Diskuze: změna psychiky

« zpět na přehled témat
autor: klara (k.scupakova@seznam.cz)

dobrý den, chtěla bych se zeptat je-li možné že by se mi v dusledku nemoci coeliakie změnil výrazně muj psychický stav ?? .... jsem neustále citově nestabilní, vztahovačná, nervózní, někdy až agresivní.... taky velmi špatně spím .. ??, předem děkuji za odpověd

Vloženo 31.12.08 10:59

#1 Helena

Je to dokonce velmi pravděpodobné. Mnoho neléčených celiaků trpí depresemi a dalšími psychickými a neurotickými problémy. Bohužel naši psychiatři a neurologové, podobně jako ostatní "odborníci" o celiakii nic neví, proto odhalit celiaka, pokud má psychické nebo neurotické problémy je takřka div světa.

Vloženo 31.12.08 13:18

#2 Petra

V poslední době jsem taky pořád ve stresu, někdy se mi po břiše úplně bezdůvodně rozlije takový ten nervózní pocit, jestli víte, co tím myslím, jsem agresivní, nepříjemná na okolí, v noci se často budím a ráno jsem pak hrozně unavená. Mám tedy podobné problémy jako vy, ale dietu dodržuji poctivě, takže netuším, čím by to mohlo být.

Vloženo 07.01.09 11:46

#3 zuzana

Také mám velmi proměnlivou jsem také často nervozní,nikdy jsem to neměla vy na tu psychiku něco užíváte?

Vloženo 08.01.09 20:54

#4 Petra

Já na to nic neužívám, ani si z toho moc hlavu nedělám. Každý je přece nějaký a může to být čímkoliv - počasím, hormony.... Četla jsem i o tzv. estrogenové agresi, která ženy postihuje hlavně při změně antikoncepce, v průběhu menstruace nebo v přechodu. Jde o kolísání hormonu estrogenu v krvi, takže je žena podrážděná, nervózní a někdy tak agresivní, že může zabít, třeba i kvůli maličkosti. Jako příklad byla uvedna paní, která manželovi přišla na nevěru s kolegyní. Zmlátila ho kovovou tyčí a úplně mu zničila nové auto, škoda byla odhadnuta na půl milionu Kč.

Vloženo 09.01.09 08:49

#5 Petra

Ještě dodatek - estr. agrese se může také projevit třeba jen tím, že se vám někdo nezdá, je vám protivný, pociťujete k němu zlost a pokaždé, když na vás promluví, byste mu nejradši vlepila facku.

Vloženo 09.01.09 08:50

#6 Lenka

Nesympatie vůči někomu druhému potrefí snad každého. Zrovna tady je na místě kineziologie, či jiné metody zabývající se stavem člověka.
Patří sem i skladba potravin a umění si navolit nadhled. Vím, co to je neustále hlídat, zda máte dost jídla, zda je napečeno, atp. Někdy to řešíte v poho a jindy se chytáte za hlavu, že již toho máte dost.
A sem patří i přátelé, kteří vás podrží a nepláčí s vámi. To je důležité.

Vloženo 15.01.09 10:13

#7 Iveta (ivet13@seznam.cz)

No sem na tom stejně taky sem citově nestabilní, střídám dobrou náladu s protivnou a dokáže mě sebrat i jenom nehezký pohled cizího člověka a hlavně mívám často problém se spaním. Ale jsem na dietě už půl roku takže newím jestli to ještě můžou být pozůstatky z toho když sem ještě nedržela dietu.

Vloženo 23.01.09 18:31

#8 Petra

Já jsem na dietě 7 let a mám to taky, začalo to spíš až teď během půl roku, takže pozůstatky lepku to asi nebudou.

Vloženo 27.01.09 07:02

#9 Helena

Člověk s celiakií, který je v remisi dodržováním bezlepkové diety, nemá zpravidla žádné zdravotní potíže, pokud před zahájením diety už není zdraví výrazně a nevratně poškozené. Psychické problémy by tedy u léčené celiakie být neměly. Ale na druhou stranu, je život s celiakií dost složitý, takže není divu, když je někto naštvaný a nervozní. Já sama celiakii nemám a také pozoruju, že jsem více podrážděná a nervozní. Je to tím, že ten život s celiakií u nás není jednoduchý, pořád se potýkáme s celou řadou problémů.

Vloženo 13.03.09 17:15

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.