Diskuze – kategorie

5
Led
Můžu poprosit histaminiky o jakoukoli radu, postřeh do začátku? Jak jste začínali s dietou, co jste na začátku jedli, co později? Co vám vadí, co naopak nevadí (myslím celkově, nejen jídlo)? A máte "pořádnou" diagnostiku HIT? Vím, že je to všechno hodně individuální, dost jsem načetla ze stránek histaminové kašulky (za které tímto moc děkuji), ale přesto tak nějak nevím, jak dál a kde vlastně pořádně začít... 🙁 Podezření na histaminovou intoleranci mám cca od srpna (vlastně mě k tomu "nakopla" diskuse tady), ale nemám ji od žádného lékaře potvrzenou (moje alergoimunoložka, na gastru ani obvoďačka prý neví, co vlastně vyšetřovat). Každopádně při nízkohistaminové dietě (i když asi ne úplně dostatečné) se mi výrazně ulevilo. Dnes jsem byla na vyšetření na imunologii v nemocnici (kam jsem se tak nějak vnutila, protože všude píšou, že se nemá HIT a přísné diety diagnostikovat laicky bez pořádného vyšetření, že ta omezená strava může napáchat víc škody než užitku), ale ani tam histamin nevyšetřují a prý se celkově od tohoto vyšetření ustupuje kvůli jeho nespolehlivosti (že se hladina DAO nedá pořádně a spolehlivě změřit). MUDr. mi ale řekla, že podle příznaků je pravděpodobné, že HIT mám, že mám začít dodržovat dietu a také vyzkoušet Daosin (ne na trvalé užívání, ale občas). Tak teď přemýšlím, kde mám začít nebo lépe řečeno jak pokračovat (částečně hist. dietu již držím), co vlastně jíst, jak časově zvládat vaření a nakupování čerstvých surovin... Vím, že jsou mnohem horší nemoci, že vlastně můžeme být rádi, že je to "jen" celiakie a "jen" HIT, ale i tak si dlouhodobou kombinaci diet (kromě bezlepku mám i bezvaječnou a bezmléčnou) a hlavně to neustálé vaření čerstvého jídla bez skladování nějak neumím představit ... 🙁
Eva 5.1.2017
6
Led
Nám Hit diagnostikovali v dětské nemocnici v Brně na gastru.Nejlépe je vypozorovat které potraviny bývají často v jídelníčku a jsou histaminové.My vyřadili hlavně rajčata ,čokoládu na dalších odběrech byli výsledky o dost lepší.Nejlepší je vyřadit ty nejčastější.
laura 6.1.2017
6
Led
Není rozhodně na škodu si i zakoupit nějakou literaturu, nejlépe ze zahraničí. Jestli, ale chcete u nás, tak je to třeba zde: http://www.martinus.cz/uItem=83778&gclid=CNa9uduerdECFW0R0wodZ9QPbA Obsah knihy zde: http://toc.nkp.cz/NKC/201006/contents/nkc20102105017_1.pdf Dále potom nejpřehlednější tabulka jídla: http://www.mastzellaktivierung.info/downloads/foodlist/61_FoodList_CZ_alphabetic_withCateg.pdf Je třeba si obstarat, ještě z dalších zdrojů další tabulky a porovnávat. Platí také to, že já třeba nesnesu ryby, banány a broskve např. a Vy třeba ano atp. Je tedy třeba vlastního testování. Jestli chcete zase poradit Vy mě, tak prosím kde se seznamují lidé s histaminovou intolerancí, nedaří se mi nikoho si najít... Díky
J 6.1.2017
6
Led
To nakladatelství Martinus, je tam nějaká chyba. http://www.galen.cz/idistrik/vydav/?module=katalog&page%5Bbook%5D=4062
J 6.1.2017
6
Led
http://gastroenterologie-ostrava.cz/wp-content/uploads/2016/10/Histaminov%C3%A1-intolerance1.pdf
J 6.1.2017
6
Led
Histaminovou intoleranci jsem si vyléčila. Podstoupila jsem třikrát transplantaci střevní mikroflóry a od té doby mám klid.
Lesáková 6.1.2017
6
Led
Pro 5 Měla jste tedy tu formu "získanou" ano, ta je léčitelná.To je když si třeba poškodíte flóru antibiotiky atd. Ovšem forma vrozená, tedy nemocná a trvale poškozená slinivka od narození(je to vysvětleno v té knize odkaz nahoře) je bohužel prozatím nelečitelná.
J 6.1.2017
6
Led
Děkuji za reakce. Myslím si, že teoreticky toho mám načteno a nastudováno spoustu, ale i tak pořád tápu, za jaký konec to vlastně vzít... Jak zjišťujete, co přesně vám vadí? Prošli jste tou přísnou eliminační dietou s postupným přidáváním potravin po jedné? Zapisujete si jídlo a reakce? Já aniž bych tušila něco o HIT se některým jídlům vyhýbám už hodně dlouho, protože mi vadí (banány, kuřecí maso, ananas), ale něco jsem jedla ve velkém aniž by mě kdy napadlo, že zrovna to je nejspíš ten původce mých potíží (rajčata, tuňák, lilek, losos) - a ač jsem si jídlo nějaký čas zapisovala, tak mě to nikdy netrklo... Teprve až jsem začala pročítat vše o HIT a podívala se zpětně do svých zápisků jídel, tak najednou jsem tu souvislost viděla (losos, špenát, kysané zelí - hned po jídle ucpaný nos a následně nevolnost, velká únava a uškrabala bych si tělo, ale právě to ne hned po jídle, tak jsem si to s tím jídlem nespojila). Tak si říkám, že když jsem si nespojila ty histaminové bomby, které jsem opravdu jedna hodně často a ve velkém, tak jak potom poznat takové ty "menší" věci, které vadí? Je fakt, že teď už vím, na co si dát pozor, tak je to vysledování asi jednodušší...
Eva 6.1.2017
7
Led
Eliminační dietou jsem prošel a píši si po čem jsem měl průjem a kdy to bylo a po čem, jinak si nic jiného nepíšu. Za léta už to znám. Z toho co jste napsala mi vadí vše, kromě toho kuřecího masa to "zvládám", ikdyž registruji po něm drobný neklid v břiše.Vím ,je to těžké. Občas v malých dávkách jím co je v zátěži č.1 v té tabulce a pokud po tom není průjem, tak to jím opatrně. Ale nesmí se to nastřádat do reakce uvolnění histaminu-průjem. Ty menší věci jsou v té tabulce v zátěži pod číslem 1. To je např.porek. Ale u kažého to bude jiné.
J Evě 7.1.2017
7
Led
Zajímalo by mě ta transplantace střevní mikloflory,kde a jak se to provádí?
Laura 7.1.2017
7
Led
Lauro, TSM se provádí na soukromých klinikách v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Británii atd. V České republice se TSM dělá ve fakultních nemocnicích, ale pouze při jedné jediné diagnóze, a to při střevních zánětech bakterií Clostridium Difficile. Na jinou diagnozu Vám to v žádné české nemocnici neprovedou. Máte možnost, jít na zahraniční kliniku a zaplatit si to, a nebo si sama sehnat dárce a podstpoupit domácí TSM za asistence zdravotníka, kterého si zaplatíte.
Ondra 7.1.2017
7
Led
Pro J: Můžu se ještě zeptat, čím jste začínal u eliminační diety - rýží a postupně přidával opravdu po jednom? Jak dlouho trvala? A vadí Vám kvasnice (chléb) nebo ty snesete? Já nevím, jestli to je díky kvasnicím, ale čerstvě upečený chléb mi vadí, ale mám pocit, že zamražený už potom tolik ne, nebo asi spíš jak kdy... No, tabulku mám vytištěnou, takže jdu studovat a i když se mi do eliminačky vůbec nechce, tak je mi jasné, že jiná možnost opravdu asi není... 🙁
Eva 7.1.2017
7
Led
Jestli si něco o tom chcete přečíst, tak na uložto je k dispozici krátká studie. https://ulozto.sk/!TXet0RRJ64aX/transplantace-obnovuje-fungovani-strev-u-vsech-nemoci-pdf
J pro 9 a 10 7.1.2017
7
Led
Eliminační dietu jsem začínal vařeným masem-čerstvým a ryží, nebo bezlepkovými těstovinami pouze Sam Mills. Na eliminační dietu jsem neměl žádný návod, ani jsem si nic nepsal, pouze když přišel průjem. Potraviny, které uvolňují histamin jsem znal z tabulek již předem! Eliminační dietou jsem pouze testoval reakce a sílu uvolňování histaminu a tak vím co je pro mě nepoživatelné (např.pomeranč, lilek kvašené zelí, žampiony to je fakt mega). Vím co mi třeba dokáže udělat bolesti hlavy, bušení srdce, ucpaný nos atd. Chleba naštěstí snesu, ale nejlépe ho jíst po upečení až na druhý den odpoledno, nebo večer, dříve ho raději nejím, protože mě to jinak dost nadýmá. Kvasnice kostkové vůbec nejím, to byli problémy vždycky. Naštěstí mi nevadí instantní (s vlaštovkou). Na čtyři velké bochníky cca dva sáčky. Nikdy nepoužívám ocet a kvásek do chleba! Zamražený chléb mi vůbec nic nedělá, ale už není tak dobrý a má tendence se drobit, když použiji rýžovou, nebo kukuřičnou mouku. Děsně mi vadí pohanková mouka. Ta mi uvolňuje histamin hodně. Škoda je tak zdravá.
J Evě 7.1.2017
7
Led
Pro J: Moc děkuji. I když vím, že to je všechno hodně individuální, tak tyhle rady do začátku opravdu moc pomáhají - minimálně na co se nejvíce zaměřit... 🙂 Kvasnice - až teď mě vlastně napadlo, že jsem kdysi chleba zkoušela z čerstvých a bylo mi po něm hodně nedobře, nevím, jestli už tehdy to byl projev HIT... Teď peču ze sušených, tak snad je v budoucnu budu tolerovat, přece jen chleba je chleba. Těstoviny jím také Sam Mills. Když si ale vzpomenu na dobu před skoro 5 lety, kdy mi jako doslova těstovinovém závislákovi diagnostikovali celiakii a jako první jsem ochutnala právě Sam Mills... No, tehdy letělo vše do koše a mně tekly slzy, že to bez těstovin nezvládnu... ale člověk si prostě zvykne na všechno a teď mi zrovna tyhle chutnají nejvíc 🙂 K té pohankové mouce - děkuji za tip. Používám ji hodně a když nad tím tak přemýšlím, tak je asi možné, že by mi taky mohla vadit, musím to vyzkoušet. Dřív jsem hodně jedla i pohanku a teď poslední dobou na ni vůbec nemám chuť - nejspíš je tělo chytřejší a samo si řekne 🙂 A jak jste na tom s lušteninami - cizrna, čočka, sója? Já sóju teď nemůžu vůbec (pila jsem sójové mléko, hodně tofu, jogurty), čočka mi asi taky vadí hodně a s cizrnou si právě zatím nejsem jistá, miluji pomazánku hummus (mohla bych ji denně)...
Eva 7.1.2017
7
Led
Luštěniny to je problém. Tu pomazánku jsem netestoval, ale dočtl jsem se o ni, že do ní přidávají pastu Tahini, ta obsahuje sezam a ten je liberátorem histaminu, tak pozor. Sojové mléko mi vadí-nepoužívám ho, ale tofu jím (pouze bílé), když si ho třeba opeču, nebo v menších porcích občasně je to v pohodě. Sojáčky, nebo KIKA (nejím borůvky a lesní směs)jinak není problém.Čtete složení mouky? Pozor na červenou Doves farm, je tam ta pohanková ve složení.Záleží na to jestli Vám vadí ta pohanka, však uvidíte a na všechno časem příjdete sama.
J Evě 7.1.2017
8
Led
Pro J: Složení všeho čtu poctivě. Bezlepkové mouky (směsy) už moc nekupuji, většinou si míchám jednodruhové podle chuti a nálady (hlavně jáhlovou, právě tu pohankovou, rýžovou) - z těch si peču sladké (ale téměř bez cukru) pečivo k snídani. Směs ale kupuji na chleba (Nominal) a právě u toho už jsem měla podezření, že mi vadí pohankový. A ještě musím prověřit rostlinné nápoje - kupuji mandlové a kokosové alpro. Moc děkuji za všechny rady. 🙂
Eva 8.1.2017
9
Led
Mandlové a kokosové nápoje nekupuji, ale testoval jsem pouze to mandlové a to mi nesedělo. Zřejmě nějaké ty chemické látky mi vadili, nebo nevím, ale je to na mě stejně moc drahé.. U NOMINAL směsí důrazně upozorňuji na deproteinovaný pšeničný škrob! Otazkou, ale je jestli Vám vadí stopy lepku, pokud ano, tak je 100%, že Vám dělá zle právě tato substance! Já používám jiné směsy, nejčastěji však od Labety ty žádný deproteinovaný škrob nemají a podporuji českou firmu, je tam v balení droždí a to dříve drahý Nominal neměl v balení. Dneska nevím , jak to je, ale už bych si ho nikdy nekoupil. To samozřejmě záleží na vás, ale toho škrobu se bojím ještě více než pohanky! Pokaždé mám po něm průjem..Jáhlová mouka je vynikající-podobná vlastnostmi té kukuřičné. Jestli chcete si předávat zkušenosti i dále, můžete zde prosím uvést e-mail kontakt? Abychom zde příliš neobtěžovali podrobnostmi ostatní, které to třeba, již tak asi moc nezajímá.
J 9.1.2017
9
Led
Jen to prosím pište veřejně, mě to ohromně zajímá, nacházím se totiž ve stejné situaci a ujišťuji se vaší konverzací, že je to tak, jak si myslím. Jsem celiak 5let, protilátky na mléko a poslední dobou mi dochází, že histamin také není mojí silnou stránkou. V podstatě vše, co jste napsali, souhlasí i u mne.
Petra 9.1.2017
9
Led
Tak jestli to nevadí, tak ještě veřejně... Chleba po různých pokusech peču Nominal, chutná mi nejvíc. Občas si namíchám něco sama, ale nikdy to není ono (nemám ráda klasické chleby, ale hodně zrníčkové, cereální a to je těžko trefit). Kupuji vždy někde v akci větší množství, tak ta cena není o tolik vyšší, ale droždí tam není, to je pravda. Mně osobně zase vůbec nechutná Labeta, v tomhle to máme přesně opačně. 🙂 Ale co se týká toho deproteinovaného škrobu - ten už mě taky napadl a chci se na to zaměřit. Celiakii mám necelých 5 let, dietu držím přísně (možná až moc - hodně řeším případné kontaminace a tak), ale depr. škrob jsem jedla (v chlebu, občas i nějaká sušenka apod.). V prosinci jsem byla na kontrolní gastroskopii a i když histologie je v pořádku a střevo téměř vyléčené, tak jsem ho dle MUDr. měla hodně podrážděné a že to vypadá, že jsem snědla lepek a tělo takhle zareagovalo. Já si nejsem ničeho vědomá, dietu držím opravdu poctivě a jinde než doma nejím, ale dle doktorky to bude buď reakce na stopy lepku nebo prý bývá často problém hlavně u těch věcí sice deklarovaných jako bezlepkových, které ale jsou v podstatě jen přirozeně bezlepkové (s namalovaným kláskem) a kontaminace tam může být (např. semínka, pohanka, jáhly, i mouky z nich atd.). Říkala jsem jí o podezření na HIT - prý by HIT střevo takhle podráždit asi nemělo, ale souviset že to může. No, u mě je problém, že málokdy mám reakci hned po jídle, tak je těžké to vystopovat - dřív jsem se soustředila jen na lepek, teď to dávám spíš do souvislosti s HIT (i ty dřívější reakce). Ale nejspíš to bude kombinace obojího 🙁
Eva 9.1.2017
9
Led
Petro, můžete prosím taky napsat, jak se to u Vás projevuje? Jak zjišťujete, co Vám vadí, co jíte a tak? Snad to ostatním nevadí, že zahlcujeme diskusi...
Eva 9.1.2017
10
Led
Chléb také od Nominalu, jen rustikální, pohankový mi nedělá dobře. Sušené droždí Saf-instant, kostka určitě ne. Po sklenici piva se celá zleju dočervena, jinak spíš špatně trávím. Alkohol tedy vůbec, vadí mi kofein. Bezkofeinové kafe můžu. Syrovou zeleninu jen omezeně, hodně banánů také ne. Vše s mírou. Rajčata+protlak vůbec. Pokud jím rozumně, tak to strávím. Jak něco přeženu, je zle, ani kolikrát nevím z čeho. Mám furt hlad a furt přibírám na váze. Už ani nevím, co teda jíst. Jsem závislák na čokoládě-můj nevětší problém, nevím, jak se toho zbavit.
Petra 10.1.2017
10
Led
Mě káva nevadí v menším množství tj.1 šálek denně, třeba až po snídani, nebo později. Piji, ale pouze překapávanou filtrovanou kávu. To je zbavenou zcela kyseliny kávové, která dráždí střeva. Kofein mi nevadí a to je zvláštní. Pivo a alkohol vůbec nepiji-mám s tím problémy. Max na silvestra sklenku vína bez síry. Přibírání na váze Vám závidím! To zřejmě budou mít na svědomí hormony. Já můžu prasknout a stejně nepřiberu. Ale podváhu nemám. Prý mám sportovní postavu. Saf-instant je droždí co používám. Co se týká dotazu, jestli hit dráždí střeva, tak ano a je to téměř stejné jako u Celiakie. Dysmotilita, nadýmání, průjmy a světlá nekonzistentní stolice. Jediný rozdíl, vidím v tom, že Celiaci mívají ty stolice mastnější a to bude zřejmě problém od jater a žlučníku-jinak nevím. U lidí s HIT to není až tak časté ta mastnota.Tyto problémy jsou opět popsány v knize jejiž odkaz je výše v diskuzi.
J reakce pro 19 a 21 10.1.2017
11
Led
Tak já kávu piji ráno se snídaní, také překapanou a ta mi vůbec nevadí. Dřív jsem pila ještě odpoledne preso, ale to mi nedělá moc dobře a je jedno jestli je s kofeinem nebo bez, takže to si teď dám opravdu vyjímečně. Zeleninu čerstvou taky jen omezeně, ale co mi teď vyloženě sedí a jím denně ve velkém, jsou "miminkovské" zeleninové polévky - různá zelenina rozmixovaná do hustoty krémové polévky (mrkev, brambory, batáty, cuketa), ochucuji převážně jen sušeným tymiánem a občas jsem dávala trošku muškátového oříšku, ale ten jsem teď vysadila a přijde po pozorování až někdy později. Alkohol vůbec, ale ten mi nechybí. A ten hlad - musím jíst pravidelně tak po 2,5 - 3 hodinách, když to přeženu a delší dobu si nic nevezmu, tak je mi pak zle. S váhou problém nemám, měla jsem spíš podváhu, po nasazení bezlepkové diety jsem začala přibírat, ale brzy se to ustálilo. Jak to tady tak čtu a vidím, jak moc to máme podobné, tak mě mrzí, že mě HIT nenapadl dřív (nebo jsem dřív nenapsala o rady), mohla jsem si ušetřit hodně měsíců trápení... ale to asi znají všichni.
Eva 11.1.2017
11
Led
Ještě mě napadlo - asi mi dělají hodně zle arašídy (domácí burákové máslo), čokoláda trošku taky, tu ale nemám ještě úplně vypozorovanou. Každopádně když už vím, čemu se vyhýbat a i když to není 100% a vůbec lehké, tak je mi mnohem mnohem líp, což je skvělé :-)))))))
Eva 11.1.2017
12
Led
Jsem rád, jestli Vám nějaká ta drobná malá rada pomohla, nebo ještě pomůže. Díval jsem se na tu cizrnu do tabulky, je ve 2 st.zátěži, tj. už celkem nekompatibilní a mohou s ní být problémy, jako s např. pohankou. Ta je taky ve 2 st. Zeleninové, nebo ovocné smothie šťávy mě teprve čekají. Máme na to nový spec. mixér a recepty na kaše a smothie. Ten hlad mě občas taky trápí, ale poslední dobou se to trochu zlepšilo. Prý to řídí, jakési ionty v žaludku a záleží na jejich množství. Proto ten hlad někdy i po jídle. Máme to opravdu hodně podobné. Ty ořechy já nemůžu, jedině mi pomáhalo je trochu "vyluhovat" v teplé až vroucí vodě, aby změkli, ale už je stejně nejím. Dokonce mi dokáže ublížit i rýže parabold,tj. ta tvrdá.Pokud jí povařím méně a je tvrdší je to velký problém, proto již jím pouze rýži obyčejnou. Všechny tvrdé potraviny pro nás nejsou vhodné. Rád Vám poradím i do budoucna. Stačí se tu zeptat.
J 12.1.2017
12
Led
Mně osobně to pomohlo moc, takže děkuji 🙂 Rýže mi jednu dobu taky vadila, ale asi to bylo jen značkou, teď kupuji jasmínovou z lidlu a ta mi nic nedělá, ale máte pravdu, že lepší je měkká. Ještě se zeptám - jíte někdy i mimo domov, je to problém? Já se tomu vyhýbám, ale někdy není jiná možnost (pracovní vícedenní akce - cca 2 - 3x ročně) - dokud jsem řešila jen lepek, tak jsem se v hotelu většinou domluvila, ale nyní nevím... Teď aktuálně to ještě neřeším a než se nějak dám dohromady, tak se z akcí omlouvám, ale nevím, jak dlouho to vydrží... Řešíte to např. Daosinem? Já ho zatím nechci zkoušet, přijde na řadu až někdy později (až se ve svých HIT reakcích pořádně zorientuji)...
Eva 12.1.2017
13
Led
Na pracovní akci, která je u nás v práci pouze 1x za rok naštěstí nemusím chodit, ale pokud bych šel, vzal bych si pouze vlastní jídlo. V restauracích nejím, protože vždy udělají nějakou chybu. Ono totiž i stres dokáže uvolňovat histamin a já se s tím nehodlám stresovat "co když".. Ano DAOSIN beru, ale ze začátku mi vadil, potom jsem přišel na to ,že to dělají éčka v obalu kapsle. Tak jsem si našel na internetu e-shop (je jich hodně), kde se dájí koupit veganské transparetní čisté přírodní kapsle z hovězí želatiny a vody a přebalím obsah a je to OK. Žádný problém a musím říci, že to funguje. Ale pokud máte potraviny v zátěži č.3, tak to maximálně "pozdrží reakci" a potom později stejně příjde průjem, tomu se prostě nedá vyhnout! Takže to není lék, jen potravinový doplňek ,který může pomoci, ale to je asi tak všechno a za spoustu peněz. Tak trochu mi připadá, že si v kouktku duše myslíte, že se z této nemoci nakonec uzdravíte, ale to už si myslela i Kateřina Váňová alias "Kašulka" a pořád to má. Už vyzkoušela téměř všechno od rezonančních přístrojů až po meditaci a pořád to stejně má. Jedině dieta Vám trochu uleví.
J 13.1.2017
13
Led
Je mi jasné, že to je minimálně na dlouho, v horším případě napořád, ale tak nějak doufám, že se to časem díky dietě trošku uklidní a hlavně zmírní... Daosin jsem měla na mysli právě na ty příležitosti, kdy není jiná možnost - např. že bych musela jíst v hotelu - domluvila bych se tam na jídle, ale pro jistotu (právě proti tomu stresu) bych raději vzala i Daosin. Ještě jsem zvědavá, jestli dieta bude mít vliv i na sport - rychlejší aerobní cvičení mi poslední dobou taky vadilo, ale je fakt, že mám i jiné zdravotní problémy, kvůli kterým to cvičení teď nedávám, tak možná to s HIT ani nesouvisí.. No, uvidíme, snad to časem taky všechno vychytám...
Eva 13.1.2017
14
Led
Ještě Vám napíši, jak ten daosin beru, protože jej samozřejmě neužívám každý den 2x denně, jak je to tam napsáno. To jsem sice vyzkoušel po dobu tří týdnů, ale žádný "zázrak" se nekonal. Přece jenom jedna tobolka vychází na cca 30,- Takže pokud sním více potravin ze zátěže č.1, tak si jej beru, nebo pokud musím sníst např. zátěž č.2 oběd-přírodní řízek připravený s použitím hořčice a potom omáčka zahuštěná např. pohankovou moukou, je lepší si jej vzít. Pomáhá mi to.Mám vyzkoušeno a není to placebo. U potravin č.3 to nemá smysl! Jinak jej neberu. Takže jestli jsou to 2-3 tobolky za týden, tak nějak. S jinými zdravotními problémy se potýká skoro každý. Dá se také říci, že již každý čtvrtý čech má psychické problémy a nebojí se je řešit s psychologem. Dříve se za to lidé styděli, dneska je to úplně normální. Mě stačí dostatek pohybu např. v práci a procházky.Nemusím nijak cvičit. Tady je odkaz na kapsle co používám. http://capsuleconnection.com/whole-clear-gelatin-capsules.html Dávám si do nich různé bylinky a léky. Velice oblíbené jsou i schindeleho minerály.
J 14.1.2017
15
Led
Dneska jsem byl nakupovat po obchodech a mrknul se na to kokosové mléko. Celkem jsem jej viděl od dvou výrobců, ovšem je ho tam pouze 5%, zbytek jsou barviva, voda, "vitamíny",dochucovadla, zahušťovadla a konzervanty. Daleko jednoduší je si na čajovou lžičku nabrat kokosové máslo, nebo kokosový tuk chcete-li (mají v DM, nebo ve zdravé výživě), nechat trochu rozpustit na sporáku, potom trochu schládnout. Vložit do mixéru a přidat vodu a máte 90-95% kvalitní kokosové mléko, bez genocidy, co tam ti traviči dávají. Ve finále Vás to možná výjde i laciněji, nebo na stejno:-)
J 15.1.2017
17
Led
Pro mě je všechno náročné hlavně časově. Už kombinace diet, které mám, mi dává zabrat a k tomu ještě HIT a denní vaření čerstvého... 🙁 Jak to děláte? Máte to časem nějak "vychytané"? Jak vše skloubit i s pořádným odpočinkem, koníčky, cvičením (mám problémy se zády, takže cvičit musím, ale hlavně mě to psychicky neskutečně nabíjí) a rodinou (nešidit např. výlety apod.)? Já chodím z práce denně kolem 18-té hodiny, po celém dni dost unavená (mám přidruženou nemoc, která mi způsobuje abnormální únavu), nákupy většinou není možné pořídit na jednom místě (jinde kupuji ovoce a zeleninu, jinde maso, často obíhám zdravé výživy apod.), denní vaření, minimálně 2x týdně peču chleba + "sladké" pečivo k snídani a svačině (obojí dávám po porcích do mrazáku), do toho děti, domácnost... Dřív bylo vaření a pečení mým koníčkem, ale teď to mám doslova za trest a do něčeho takového, jako např. vyrábět domácí mléko, se mi už prostě nechce (i když vím, že to není dobře).
Eva 17.1.2017
18
Led
Vychytat se to nedá, nijak. Prostě se to musí zvládnout. Navíc bez podpory státu.. Mám to také tak! Akorát, že nemám vlastní děti, ale od srpna jsem strýcem, takže půl roku strýcovské povinnosti. Zatím je to radost. Doktoři nepomůžou-maximálně Vám můžeme udělat kolonoskopii a to je vše., mi řekli.
J 18.1.2017
18
Led
Každopádně moc děkuji za všechny rady a postřehy, opravdu hodně mi to pomohlo. Začínám se soustředit i na některé "maličkosti", které by mohly vadit, ale dřív mě nenapadly, tak doufám, že budu mít i dřív jasno ve všem, co mi vadí...
Eva 18.1.2017
25
Úno
Dobry den, dnes nam zjistli histtaminovou intoleranci a jak tady ctu souvisi to s celiakii. Mame s dcerou obe genetickou predispozici k celiakii. Jsem z toho zmatena. Dekuji za odpoved. Kuhnova
Kuhnova Monika 25.2.2019

Přidat příspěvek do diskuze