Poradna

27
Bře
Dobrý den, chtěla bych se zeptat: syn držel 3 měsíce bezlepkovou dietu, ale používali jsme bezlepkové ovesné vložky, nebo třeba \"ovesný bezlepkový hrníček\", který se dělá v mikrovlnce a protilátky mu vůbec neklesly, je nově diagnostikovaný celiak. Musíme tedy vynechat úplně všechno z ovsa, jak nám řekl pan doktor, i když je to bez lepku. Ale zajímá mne - budou mu tedy vadit i OVESNÁ VLÁKNINA BEZ LEPKU, která je třeba v bezlepkové Marlence nebo BEZLEPKOVÝ PŠENIČNÝ ŠKROB? Děkuji moc za radu! Veronika
Veronika

Odpověď

Dobrý den, na Váš dotaz se těžko odpovídá, protože máme málo informací. Nepíšete kolik synovi je let, jak dlouho měl obtíže a jaké. Také nepíšete, jak vysoké měl protilátky při stanovení diagnózy a jestli protilátky začaly klesat, nebo vůbec ne.
Většina celiaků, ale ne všichni celiaci oves tolerují. V začátku diety se nedoporučuje oves konzumovat. Celiak, který chce zkusit konzumovat oves musí být stabilizovaný. Pokud chcete zařadit do jídelníčku výrobky z ovsa, je nutné počkat, až uvidíte, že dieta zabrala a protilátky klesly. 
Bezlepkový pšeničný škrob je něco jiného. Ten by vadit neměl, pokud nemáte zároveň alergii na pšeničnou bílkovinu. V případě, že  s dietou začínáte, máte možnost si vybrat bezlepkové směsi, kde deproteinovaný bezlepkový škrob není.