Diskuze – kategorie

27
Úno
Brával jsem obědy přímo z nemocnice a státem jsem měl dokonce zajištěnou dopravu za poplatek! Bohužel jsem časem pozoroval problémy. Po obědě průjem, nebo 4 hodinové škruňkání a zrychlená pasáž, která končila záchodem. Podařilo se mi zjístit, kde nutriční specialisky a soudružky udělali chybu. Běžně používají hodně podravku (koření), kde jsou stopy lepku a hodně glutamátu, který je při bezlepkové dietě zakázaný v USA! Dále běžný ocet, také obsahuje lepek. Na nemocnici hodně soli a oleje-hůř než v hospodě. A na závěr škroby na zahuštování v tom měli velký zmatek. Dohromady dostaečná porce lepku abych se z toho vždy po.. No nakonec jsem to musel zrušit a jsem rád, že již mám školní a studijní léta za sebou! Problémy přestali....no coment
Pavel 27.2.2015
8
Bře
Dobrý, až na ten ocet.
Pavlovi 8.3.2015
13
Bře
Ráda bych zareagovala na tuto diskuzi. Jsem nutriční terapeutka a předsedkyně Sekce výživy a nutriční terapie, tedy reprezentuji ty, kteří mají na starost vypracování metodického pokynu k vyhlášce a následné informování školské veřejnosti o tom, jak řešit dietní stravování, pokud se k tomu rozhodnou. Právě Vámi uváděné zkušenosti jsou jedním z důvodů, proč je vyžadována garance nutričním terapeutem. Jeho úkolem je nastavit systém tak, aby k vámi uváděným pochybením nedocházelo. Pokud budete mít dotazy k této problematice, nebo poznatky z terénu, napište mi.
Starnovská 13.3.2015
14
Bře
Líbí se mně to-"pokud se k tomu rozhodnou". Vyhláška by měla jednoznačně nařídit zajištění bezlepkové stravy pro žáky, kteří to potřebují a taky na to zajistit peníze.Zatím je to tak, že třeba v naší škole, se s dietami (nejen bezlepkovými)přestalo.To je "poznatek z terénnu".
Starnovské 14.3.2015
9
Dub
Jistě, přestali a přestanou i ostatní, když si musí platit nutriční teraputku za 400,- Kč na hod. Na to ty jídelny nemají. Viz http://www.msmt.cz/file/35044/
Helena 9.4.2015
9
Dub
Tak změna za 450,- Kč na hod. Takto se s bezlepkovým stravováním na školách rozlučte. Už teď jsem slyšela od některých ředitelů škol, že s bezlepkou končí.
Helena 9.4.2015
13
Dub
U nás ve školní jídelně asi po půl roce fungování bezlepkových obědů budou končit. Jak mi bylo řečeno prostě nemají na nutričního terapeuta. Zaplatit ho musí ať budou vařit pro deset dětí nebo jen pro dva. Je to škoda.
Marcela 13.4.2015
3
Kvě
Bezlepkovému vaření v jídelnách se stejně nedá věřit.
Vilma 3.5.2015
17
Čer
Bohužel mám také tu zkušenost, že mi školní jídelna oznámila, že už synům nebude vařit bezlepkově. Přitom vše fungovalo v pořádku. Bohužel opět někdo schválil zákon a vůbec neřeší, že tím jen a jen přidělávají starosti a práci pro maminky, které i tak toho mají dost a dost. Proč se pořad ruší něco, co funguje?????????? Já mám dobrou zkušenost s vařením bezlepkových jídel ve školní jídelně a moc mě mrzí, že od 1.9.2015 se mnou škola ukončila dohodu a bude to vše na mě. Bohužel naše škola nemá na to, aby platila dietologa. Částka 450,- Kč za hod. je opravdu nepřiměřená. Opravdu je to velmi náročné zajišťovat jídlo pro děti, kteří trpí celiakií. Maminka tráví většinu času v kuchyni. To si nikdo neuvědomuje????????? Proč se pořád jen házejí klacky pod nohy, místo toho, aby se těmto lidem pomohlo? Už tak mají složitější život. Vím, že se asi zlepšil výběr potravin, ale stejně je to složité. Na každou oslavu, na každou dovolenou, výlet-pořád jen řešit jídlo a jídlo. Někdy už to člověka zmáhá a teď do toho ještě starost s obědy. Opravdu mě mrzí, že stát nepomáhá a jen hází klacky pod nohy!!!!!!!
Ira 17.6.2015
17
Čer
A tos ještě neslyšela tu bc. Starnovskou jak tu vyhlášku obhajovala.Bohužel jsem se jí nemohla zeptat, jestli si ty "nutriční terapeutky" budou muset platit i rodiče, kteří do problému spadli a nevědí ,"která bije".Péče těch "tvůrců" vyhlášky je přímo "dojemná".Nejen, že pokazili to, co fungovalo, ale "vymudrovali" pro bezlepkovou dietu název "Dieta s omezením lepku".Šla bych si stěžovat, ale lampárny už na nádražích nejsou.
Karla-Iře. 17.6.2015
18
Čer
Ale nutriční terapeutky bude platit stát, stejně jako školení pro kuchaře. Mě připadá jako plus, že někdo bude garantem za bezlepkové jídlo a že kuchařky projdou školením. Nutriční terapeutky samozřejmě nebudou stále při vaření, ale jednou měsíčně zkonzultují jídelníček upozorní na možná rizika.
ala 18.6.2015
19
Čer
pro ala: nutriční terapeuty si právě musí zaplatit ta škola. Místo zjednodušení jsou to jen komplikace.
Lada 19.6.2015
21
Čer
Ale školám terapeutky od podzimu proplatí stát.
ala 21.6.2015
22
Čer
Nutriční poradkyně bude platit od podzimu stát? V pátek jsem byla v ŠJ a taky mi říkali, že s vařením končí. Že kuchařky mají bídné peníze a už vůbec nemají na to platit zlatem nutriční terapeutce.... Tak jak to je? Myslíte, že se to do podzimu nějak vyvrbí?
Jitka 22.6.2015
26
Čer
Nejen Starnovské 26.6.2015
27
Čer
Dobrý den, děkuji za odkaz. "Naše" škola bude zatím vařit bezlepkově i nadále, zaměstnanci mají s celiakií osobní zkušenosti, takže se možných omylů a kontaminace nebojím. Po přečtení diskuse pod dopisem premiérovi mě zaujal jeden příspěvek. Paní kuchařka vypisuje důvody, proč se u nich diety nevaří a vařit nebudou. Cituji z příspěvku : "...4) co nás tak zaneprazdňuje - dopl. činnost, z toho plynoucí dvě výdejky, alergeny, zdravější vaření bez polotovarů (mnohem více ruční práce), ...". ZDRAVĚJŠÍ VAŘENÍ BEZ POLOTOVARů kvůli ruční práci není možné - a na to se NT a další odborníci dívají jak? Méně zdravé polotovary do škol - to lze?
#18 Nejen Starnovské 27.6.2015
30
Čer
Pokud Vaše škola splní vyhlášku(hlavně bude PLATIT tu nutriční terapeutku), tak opravdu vařit může.Osobní zkušenost nestačí Pokud ji platit nebude, riskuje pokutu. Jinak je to o "normách" pro stravování dětí a v tom se nevyznám. Podle toho, co se občas doneslo ze školy, když byla holka nemocná, tak se to jíst dalo.
Pro #19 30.6.2015
1
Čvn
Přečtěte si odkaz, který sem dala (8)Helena. Na straně 3 onoho "Metodického doporučení..." se zaměřte zjm. na body 6,7,8,9. Dle mých informací stačí, pokud budou kuchařky proškoleny - bod č. 6, 7 a 8. Kolik změn bude v průběhu roku, kdy by byla zapotřebí rada NT - bod č. 9? Nechápu Vaši poznámku ...(hlavně bude PLATIT tu nutriční terapeutku) --- Mezi námi, někde jsou kuchařky skvělé (např. u nás), ale i zde se v diskusi objevilo pár skvostů - seškrabaná strouhanka z filé, přecezená nudlová polévka = bezlepková strava apod. Takže to školení na škodu rozhodně není.
#20 Pro #19 1.7.2015
2
Čvn
No-uvidíme za rok,kolik škol bude vařit i bezlepkovou dietu. Přečti si ještě toto: http://www.bezlepek.cz/2015/07/pece-o-nemocne-celiakii-v-cesku-zaostava-za-svetem/. Jestli je to "výsledek" nedávného kongresu, tak to byly vyhozené peníze.A pokud má administrátor lepší informace, mohl by je sem uvést.
Pro#21 2.7.2015
2
Čvn
Nerozumím tomu odkazu v souvislosti se školními jídelnami. Zřejmě chcete naznačit, že kongres byl relativně "o ničem" (nejspíše žádná nová, převratná a revoluční informace?). O školních jídelnách je tento odkaz : http://www.bezlepek.cz/2014/11/jak-postupovat-aby-skolni-jidelna-varila-pro-nase-deti-bezlepkovou-stravu/
#22 Pro#21 2.7.2015
3
Čvn
Obávám se, že tento optimistický názor už poněkud zastaral.
#23 3.7.2015
4
Čvn
Já situaci tak černě nevidím, tak například tady vedle ve městě udělal magistrátní odbor školství školení u NT pro všechny kuchařky ve šk. jídelnách, navíc se domluvili, že budou pro celiáčky vařit přirozeně bezlepkově, kombinovat bzl. přílohy, aby nemuseli řešit ty nové bzl. suroviny a konzultovat to NT. Záleží holt na domluvě. Když se chce...
#24 #23 4.7.2015
4
Čvn
Celiake není kompromis! Nemůžeme se spokojit s větou když se chce... Potřebujeme opravdovou pomoc, vyditelné a hmatatelné výsledky z praxe. Výše uvedené však z praxe mnohé vypovídá.
Josef 4.7.2015
4
Čvn
Ale jo, Josefe, musíme se spokojit s větou : "Když se chce...". Když paní kuchařky ve školní jídelně budou chtít, tak bzl. vařit budou. Pokud nechtějí, důvod si najdou. Hezky popsáno je to v diskusích ohledně té nové vyhlášky na www.jidelny. Např. zde http://www.jidelny.cz/diskuse_show.aspx?katID=8&temaID=31498 . Já jako rodič vítám, že odborník zkontroluje postup přípravy a složení obědů mého dítěte. Paní kuchařce je proti srsti to 1x vypsat a předložit ke kontrole. Ano, je to práce navíc, ale "když se chce..." Další častou argumentací proč bezlepkově nevaří, je to, že je to práce navíc a vlastně zadarmo. Že před zahuštěním omáčky se musí trošku odlít a zahustit jinak (hraška, zelenina...), že do trošky odlité polévky se musí zavařit jiné těstoviny apod. To zabere určitý čas. Argumentují také tím, že kdyby měly plat jako NT, tak by bezlepkově vařily.
#26 Josef 4.7.2015
4
Čvn
Cituji : "Potřebujeme opravdovou pomoc, vyditelné a hmatatelné výsledky z praxe. Výše uvedené však z praxe mnohé vypovídá." - tomu nerozumím. Co jste tím myslel? - Co to mají být ty viditelné a hmatatelné výsledky z praxe? Záleží na úhlu pohledu. Rodič a dítě chce, aby se mu ve škole vařilo, aby se neodlišovalo od spolužáků, aby se rodičům trošku ulevilo od vaření... Pro kuchařky je to ale práce navíc, je to i určitá odpovědnost za zdraví toho dítěte... Pro zřizovatele školy to teď mohou být náklady navíc za NT. Z pohledu ostatních spolužáků to může být bráno jako zbytečnost, pokud by fakt nějaká škola NT platila desítky tisíc ročně, bylo by to na úkor právě spolužáků. Těžko posoudit a rozsoudit. Ale je fakt, a to si uvědomme, že celiakie je ještě pohoda. Mám mladého příbuzného s roztroušenou sklerózou...
#26 Josef 4.7.2015
5
Čvn
Že to nefunguje tak, jak má. Já sám mám i tuto zkušenost. Je mi líto těch dětí, které si tím musí procházet. Sám bych to asi nezvládnul, kdybych se měl vrátit do školních let. Mám totiž vysokou citlivost ma lepek a ve školních jídelnách se běžně kontaminace stopami lepku vyskytuje! Když si přečtete pozorně celé toto vlákno pochopíte. Jsou horší nemoci, ale celiakie patří taky mezi ně. Vím to, protože mi teď momentálně umřela kararádka na rakovinu tlustého i tenkého střeva. To si nedovedete nikdo představit. Po tomto zažitku se z toho nemůžu vzpamatovat. Poslední noci života spala s rodiči v posteli doma než umřela.. Umřela na rakovinu z Celiakie.
Josef pro #28 5.7.2015
5
Čvn
Vidíš to ze špatné strany-vaření(zajištění) diety(nejen bezlepkové) není možno nechat na libovůli kohokoliv, je nutné to nařídit, zajistit finance i školení a kontroly. Přečti si příspěvek #22-i to nevaření diety je zaostávání.MZ je to zřejmě fuk.
Pro #27 5.7.2015
5
Čvn
Cituji : "je nutné to nařídit, zajistit finance i školení a kontroly." - nejkratší cesta do lepkového pekla. Nechce-li kuchař bzl. vařit, pokud to dostane nařízeno, tak bezlepkovosti nevěřím. Teď se nějak v diskusi ztrácím, já tu reaguji na to, že díky nové vyhlášce prý přestanou ve ŠJ vařit, neboť nechtějí platit 450 Kč/h nutričním terapeutům za kontrolu jídelníčku. A o tom to je, dlouhodobě se tu řeší stopy lepku, kontaminace, nedodržování bezlepkové hygieny ve školních jídelnách. A když se ministerstvo rozhoupe a chce to řešit, tak se ozývá křik, jak to mají kuchařky zmáknuté a radu NT nepotřebují. Tomu nerozumím, tomu se divím. ------- Josefe, to mě mrzí..., z toho mám také strach... Můžu se zeptat, kolik bylo kamarádce let, orientačně.
#30 Pro #27 5.7.2015
5
Čvn
Velmi mladé pohledné děvče. Nekouřila, nepila a dokonce neměla ani žádnou známost. Jenom doma vařila, prala a starala se o rodiče. Zemřela vě věku pouhých 37 let. ..Zjištuji, že je tady v našem státě hodně věcí, kterým člověk nerozumí. Četla jste ten článek z odkazu #22?
Josef #31 5.7.2015
5
Čvn
Kdyby u nás fungovala vymahatelnost zákona, tak u takového kuchaře jedna chyba a nevařil by ani v psím útulku(i něteří psi mají celiakii).Ta vyhláška "vzala vítr z plachet" těm ochotným. Tvoje představa, že si někdo bude "honit triko" zcela zadarmo, s vyhlídkou, že za to ještě dostane případně flastr, je zcela mimo.Pro upřesnění-v tom "lepkovým pekle" už jsme nějakou dobu. No a jestli umíš číst-většina příspěvků z poslední doby hovoří o tom,. že vařit přestali a nebudou.
Pro #31 5.7.2015
5
Čvn
Josefe, nevím přesně, na co se mám v tom článku soustředit. Je tam více informací, dieta je dražší o 3OOO Kč, ale bez příspěvku, lékaři diagnózu celiakie zaměňují se slinivkou aj. No, mám kliku má dr. na gastru je ochotná, řeší i zdánlivé zdravotní banality. A ohledně financí, i ti cukrovkáři v mém okolí si dost věcí musí zaplatit, chtějí-li větší jistotu a komfort.
#32 Josef #31 5.7.2015
5
Čvn
Cituji: "Ta vyhláška "vzala vítr z plachet" těm ochotným. Tvoje představa, že si někdo bude "honit triko" zcela zadarmo, s vyhlídkou, že za to ještě dostane případně flastr, je zcela mimo." Čím ta vyhláška "vzala vítr z plachet"? Tím, že kuchařky projdou školením u NT? To je snad v pořádku. Píšeš, že jsme v lepkovém pekle, abychom se z něho dostali, musíme vědět, jak na to. Kuchařky sice mohou mít dobrou vůli dětem uvařit, ale jak se píše v jiných diskusích zde, občas to nezvládnou. Viz nějaký příspěvek o seškrabaném trojobalu z řízku. To se prostě stávat nesmí. Právě pro mě zaráží, že dle Tebe tolik škol s vařením končí. Že nemají zájem kvůli třeba i jen obědu pro jedno celiatické dítě projít jednorázovým školením, prokonzultovat jídelníček a suroviny a nechat si zkontrolovat provoz, kde by NT upozornila na možné úseky, kde by mohlo dojít ke kontaminaci. Nevím, kolik času by to zabralo (mzda pro NT), ale školu by to pravděpodobně nezruinovalo. Mám pocit, že je to v některých případech dobrá záminka, jak přestat bzl. vařit a ulehčit si práci. Ono docela zarážející diskusní příspěvky jsou právě na jidelny.cz, kde se o tom kuchařky baví. U nás paní kuchařky zadarmo bzl. jídla vaří a dle vyjádření budou i nadále. V mém případě mi to navrhly hned, co zjistily, že je mé dítě celiak. Takže KDYŽ SE CHCE, TAK TO JDE. Jo a ta vyhlídka na flastr - to má být co?
#33 Pro #31 5.7.2015
6
Čvn
Pokud má škola(zřizovatel)peníze navíc a použije je k navýšení platů těch ochotných(případně k dovybavení kuchyně), to by potom nemusel být problém(jinak "peníze až na prvním místě").Ale jak už bylo uvedeno v příspěvku #7, škola, která vařila diety, včetně bezlepkové(a dobře)- víc jak deset let, po vyjítí vyhlášky s tím skončila.Určitě to nebylo tím, "že by se nechtělo"(to to mohli zabalit dávno a bez vyhlášky).Každopádně počkáme, jak to bude příští rok.Jestli máš čas(a telefon zadarmo),tak na http://www.bezlepkovadieta.cz/kde-se-najite/seznam-skol-ktere-vari-bezlepkovou-dietu/2661-3/skolni-jidelny-ktere-vari-bezlepkovou-dietu-na-mape , je "aktualizovaný" seznam-naše škola tam je taky, ale už "nevaří"), tak si zkus ty školy obtelefonovat.A pokud nevíš, co je to "flastr", tak to je "postih" za nedodržení,případně překročení zákona(vyhlášky). A to "lepkový peklo"-to není jen o vaření diet ve školách, ale o všeobecném přístupu státu (MZ)k celiakům. O tom by se dalo založit nové vlákno.P.S. Zabalit = ukončit.
Pro #35 6.7.2015
6
Čvn
A co teda vlastně chceš? Vadil Ti laxní přístup MZ? V některých ŠJ vařili bzl., ale děti měly problémy, jídlo bylo kontaminované lepkem. Tak teď po letech MZ vydalo vyhlášku, na základě které měli být kuchaři ve ŠJ proškoleni, provozy a jídelníčky zkontrolovány. A nejednou je to špatně? Proč? Co na tom tak vadí? Vždyť je to přece v zájmu strávníků. To snad mají ŠJ strach, že by NT přišla na to, že ta bzl. strava nebyla tak docela bzl.? Nebo proč se tomu tak brání? Doteď na těch školách vařili bzl., po vyjití vyhlášky začal být problém v platech kuchařů. Proč až teď, píšeš, že vaří bzl. 1O let. Proč ne před rokem, dvěma, třemi... ------ Obvolávat nebudu, nemám důvod. U nás se vaří, to je pro mě důležité, mimochodem, na té mapě nejsme. ------ Ten flastr - za co? Pokud bude jídlo v pořádku, děti budou prokazatelně v pohodě (lékařské vyšetření), tak co by se mělo postihovat? Podle informací, co mám, by ŠJ a bzl. měla kontrolovat příslušná ČŠI. Myslíš, že by v takovém případě "buzerovala" a jednala úmyslně proti zájmu dítěte? Co by z toho měla?
#36 Pro #35 6.7.2015
6
Čvn
Když byla dítěti před lety diagnostikována celiakie, tak nám rovnou na dětském gastru vysvětlili, o co jde a dali kontakt na NT v nemocnici. Ta s námi několik hodin probírala jídelníček, vhodné a nevhodné suroviny, prostě vše, co nám v tu chvíli mohlo do začátků bezlepkovky pomoci. V případě jakýchkoli problémů a nejasností s dietou a při zhoršených testech se na ni můžeme zase obrátit. To vše zdarma, hrazeno ZP. ----- Ještě by mě zajímalo, jak se k vaření/nevaření ve ŠJ staví jednotliví zřizovatelé škol. Pokud na jaře ŠJ sdělila, že už vařit nebude, zřejmě to muselo projít nějakým jednáním na příslušném úřadě. Jak to bylo zdůvodněno? Nebo to bylo rozhodnutí vedoucí školní jídelny?
#13 Karla-Iře. 6.7.2015
6
Čvn
Ještě se vrátím k tomu článku. Osobně se domnívám, že jsem jej pochopil a souhlasím s ním. "AKORÁT" z toho co jsem přečetl ze zahraniční literatury o celiakii mi nesedí ta informace o diagnostice 12 let v USA. Ano v některých případech je to možné i u nás, ale není to u každého celiaka. Tak aby si to někdo špatně nevyložil a článek ho neodradil. Stou slinivkou to bohužel souvisí! Každý opravdový celiak má problémy s játry a se slinivkou, proto také aspiruje pomalu, ale jistě k cukrovce. I stopy lepku jsou schopny Vám tyto orgány postupně oslabovat. Bohužel můj gastroentolog je srovnatelný s pediatrem, takže se spoléhám sám na sebe a odbornou literaturu. Mám ale vynikajícího imunologa, který mi hodně pomohl..
Josef pro #34 6.7.2015
6
Čvn
Proč tedy ty "NT" nepůsobí i na školách v rámci hrazení ZP? Vždyť ty děcka jsou přece pojištěný. Ubyl by jeden problém. No a pokud je na libovůli školy dietu vařit, nebo nevařit, tak už do toho nemá nikdo co mluvit.Leda snad náš zákonodárný sbor, který by vydal kvalitní zákon. Potom by bylo hej.(napadla mne jedna drobnost-co se týká toho "proškolení" o bezlepkové dietě, nemělo by se zapomenout ani na učitele-už jen proto, aby "doplnili" učební látku o lepku,že není jen důležitou složkou pšenice z hlediska pekařství, ale asi jednomu procentu populace je smrtelně nebezpečný).No a takový dohled, jestli dítě-celiak náhodou nejí spolužákovu svačinu(nebo aspoň neochutnává), by bylo taky v zájmu věci.
Pro #38,#37. 6.7.2015
6
Čvn
Ala píše, že NT bude platit stát, jestli je to pravda, nevím. ZP by mělo primárně sloužit k úhradě léčby a vyšetření, ne aby se z toho platil odborný poradce pro školní jídelny. Asi by v tom byl dobrý chaos. Některé školy využily služeb NT jen k proškolení kuchařů, kontrole provozu a jídelníčku, jinde budou jejích služeb vyžívat častěji (kontrola surovin a postupu výroby u nově zařazených jídel). Pokus se ŠJ rozhodne, že bude vařit, je to skvělé, ale je nutné, aby někdo odborně zkontroloval, jestli to dělají dobře a jestli nato mají vhodné podmínky, nemohou si dovolit vařit dle své libovůle "skoro bezlepkově". Nevím, jak máš staré děti, jestli chodí do školy, ale běžně se teď ve školách konají výchovné přednášky i ohledně stravování a zdravého životního stylu. S lepkem a ostatními alergeny jsou děti seznámeny. Přednášce jsou přítomni i vyučující, takže i oni pak vědí. To, že dítě jí nebo alespoň ochutnává spolužákovu svačinu, učitel neuhlídá, protože o přestávce s dětmi ve třídě většinou není. Tohle vidím jako určité selhání ze strany rodičů, pokud bzl. dítě ujídá cizí lepkové svačiny, asi rodiče podcenili diskusi se svým dítětem ohledně celiakie a možných zdravotních rizicích. Je pravděpodobné, že takové dítě porušuje dietu i mimo školu, pokud má možnost, tak si spolu s kamarády sušenku, párek v rohlíku nebo jinou pochoutku koupí.
#40 Pro #38,#37. 6.7.2015
9
Čvn
Bezlepková dieta je zatím jedný "lék" na celiakii a ten ani částečně ZP,(až na nějaké almužny) nehradí.Na Slovensku je to aspoň trochu kompenzované. Proč by tedy ZP nemohly přispět tím, že pomůžou školám zajistit dietní stravování? Pořád je to jen o penězích.
Pro #41 9.7.2015
9
Čvn
Tato diskuse je o vaření ve školách. Finanční pomoc ze strany ZP by byla na další diskusi. Vaření ve ŠJ je na dobré vůli kuchařek. V diskusích na jidelny.cz jsou jsou příspěvky z jídelen, které dietu nikdy nevařily a vařit nehodlají, jiné vaří a vařit přestanou a další vaří a vařit budou dál, zaplatí NT za proškolení, protože je to v zájmu dětí z jejich školy. Prostě záleží na přístupu konkrétní ŠJ a přístupu zřizovatele školy. Fakt mě zajímá, jak to ty školy, které už na jaře ukončily vaření, zdůvodnily.
#42 Pro #41 9.7.2015

Přidat příspěvek do diskuze