Poradna

10
Led
Dobrý den, synovi (14 let) byla před třemi měsící diagnostikovaná celiakie. Od té doby drží dietu. Přesto je stále nemocný, střídá se u něj období průjmů, bolesti břicha, zvracení, únava + respirační onemocnění související s tímto ročním obdobím. Má 86 % absence ve škole. Mám pár otázek 1. Mohou ty nevolnosti být způsobeny přechodem na bezlepkovou dietu? Jak dlouho trvá než se tělo přizpůsobí bezlepkové dietě? 2. Mohu jej očkovat na Covid 19? Dočetla jsem se v diskuzích, že je dobré počkat. Na druhé straně mi přijde dost oslabený a mám obavu, kdyby Covid chytil, raději bych očkovala. 3. Dočetla jsem se, že může mít i další potravinové nesnášenlivosti. Nechci lékaře obtěžovat, že jsem se něco někde dočetla. Mám požadovat nějaké další testy? Předem moc děkuji Eva
Eva V.

Odpověď

Dobrý den, z Vašeho dotazu máme málo informací. Jak byla synovi diagnostikována celiakie - jenom podle protilátek, nebo byla provedena i biopsie? Jaké měl obtíže před stanovením diagnózy?  S výší protilátek může souviset i to, jak dlouho se bude organismus vyrovnávat s dietou po jejím nasazení. Také záleží na tom, jak se syn vyrovnal s dietním omezením, jestli ho přijal, nebo jestli nemůže docházet k  dietním chybám.  I když mu byla diagnostikována celiakie, tak to neznamená, že nemůže mít i další potravinové nesnášenlivosti. Bylo by nejlepší, kdybyste se domluvila s jeho ošetřující dětskou lékařkou, aby ho případně poslala na alergologii, ke zjištění dalších možných alergií. 
Jeho zdravotní stav souvisí i s Vaší otázkou na očkování proti Covidu 19. To ale může posoudit pouze jeho dětská lékařka, doporučujeme toto s ní zkonzultovat.
Pokud chcete ozvěte se nám na celiak@celiak.cz a probereme vše podrobněji.