Diskuze – kategorie

21
Srp
Zvýšená hodnota IgG i při dodržování diety
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda se někdo nesetkal s tímto vývojem nemoci. V dubnu 2016 byla mé matce diagnostikována celiakie typ Marsh III. Začala držet dietu, ani po roce se stav střevní sliznice nezlepšil. Proto lékař pojal podezření na refrakterní celiakii I. typu... ale nemáme potvrzení, že tímto typem celiakie opravdu trpí. Letos v létě jí byla zjištěna zvýšená hladina IgG proti transglutamináze (16,2 - jednotky ve zprávě neuvedeny). V loňském roce byla ale hladina protilátek v pořádku. Lékař doporučil zpřísnit dietu ačkoliv máma dodržuje jídelníček pořád stejný. Je možné, že zvýšení hladiny IgG je spojeno s jinou nemocí? Je možné to přisoudit borelioze, která byla na jaře mámě diagnostikována po kousnutí klíštětem? Bezlepkovou dietu opravdu dodržuje, problémem je, že téměř ve všech potravinách jsou obsaženy stopy lepku, jak uvádějí výrobci (dokonce i v rýži nebo kukuřičném škrobu). Chtěla bych se tedy zeptat, zda má někdo obdobnou zkušenost. A pokud dodržujete striktní bezlepkovou dietu- když vadí i stopy lepku, kde kupujete suroviny - především mouky? Děkuji
Jana 21.8.2018

Přidat příspěvek do diskuze