Poradna

10
Čer
Dobrý den, není mi úplně zřejmé označení \\\\\\\"může obsahovat stopy lepku\\\\\\\", resp. jeho dobrovolnost. Pokud mám výrobek, kde se například v důsledku nezáměrné kontaminace lepek vyskytuje v koncentraci 30 mg/kg, je z pohledu legislativy v pořádku, když se na obale o lepku vůbec nedozvím, a to ani ve složení ani v upozornění na stopy? Mně ze studia předpisů vychází že je to bohužel právně v pořádku, protože surovina s alergenem nebyla použita záměrně, tedy nemusí být uvedena ve složení. Sice se jedná o stopy, ale varování na nezáměrnou kontaminaci stopami je dobrovolné. Jaká je vlastně motivace pro výrobce varovat před stopami z nezáměrné kontaminace, když je to dobrovolné?
Jan

Odpověď

Dobrý den,  když výrobce na výrobku uvede větu : "může obsahovat stopy lepku", tak pokud mu při kontrole  bude zjištěna hodnota lepku do 30 mg/kg výrobku, tak je označení výrobku správné.

Pokud  ale výrobce onu větu nepoužije, tak při hodnotě 30 mg lepku/kg výrobku už je to špatně a výrobce by byl postižen pokutou.

Je pro něj tak lepší a právníci ve firmách také výrobcům radí, aby označení ohledně stop používali.

Z pohledu zákazníka je rozhodující to, že ve složení výrobku není uveden žádný zdroj lepku.

Pokud výrobce označí výrobek - bez lepku - pak tam nesmí být hodnota lepku vyšší než 20 mg/kg výrobku. Takto jsou většinou označovány výrobky, které jsou speciálně určené pro lidi na bezlepkové dietě.

Pokud použije označení "může obsahovat stopy lepku" - pak je tolerována hodnota lepku do 50 mg/kg výrobku - ale to neznamená, že tak lepek je - také tam nemusí být vůbec.

Máte ale pravdu, že označení stop je  dobrovolné a tak záleží na výrobci, jestli se rozhodne ho použít.