Diskuze – kategorie

2
Kvě
Našeho pediatra považuji za velmi vzdělaného profesionála ve svém oboru a proto si myslím, že jeho rada ohledně prevence celiakie stojí za to, abych ji zveřejnila a dala tak podnět k zamyšlení dalším matkám, které by chtěly snížit propuknutí celiakie u svých dětí. Můj manžel je celiak a proto jsem se pediatra zeptala, jak snížím riziko propuknutí celiakie u našeho tříměsíčního syna. Jeho odpovědí bylo, že jsou dva hlavní faktory, které tohle riziko snižují. Za prvé je to kojení do jednoho roku dítěte. Za druhé je důležité, aby matka první pevnou stravu stravu dítěti předžvýkala, tak, jak to bývalo odjakživa až do vynálezu mixéru. Prý nás tak příroda naprogramovala (dodnes je to naprosto běžné pro všechny přírodní národy). Ve slinách jsou přítomny trávicí enzymy (například amyláza) a bakterie, které pozitivně stimulují imunitu, což je prevencí nejen celiakie, ale i ostatních autoimunitních chorob. Předžvýkání stavy má matka, aspoň občas, dělat dítěti do doby, než mu vyroste první zub. Kojení a předžvýkání stravy prý snižuje riziko vzniku celiakie na naprosté minimum. V civilizovaném světě jsou však matky tak odtrženy od přírody, že na předžvýkání stravy dětem prakticky už zapomněly a co se týče kojení, jen málo žen dodržuje jeden rok. Já sama ze svého okolí znám dokonce mnoho žen, které nekojily vůbec a po návratu z porodnice automaticky zakoupily umělou mléčnou výživu.
Aneta Belohorcová 2.5.2015
2
Kvě
O předžvýkávání jídel malým dětem už jsem četla, je to prý výborná věc pro imunitu. Psali tam, že základ imunity se tvoří do tří let dítěte, později se toho už moc udělat nedá. To předžvýkání jídel dělaly matky ještě poměrně nedávno, ještě na počátku dvacátého století to byla naprosto běžná věc. A co se týká kojení, tak to v dřívějších dobách mnphdy přesahovalo dobu jednoho roku, často byly děti kojeny do tří let.
Hana 2.5.2015
2
Kvě
Četl jsem to taky, dokud bylo dlohodobé kojení a předkousávání jídla matkami běžné, celiakie byla vzácné onemocnění. Se zavedením umělé mléčné výživy strojním mixování jídla začal velmi rychle stoupat počet celiakie, ale i dalších nemocí, jako atopický ekzém, kandidóza, syndrom propustného střeva, různé potravinové alergie a intolerance atd. atd.
Kostelecký 2.5.2015
2
Kvě
Tak co jsem si zatím přečetl nějakou tu literaturu o Celiakii, tak pšenka není to pravé ořechové i pro neceliaky. Je po ní náběh na cukrovku, tloustne se po ní a máte závislost na exomorfiu!! Nechci Vás strašit, ale věda o tom už něco ví. Nicméně lidem se stejně pravda neřekne. O tom kojení jsem četl, že to je blbost, ale o tom předžvýkávání to nevím. Jenže když vadí trpasličí pšenice i zdravím lidem (ne jenom lepkem!!!), tak to asi taky nepomůže. Bylo prokázáno, že Celiakie se již rozvíjí (rozvine během života) i bez genetické predispozice DNA!! Je to jenom na Vás, jak se rozhodnete..
Libor 2.5.2015
3
Kvě
Krmení z úst do úst nedělají jen americké herečky, ale i některé české matky. Například zde je na tohle téma celá diskuze: http://www.emimino.cz/diskuse/predkousavani-jidla-nebo-mixovani-203340/
Iva Vávrová 3.5.2015
20
Kvě
Cizí sliny opravdu stimulují imunitní systém. Dříve bylo předkousávání potravy matkami naprosto běžná věc, ale za tři generace jsme tomuto instinktu odvykly a všichni se na tím pohoršujeme. 🙂 V dnešní době se sliny jako imunostimulant používají již jen v přírodní medicíně, nazývá se to dárcovská salivaterapie. Všechno je o zvyku: my se tady pohoršujeme nad věcmi, které dělaly matky celé věky a dodnes dělají ve všech primitivních kulturách, ale kdybychom žili před šedesáti a více lety, ani by nás nenapadlo se pohoršovat. Jako příklad bych poukázal, jak se v sedmdesátých letech minulého století se lidé začali pohoršovat nad kojením, že je to nehygienické a nechutné. 🙂 Dětem se začala dávat umělá výživa ve sterilních lahvičkách se sterilním dudlíkem. 🙂 Ale za pár desítek let se lidstvo ke kojení vrátilo, protože se zjistilo, že ta nehygienická nechutnost je pro dítě velmi prospěšná. Chci tím říct, že všechno je úhlu pohledu a nic není tak jednoznačné a černobílé, jak se nám může zdát na první pohled.
Karásek 20.5.2015
2
Čer
Já mám celiakii zjištěnou od dětství, takže před narozením syna jsem hledala informace (hlavně v angličtině), jak snížit roziko, že ji dítě bude mít taky. A objevila jsem právě předžvýkání potravy dítěti spolu s dostatečně dlouhým kojením. Dělala jsem obojí, synovi je dnes 11 let a zatím celiakii nemá. Netvrdím, že je to předžvýkáním a kojením, ale každopádně je neobvykle zdravý, zatím nikdy nepotřeboval antibiotika. Dokonce ani ve školce nikdy nic nechytil, ani neštovice ne, což nechápu, protože je měli všichni kolem něho.
Vančurová Dita 2.6.2015
12
Čvn
Já taky svým dětem předžvýkávala, protože mi to doporučila pediatrička. A to už je mnoho let zpátky. Manžel je celiak a tak jsem chtěla snížit riziko propuknutí nemoci a zatím to vypadá dobře, syn má 10 a dcera 8 a podle protilátek v krvi zatím celiakii nemají. Já netvrdím, že jsou zdravé díky tomu, ale jsem přesvědčena, že uškodit to nemůže. A vůbec nechápu pobouřené reakce, které se tu vyrojily.
Marková 12.7.2015
31
Led
Já jsem u svých dvou dětí předkousávání jídla praktikovala právě z důvodu snížení rizika vzniku celiakie. Můj manžel totiž celiakii má a bála jsem se dědičnosti. Budoucnost ukáže, zda to pomohlo. Zatím je dětem 5 a 8 let a celiakie u nich doposud nepropukla a doufám, že ani nepropukne.
Pavlásková 31.1.2016

Přidat příspěvek do diskuze