Diskuze – kategorie

9
Lis
Stravování v běžných restauracích
Dostal jsem zajímavý dotaz ohledně stravováí v běžných restauracích - má odpvěď je níže. Jaké jsou vaše zkušenosti? http://www.celiakievpohode.cz/2018/11/09/stravovani-v-restauracich/
Standa (www.celiakievpohode.cz) 9.11.2018
11
Pro
Dobrý den, máme velmi špatnou zkušenost s restaurací v Globusu v Plzni, kde zaručují bezlepkové jídlo. Před pár týdny jsme se tam najedli zaručeně bezlepkového jídla, o čemž nás personál ještě ujistil. Po jídle do pár minut děti zvracely, "ukrutný " průjem, bolesti břicha. Bohužel je jedno i diabetik na inzulínu, takže glykémie vlivem stálého zvracení brzy klesla pod snesitelnou hodnotu a museli jsme vyhledat odbornou pomoc. Všichni jsme měli stejné jídlo a špatně bylo jen celiakům. Později jsme se dozvěděli, že zapomněli označit jídlo číslem 1 pro lepek. Ta hrůza, bolest u srdce, že nemůžete nijak pomoci druhému od ukrutné bolesti trvající několik hodin . . . že vám upadne do komatu . . . rychlý odvoz do nemocnice . . . a čekání, kdy zase bude dobře . . . po čtyřech dnech se střeva trochu zklidnila, ale glykémie až po šesti dnech byla jakž takž dobrá. Po týdnu jsme zase mohli podávat bezlepkovou domácí stravu. Teď se bojíme kamkoliv zajít na jídlo, co kdyby se opět něco přihodilo špatným přístupem personálu nebo lajdáckým značením. Nechci být vulgární, ale tahle příhoda stojí za velmi jadrná slova. Je to o lidech, kterým je to jedno, že může někdo umřít. Vždyť za to nedostanou žádný postih, tak co. Nevymetáme restaurace, ale jednou za čas si jít někam sednout a dát si bezlepkový chod není nic špatného. Je mi do pláče, jsem smutná a rozhořčená. Odnáším si jizvu na srdci - ani slovo "zaručeně bezlepkové jídlo" není žádná jistota.
Lenka 11.12.2018
12
Pro
Dobrý den, z Vašeho mailu mi není jasné, jaké jídlo jste si vybrali - jestli běžné jídlo jenom podle označení alergenů nebo jestli jídlo, které bylo označené jako bez lepku. Pokud to bylo běžné jídlo, kde někdo zapomněl označit alergen lepek, jak píšete, je to samozřejmě špatně. Doporučujeme se pro jistotu ptát, jestli jídlo opravdu lepek neobsahuje, ale to píšete, že jste udělali. V Globusu máte ale možnost si dát jídlo, které je označené bez lepku - každý den bývá jedno v nabídce. Tam je garantováno, že skutečně lepek neobsahuje. Nemůže se tedy stát, že někdo zapomene alergen označit. Píšete, že dětem se udělalo špatně do pár minut. Pak by bylo bývalo dobře, kdybyste si nechala dát vzorek jídla, které snědly a dala ho na rozbor SZPI. Také bych se chtěla zeptat, jestli jste to s restaurací Globusu nějak řešila. Rozhodně je nám líto, co se Vám stalo.
Jitka Dlabalová 12.12.2018

Přidat příspěvek do diskuze