Diskuze – kategorie

22
Bře
Extrémní únava a vyčerpání
Dobrý den, léčím se asi rok s celiakíí, problémy jsem měla mnoho let, ale diagnoza přišla až po delší době. Dietu držím dobře, i dcera má celiakii tak doma ani nemáme žádné jídlo s lepkem, žádné suroviny. Co mě ale trápí je extrémní únava a vyčerpání. S únavou bojuji již delší dobu, ale zhoršuje se to. Stačí mi ustlat postel nebo vysát byt a únavou se mi podlamují nohy. Musím si sednout nebo lépe lehnout, během pár vteřin usnu a za půl hodiny se probudím a je to lepší. Když není možnost si lehnout je mi strašně slabo, jsem výrazně bledá. V podstatě mám problém už i s běžím denním režimem. Mám naštěstí sedané zaměstnání. Jakákoliv zátěž fyzická mě složí, hodně se zadýchávám. Máte někdo prosím stejnou zkušenost? patří to k celiakii?
Lenka 22.3.2017
24
Bře
Není za tím náhodou chudokrevnost? Ta by mohla mít takové projevy a s celiakií se může pojt. Jinak já trpím na podobnou, i když slabší, fyzickou slabost nejvíce v létě v horku, což taky nevím, jaký má důvod.
R 24.3.2017
25
Bře
Mate robustnejsi kostru nebo spise mensi a subtilnejsi. Jiste, celiakii maji ruzni lide. Ja jsem male postavy, cela leta hubena, i par let po diagnostikovani celiakie a drzeni diety. Na ni jsem pres 20 let. Cele detstvi spise podvyzivena nez jenom hubena, v dospivani zjistena chudokrevnost, ktera se tahla cela leta az do doby diagnostikovani celiakie, pak se casem ztratila. Unavu a slabost take jsem mivala pred diagnostikovanim a i dodnes, zalezi na dnu, ale spise vice dnu ji mam nez nemam. Jak pise R v prispevku vyse, v horku je to horsi. Nekdo tady v dalsim tematu rozebita bolesti slach. V obdobi dospivani jsem zacala mit problemy se zapestim, na obou rukou, kde se tvorily vyrustky (gangliony), injekcni strikackou mi toto doktor odsal. Od te doby obcasne jsem bolesti v zapestich mela a mam dodnes, podobne i achilove slachy. Take slabost muze byt od nedostaku jidla, nekdo proste nesnese byt jen na snidani a pak az vecere. Jist casteji.
Louise 25.3.2017
28
Dub
Prosím Vás ako riešite tie bolesti šliach,lebo mňa bolia vkusne a asi všetky v celom tele.
Renka 28.4.2017
1
Kvě
Jeste reaguji na toto tema. V horku sice mivam vetsi unavu, ale na druhe strane take mivam casto pocity chladu a zimy, i kdyz ostatni se takto neciti. A to v podstate cely zivot, pred diagnostikovanim celiakie a i ted po tech letech ( i kdyz jsem byla chudokrevna/anemicka dle krevnich testu,i ted, kdyz cela leta nejsem dle krevnich testu anemicka). Na ty bolesti slach se doporucuji masaze, hloubkove, ktere mohou byt i bolestive, ale prinesou ulevu (i kdyz jen prechodnou). Snad jeste, nosit kolenni, loketni ci zapestni bandaze ( prodej v lekarnach).
Louise 1.5.2017
17
Zář
Zcela jistě je to chudokrevnost (anémie). Doporučuji zařadit do jídelníčku červené maso (hovězí, vepřové, játra a různé vnitřnosti). Dále brát doplňek stravy s obsahem ŽELEZA - doporučuji Floradix Železo +...výborný chuťově a obsahuje další látky na vstřebatelnost. Při celiakii, kdy není střevo ještě zahojené, tak tělo špatně vstřebává vitamíny a minerály. Také silná menstruace u žen, nadměrná konzumace vápníku, stres, sport snižuje vstřebatelnost nebo vyplavuje železo z těla. Při konzumaci jídel bohaté na železo, nekonzumujte jídlo bohaté na vápník (zabraňujete vstřebatelnosti železa). Např. hořčík naopak pomáhá k vstřebávání železa do těla..doporučuji také ze začátku doplnit pomocí doplňků stravy). Nenechte se zmást názorem, že železo skvěle získáte z rostlinné stravy (fazole, špenát apod.)..Není to pravda!...U rostlinné stravy je to kolem 5 až 10% vstřebatelnosti (a to se udává obsah železa ve větším množství, což vůbec nezkonzumujete za ten den) a u živočišné je to kolem 25-30%. Tudíž je dobré to kombinovat, ale nezanedbávat ty zdroje hlavně z toho červeného masa.
Marie Holeňová 17.9.2018
22
Čvn
Ja jsem vzdycky trpel hroznou unavou a vycerpanim když jsem prisel domu z posilky a obcas me trapily i krece, nakonec jsem od kamosa dostal doporuceni na magnesium. Dostal jsem horcik do tela a to mi opravdu pomohlo.
Kateřina 22.7.2019

Přidat příspěvek do diskuze