Diskuze: Která éčka nesmí celiatik

« zpět na přehled témat
autor: Martina

Mohla bych někoho z vás poprosit o přehled zakázaných éček pro celiatika. Pořád v tom tápeme a jednoduchý seznam ne a ne někde najít. Děkuji vám Martina

Vloženo 16.06.10 09:43

#1 ala

Celiatik může všechny tříčíslová éčka pokud na některé z nich není alergický. Pozor si musíme dát na škroby, , tj. E 1400 - 1450. Nejčastěji jde o E 1412 a E 1422 . Pokud není určeno o jaký škrob jde výrobek je třeba nebrat. Pokud vypsáno že jde o škrob kukuřičný nebo bramborový je vše OK.

Vloženo 16.06.10 21:12

#2 ivana

Dobrý den, éčka se při bezl.dietě neřeší. U škrobových éček pokud není určeno o jaký škrob se jedná - výrobek neobsahuje lepek.

Vloženo 24.06.10 22:41

#3 Moňa

Já teda éčka řeším. Mám vypsané ty, které mohou obsahovat stopy lepku a snažím se je nekupovat. 150, 620-625, 965, 1100, 1400-1405, 1410, 1412-1414, 1420-1422, 1440, 1442, 1450 - těmto se vyhýbáme!

Vloženo 25.06.10 11:36

#5 ala

Evo bylo by od tebe slušné se alespoň podepsat. Nicméně stránky jsem si přečetla a o Ečkách jsou tam nesmysly. zdroj emulgátory.cz Např. E965 - Maltitol Látka patří do skupiny: Náhradní sladidla Maltitol je sladidlo stejně sladké jako cukr. Maltitol je stabilizátor a zvlhčující látka. použití látky je ve žvýkačkách, různých sladkostech,mražených krémech, bývá součástí stolních sladidel apod. V obvyklých dávkách je látka zcela neškodná. při nadměrném používání může tato látka způsobovat střevní obtíže. V ČR je používání maltitolu v nezbytném množství v potravinách povoleno. V USA používání látky není povoleno. Nebo na celiak.cz píšou Tato informace byla převzata z australského pramene „Ingredience List 1998“. V dalším vydání „Ingredience List 2000“ byla některá nedoporučovaná éčka převedena do povolených (např. E150 – karamel). Toto o éčkách píšou na http://klubceliakie.cz/about.html Vždy je třeba číst složení potravin - nebrat výrobky pokud obsahují pšeničný škrob,škrob, modifikovaný škrob nebo jen označení E - 1422, E - 1442. Kukuřičný, bramborový nebo rýžový škrob je v pořádku. Na podzim 2009 na setkání celiaků pořádaném Klubem celiakie Brno také padlo od p. Veleby nebo ing Ježorka, že éčka kromě škrobů nemusíme řešit.

Vloženo 27.06.10 01:35

#6 franta

Musím podpořit alu-je to i v tom zápisu,co jsem ze setkání pořídil.Zdraví "franta".P.S.Pokud si někdo chcete o hysterii kolem Éček počíst,zadejte si http://www.hoax.cz -názor si musí udělat každý sám.

Vloženo 27.06.10 06:21

#10 franta

Pro Evu:Není to překrucování-ty "australské"tabulky jsou poněkud "zastaralé"-možná vycházejí z americké normy,která je postavena na :"Bezlepková potravina je taková,která během svojí výroby i distribuce nikdy nepřišla do styku s lepkem"(omlouvám se pokud jsem to přesně necitoval).Toto je v našich podmínkách nesplnitelné-nemáme "nekonečné"lány kukuřice (i jiných bezlepkových plodin)a podniky,které nic jiného nepěstují a nezpracovávají.Taky je nutno si uvědomit,že většina Éček(mimo modifikovaných škrobů) se do potravin přidává v minimálním množství,takže i kdyby obsahovala nějaký zbytkový lepek,tak se to v tom "povoleném množství lepku "(což Američané a asi i Australané neznají),spolehlivě "ztratí".Pro upřesnění uvádím znění "nové"normy platné u nás:Přirozeně bezlepkové potraviny mohou obsahovat 20mg lepku!(ne gliadinu,jak říkala"stará"norma) a ostatní bezlepkové potraviny 100mg lepku/kg potraviny určené ke spotřebě.Tato norma se bude v dohledné době měnit,kvůli tomu "šalomounskému -"určené ke spotřebě".V tom je mezi Amerikou(a asi i Austrálií) oproti nám podstatný rozdíl. Doktorka Maňasková ve svém článku má větu:" E-čka: lepek nemá vlastní kód E, v přídatných látkách (aditivech) bývá jen malé či stopové množství lepku"-no a když se to "rozředí",je to v normě. Horší je,když si na kile práškového cukru všimnete poznámky-jako protihrudkující látka -pšeničný škrob do 3%(to nevíte,"která bije")-(poslal jsem to k vyjádření paní Gabrovské do VÚPP). No a u těch modifikovaných škrobů je potřeba vědět o jaký škrob se jedná,protože se jich někdy používá větší množství. Takže, tak vidím problém Éček,z hlediska obsahu lepku já.Dodávám,(jako obvykle)-je na každém ,jak si to"přebere". Přeji příjemný den."franta".

Vloženo 27.06.10 12:08

#12 ala

E 150 je karamel. V ČR se dělá pražením cukru zdroj skripta univerzity technologické ve Zlíně a setkání celiaků v Brně . Označení E 150 A - D u nás ani nevídám. Co se týče éček , barviv, ty nedělají dobře i některým neceliakům. Na medicinman.cz mají chyby. Mudr Kohout , Frič což jsou špičky mezi odborníky v gastru v ČR, a i další lékaři uvádějí počet nemocných celiakií v ČR v roce 2006 na 8000 osob. Medicinman uvádí 4000 nyní.

Vloženo 27.06.10 22:20

#16 Věrča

Prosím přestaňte se na stránkách www.celiak.cz obviňovat a nadávat si.Bývaly to velmi slušné diskuze a zvrhlo se to tady.Děkuji Věrča

Vloženo 30.06.10 11:38

#17 Jitka Dlabalová (jitka.dlabalova@celiak.cz)

Diskuse, stejně jako tyto stránky, je určená pro návštěvníky, jejichž problémem je bezlepková dieta. Není moderovaná, ale příspěvky, které nebudou k věci, nebo budou vulgární a urážlivé, musíme mazat Proto Vás prosíme, buďte ve svých projevech slušní.

Vloženo 09.07.10 14:07

#18 Marcela (marc.pajurkova@seznam.cz)

Dobrý den, podle mne výborné řešení. Krásné dny plné zdraví.

Vloženo 10.07.10 15:19

#19 Maja (svetlo7@seznam.cz)

Také souhlasím, všichni máme dost starostí, abychom si je ještě víc znepřijemňovali - to by byla hloupost. Stránky jsou tu od toho, abychom si poradili a povzbudili se. A když se chce někdo urážet a být vulgární, ať si raději mailujou bez nás.

Vloženo 10.07.10 17:06

Vepište pes pozpátku. Toto je spamová ochrana.