle krevních testů velmi vysoké protilátky na lepek a možná tedy celiakii. Zajímalo by mne, jak se u celiaků řeší léčba štítné žlázy. Celiaci nesmí lepek ani ve stopovém množství, ale pokud máte přitom i nemocnou štítnou žlázu a musíte brát některý z léků - Letrox nebo Euthyrox - lepku se nevyhnete, protože oba tyto léky jej obsahují a jiný bezlepkový lék na trhu neexistuje.
Děkuji za odpověď.
Jana
Vloženo 19.09.07 20:38
Ahoj Jani,
reaguji na tvůji zprávu. Také beru Euthyrox 75 a mám celiakii. Dívala jsem se na složení a nic závažného jsem nenašla. Jen obsahuje kukuřičný škrob a to celiakům vůbec nevadí. Protože celiakie mi byla zjištěna před necelým rokem, tak se snažím číst složení. Ve většině léků je obsažený kukuřičný škrob, ale nic jiného, co by mi mělo vadit.
Dáša
Vloženo 19.09.07 21:40
Moc ti za odpověď děkuji Dášo,
spadl kámen ze srdce. Bála jsem se, že to bude problém.
Jana
Vloženo 26.09.07 21:45
Dobrý den, mám podobný problém. Syn necelé 3 roky zjištěna celakie a TSH zvýšný. Na bezlepkové dietě po 2 měsících hladina Tsh ještě vyšší, nasazen Euthyrox.Kontrola hladiny za dva měsíce. Syn nepřibírá a je malý. Renata
Vloženo 23.07.10 13:43
Můj syn 2 roky a tři měsíce celiakii nemá / zatím/ ale hypofunkci štítné žlázy ano. Za dva měsíce po nasazení 1/4 eutyroxu má všechny testy na ni OK. Docela mě pobavila sestra která řekla že testy má vpořádku ,je zdravý a nic brát nemusí. no jasně že měl testy vpořádku když bral léky. Syn má hraniční jaterní testy v některých třídách což napovídá že dřív nebo později celiakie příjde. Syn je trošku menší než průměr a tak akorát štíhlý. Jsem zvědavá jak to bude pokračovat. Lékaři mi říkali, že by z hypohunkce štítné žlázy mohl vyrůst. Já tomu moc nevěřím. Asi bych vám doporučila ať doktoři hlídají jaterní testy.Růstové hormony má syn OK? Myslím, že po pár měsících na léku a na BL dietě syn začne růst a dožene to. Držte se Renato.
Vloženo 23.07.10 19:12
Dobrý den, před cca půl rokem se mi udělala taková malá boulička na krku - uzlinka tak jsem byla hned u lékaře, vše bylo v pořádku bulku tam mám pořád tak chodím jen na kontrolní sono, ted jsem byla zase na kontrole a v papíru mám napsáno - štítná žláza nezvětšená s drobnými -převážně cyst.uzly do 3mm.Obě příušní a podčel. žlázy jsou norm.Za kývači drobné benig.LU do 9x4 mm.Jedna větší sonograficky benigní/tuková LU velikost 17x6 mm je vlevo pod uhlem mandibuly.Jinak nenalezeny patol. změny. Byla jsem poslána na krev na štítnou žlázu a výsledky - S-TSH, 1.386mIU/1 (0,350... 5.000 (.x.) S-free T4, 12.50 pmol/l (8,60... 22,70 (.x.) S-Total T3, 1,56 nmol1/1 ( 0,92... 2,79 (.x.) Mohla bych poprosit o vysvětlení? Jediné co mi ted trápí je průjem, a zdá se mi že chvilkama jako vidím rozmazaně, ale nevím zda to k tomu je nebo ne.Je mi 27 let.Předem děkuji za odpověd Lucie
Vloženo 17.08.10 17:57