Poradna

Dotaz do poradny se vkládá v patě stránky poradna. Mějte na paměti, že tato poradna je věnována výhradně dotazům na onemocnění způsobených nesnášenlivostí lepku a problémů týkajících se života na bezlepkové dietě. Na dotazy, které se netýkají tohoto tématu, nebudeme odpovídat. Vyjadřujte se prosím slušně, fakticky a smysluplně, děkujeme. V případě vyplnění emailové adresy Vám zašleme upozornění až bude dotaz do poradny zodpovězen.

7
Led
Dobrý den, je adekvátní u dítěte (3-4 roky) bez specifických příznaků celiakie (prospívá, vývoj v normě, přítomný reflux od narození), občas stížnosti na bolesti bříška, bez nálezu), jehož matka je celiak, pro kontrolu odebrat z gastroenterologického bloku pouze IgA tk. transglutaminázu? (S negativním výsledkem.) Nebo je to málo a je třeba u PLDD trvat na kontrole více parametrů? Děkuji.
Kateřina

Odpověď

Dobrý den, je dobře, že dětský lékař sleduje protilátky proti lepku u dítěte, které má v rodinné anamnéze celiakii. Domníváme se, že to takto stačí a lékař bude protilátky sledovat i nadále. Navíc v případě jakýchkoliv obtíží víte, kde hledat příčinu problémů.