Diskuze – kategorie

22
Lis
Dobrý den, jdu si pro radu. Mám 6ti letou dceru s celiakii, podle posledních testů po roce od posledních náběrů hladina protilátek stále stejná, minimální, nicméně ne nulová... Snažím se přijít na to, kde dělám chybu. (Sice mám podezření na stravování u prarodičů, kde budu muset znovu edukovat a zkontrolovat zásoby). Kupuji výhradně Schar, Poex, Racio, Gullon, Alaska, Celihope, bezlepkové cornflakes od Nestlé, mouky Jizerka, Schar. Napadlo mě jakou kupujete pohankovou mouku? Mám z CountryLife, není možné třeba kontaminace zde? Co se týká koření, moc ho nepoužívám, někdy bujon Natur, nebo koření od Vitany - složení bez lepku. Doma jíme bezlepkově všichni, už nevím, kde pátrat... Moc děkuji za případné rady a hezký den:-)
Hana S 22.11.2016
22
Lis
Nejsem lékař, ale mám za to, že nulovou hodnotu nebudete mít nikdy - i u zdravého člověka je určitá obvyklá hodnota (tuším 3-7). Bezlepkové potraviny také lepek obsahují, ale v minimálním (povoleném) množství - pokud jste tedy "v limitu", tak bych se tím netrápil. Pokud nad limit, tak je třeba hledat. Časté problémy jsou stravování mimo domov (škola, školka, příbuzní...) někdy kontaminace v kuchyni apod. Držím palce, Standa
Standa (www.celiakievpohode.cz) 22.11.2016
22
Lis
Standa odpověděl správně, jen dodám že ta norma krevních testů je různá dle laboratoře. V naší je to u transglutaminázy 0- 15, říká se tomu referenční mez. Kdo je v tom rozmezí je OK.
ala 22.11.2016
23
Lis
Bohužel máme 71, což je víc, než na kontrole před rokem, kdy byla tendence sestupná. Doma jsem pedanticky zkontrolovala všechny potraviny, co používáme, ale nenapadlo mě nic, skutečně kupuji jen ověřené značky. Budu muset pátrat u tchýně, na to se tedy těším...:-) Kdyby se nemoc projevovala po požití červenými puntíky, byla by dedukce jednodušší... Každopádně moc děkuji a přeji hezký den.
Hana S 23.11.2016
23
Lis
Imunita není jako auto kterému když nedáte benzín nejede. Pracuje a tvoří protilátky i když možná dcera jí správně. Už jsem slyšela že protilátky klesaly víc než rok.
ala 23.11.2016

Přidat příspěvek do diskuze