Poradna

20
Říj
Zdravím, po celoživotním hledání jsem nakonec došel až sem.. 🙂 Konečně.. Věc se má takto. S doktory jsem ten stav řešil už v dětství, ale bylo to tak nespecifické, nadýmání, raní nevolnost, bolesti hlavy.. únava, ………………….Děkuji a přeji hezký den Michal. Jo a jsem jednoznačně z těch, kteří můžou oves. Po ovesných vločkách, všechno šlape jak má, trávení myšlení, energie, nálada.. takže pokud je v ovsu lepek.. tak to zase nesedí.. máte tohle nějak pochopeno a vysvětleno. No a nakonec, vyvstala další otázka, píšete že musí být lepek jako alergen na výrobku ve složení uveden.. Potom mě zajímá jaká pokuta komu hrozí za to když to tam uvedeno nemá? Pozn. Vzhledem k délce příspěvku do poradny, byl dotaz zkrácen.
Michal

Odpověď

Dobrý den, krevní testy nezjistí celiakii, pokud již jste na bezlepkové dietě, v tom případě v krvi protilátky proti lepku mít nebudete.
Zdravotní pojišťovny na bezlepkovou dietu dospělým v současné době nepřispívají ( přehled příspěvků zdrav. pojišťoven).  
Jak by se projevilo vážné poškození střeva lepkem - příznaky, které uvádíte by mohly opravdu souviset s celiakií. Jaké je poškození se dá zjistit biopsií, ale problém je, že když držíte bezlepkovou dietu, tak by se střevo mělo zregenerovat. Nevíme, jak dlouho a jak přesně dietu držíte, zda by mělo smysl biopsii provést.
V ovsu lepek není, proto celiakům nevadí, pokud není kontaminován  jiným druhem obilí ( více o ovsu https://celiak.cz/bezlepkova-dieta/principy-bezlepkove-diety/).
Nesnášenlivost lepku se přechodit nedá, ale je pravda, že jí někdo může trpět dlouho, než je správně diagnostikovaný.
Kromě celiakie je ještě jedno onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku a to je tzv. neceliakální glutenová senzitivita -  nemusí být protilátky v krvi, nemusí docházet k poškození střevní sliznice, ale lidem, kteří ji mají lepek vadí. Těžko se diagnosticky prokazuje. Každý si musí vypozorovat sám, jak na něj lepek působí. Ale nejdřív by měla být vyloučena celiakie.
Při poškození střeva jde vlastně o zánět v těle, takže ano, zánětlivé markery mít můžete zvýšené.
Vietnamské nudle, předpokládáme, že konzumujete rýžové.
Lepek jako alergen musí být ve složení uveden. Pokud by při kontrole byl zjištěn obsah lepku, který ve složení uveden nebyl, hrozí výrobci pokuta. Kontroly provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která výrobek otestuje na obsah lepku. Pokud je Vám po něčem je zle/špatně, nemusí to být nutně způsobené lepkem. 
Vás dotaz byl velice obsáhlý, proto je zkrácen, ale snažili jsme se zodpovědět všechny otázky.