Diskuze – kategorie

16
Bře
Dobrý den, dcera tři roky byla na vyšetření na alergie kvůli exzemu. Vše má negativní jen má nález Igg 66 a Iga 22. Dr mi sdělila, že je to asi celiakie. Je to s takovými výsledky možné? Děkuji
Matka 16.3.2016
16
Bře
Tak určitě vás poslala na další vyšetření, při podezření na celiakii se dělá biopsie.
Lada 16.3.2016
16
Bře
Nechce se mi dceru zatěžovat biopsí. Je možní, že by měla IGA a IGG falešně pozitivní?
máma 16.3.2016
16
Bře
Starší dcera to tak měla.
Lada 16.3.2016
16
Bře
Měla pozitivní krev a celiakii neměla? a jak pak vše probíhalo?
máma 16.3.2016
16
Bře
Maximum u IgA máme uvedeno 10, náš výsledek s několika vykříčíky. Mě to nepřijde o moc, máme něco přes 20. Děkuji
máma 16.3.2016
17
Bře
měla 2x pozitivní protilátky, 2x negativní biopsii. Nakonec se zjistil problém se št. žlázou. Po nasazení léků všechny obtíže skončily.
Lada 17.3.2016
28
Bře
Dívám se do zprávy výsledky krve dcery, dr mi řekla že vyšla špatně jen ta celiakie ale koukám že má dcera velmi nízké lymfocity oba druhy necelých 20 a minimum je 40 pro normu. Dále vysoké neutrofity o dost a mnohokrát vyšší neutrofilni segmenty i týče. Co to vše znamená?
Máma 28.3.2016
1
Dub
Dobrý den, psala jsem již před pár dny dotaz na dceru. Z krve Igg 66 a Iga 22 (max 10) děláno metodou a-DGP. nyní výsledky štítné žlázy v pořádku. Půjdeme na další testy, je šance, že se celiakie vyloučí? Co by jiného zvedalo a-DGP IGG i IGA? děkuji
máma 1.4.2016
1
Dub
Chápu, že jako pečlivá máma hledáte radu kde se dá, ale tohle je opravdu dotaz na odborníka - lékaře. Typicky jsou uvedené hodnoty projevem celiakie, ale vždy se pro potvrzení provádí vyšetření střev. Teoreticky by ASI stačilo vyloučit lepek (na delší dobu - v řádu měsíců) a udělat znovu krev - hodnoty by měli znatelně klesnout. Rozhodně doporučuju to řešit s lékařem.
Standa (www.celiakievpohode.cz) 1.4.2016
1
Dub
Děkuji, my jsme objednaní na gastro, ale až za pár měsíců. Všude píšou, že testy na a-DGP nestačí, že jsou důležité testy na sérovou transglutaminázu a-tTG. Pokud vyjdou negativní co dělat, držet nebo nedržet? Biopsií ji nechci zatěžovat, ale zároveň ji nechci trápit dietu. Dobře jí ale nevidentně není. Nechápu, proč musí trvat déle než půl roku než se dostaneme k nějaké diagnoze. Neustále čekání na objednání někam.
máma 1.4.2016
2
Dub
Pro č.10. Dobrý den. Tato vaše věta. Nechápu, proč musí trvat déle než půl roku než se dostaneme k nějaké diagnoze. Já osobně bych byla vděčná( před lety), kdybych měla diagnózu pro svého syna za půl roku !!! A myslím, že i velká většina zde diskutujících. Potvrzení diagnózy celiakie - je na celý život !!! není to jen tak obyčejné onemocnění, které za pár týdnů, měsíců... přejde !!! Narazit na spolehlivého odborníka ! s vyřčením této diagnózy ! není také úplně jednoduché ! Osobně mi syn na toto onemocnění v roce před lety málem zemřel, měl všechny typické příznaky, dvě negativní biopsie ( ve 4 a 5 letech ), pozitivní biopsii a potvrzení celiakie až po 6 letech - tedy v jeho 7 letech !!! Mezi tím hromadu ! zdravotních problémů ! Taková je nás tu většina, kde stanovení diagnózy u dětí či dospělých trvalo xxx let ! Dost si odporujete - Biopsií ji nechci zatěžovat, ale zároveň ji nechci trápit dietu. Dobře jí ale nevidentně není - jednou si budete muset vybrat !!! Je to vaše dítě, je jen na vás, jak se o něj budete starat ! Možná, že vše pochopíte až budete mít na dietě dítě třeba 10 let. Soňa.
Soňa Straková 2.4.2016
2
Dub
Když čtu jak často se musí ty biopsie opakovat, že jsou často nejasné výsledky, tak v tom nevidím smysl. Krev ukáže také dost. Už jsem ji dietu nasadila, nebudu čekat až z ní bude chudáček. Lepek nesmí ať celiakii má nebo ne. Diagnózu mit stejně nebudu, tu mi bez biopsie nikdo nedá, já měla na mysli než vás vůbec objednají na alergologii tři měsíce a pak zase čekání dva měsíce na výsledky a teď zase čekat měsíce na gastro. Já vás nechápu že jste syna nechala trápit. K čemu je třeba papír? Z testů krve měl jistě vysoké hodnoty proti lepku.
Máma 2.4.2016
2
Dub
pro č.12 Vy mě sice nechápete - ale ...syn byl určitou dobu na bezlepkové, bezmléčné a bezvaječné dietě. Před lety, kdy se nedalo nic !!! sehnat. Těžko se to s současné době, kdy je všeho dost, !!! chápe. No a postupovala jsem podle jednoho z největších odborníků na tuto problematiku - prof. Nevorala z Motola ! V těch jeho 7 letech jsem až !! konečně měla v ruce papír s diagnózou. Já vám jenom chtěla ukázat, že to není otázka pár měsíců !!! A jestli budete dítěti dávat lepek nebo ne, jestli podstoupíte biopsii nebo ne, nebo jestli se budete řídit klasickými postupy - tzn. osobní a rodinná anamnéza ,opakované odběry krve / ale na gastru / a pak biopsie - to je jen na vás ! Za vaše dítě jste zodpovědná pouze vy sama. Soňa
Soňa Straková 2.4.2016
2
Dub
Omlouvám se, špatně jsem pochopila, že to nebylo nyní. Chápu že před lety bylo toto téma cizí a sortiment omezený. Dnes je všude všeho dost. Jen doktorů málo. Když jsem tu četla příspěvky a každý píše že se biopsie musela opakovat mnohdy mnohokrát tak do toho nejdu. Z krve má látky vysoké o stovky procent, dvakrát opakované. Genetiku pozitivní. S papírem nebo bez nejela jsem na bezlepkovou dietu. Je mocné že až se dostanu na řadu na gastru nás vyhodí ale nebudu to dítě dal ničit. Zhoršování bylo extrémní. Už bych řekla vypadá lépe a zase se směje. V noci dokonce spí celou noc bez pláče a buzení. Za další dva měsíce čekání by z ní byla na lepku úplná troska. Je to na rodičích d tím souhlasím. Já se rozhodla takto.
Máma 2.4.2016
26
Dub
Dobrý den, může u dítěte krvácení z nosu souviset s celiakií? Dcera má krátce diagnózu držíme dietu ale poslední dobou ji často teče z nosu krev.
Kája 26.4.2016
13
Kvě
pro Káju,mě diagnostikovali celiakii v 47 letech, po čtyřicítce jsem začala trpět na krvácení z nosu a první, co se mi zlepšilo po dodržování bezlepkové diety bylo právě krvácení z nosu, pak už mě tento problém nepostihl ani jednou,dietu držím osm let.
Marie 13.5.2016
4
Bře
Dobrý den chtěla bych se zeptat mám dcerku 4.5let ztěžuje si že ji bolí bříško když jsem ji dala pečivo asi má alergi na lepek dala jsem ji bezlepkový chléb a bříško ji neboli
Zdeňka Tomášková 4.3.2019
10
Bře
Dobrý den, určitě byste měla nechat dceru vyšetřit, abyste zjistila co jí vlastně je. Není správné nasadit dietu bez lepku aniž byste měla stanovenou diagnozu - může to být celiakie. Pokud by tomu tak bylo, tak je to celoživotní onemocnění a dieta je na celý život. Proto nejde nasadit zkusmo dietu. Obraťte se na svého dětského lékaře, ať vás pošle na dětskou gastroenterologii. Do té doby ale je potřeba, aby dítě lepek jedlo, aby výsledky nebyly zkreslené.
Jitka Dlabalová 10.3.2019

Přidat příspěvek do diskuze