Diskuze – kategorie

31
Kvě
Po jaké době po požití problematické potraviny se dostaví problémy?
Dobrý den, ráda bych se zeptala, za jak dlouho po požití problematické potraviny se dostaví problémy? Celiakii nemám diagnostikovanou, ale před několika lety jsem začala mít nepříjemné zdravotní problémy, které se zhoršovaly. Bohužel moje předchozí lékařka to moc neřešila a na základě negativních krevních testů, normálního nálezu na UZ a tak dále přisoudila mé problémy psychice. Nic se nezměnilo ani po letech, a to jsem si jistá, že po psychické stránce jsem v pořádku, problémy se zhoršily a přidala se šílená každodenní únava. Následoval další kolotoč lékařů (nicméně střeva mi nebyla nikdy vyšetřena). Nedávno mi bylo řečeno, že mám reflux jícnu a paní doktorka mi na základě mých problémů doporučila vyzkoušet bezlepkovou dietu, s čímž jsem tedy začala a už tak po měsíci, dvou se mi výrazně ulevilo, přestala jsem mít afty, srovnalo se mi akné, průjmy i ustavičně hrozně nafouklé břicho, plynatnost, říhání, začala jsem mít více energie... sem tam jsem nafouklá, ale už ne tak extrémně, nikdy si nejsem 100% jistá, jestli jsem nesnědla něco nevhodného. Předevčírem jsem jedla v restauraci a omáčka byla zahuštěná moukou. Říkala jsem si, že to bylo určitě malé množství, ale druhý den ráno na to jsem začala mít křeče do břicha, trvají už druhý den. Moje otázka zní, jestli by, pokud by problémy byly způsobené tou moukou, opravdu nastoupily takhle druhý den po večeři (ne-li dříve nebo později) a přetrvávaly? Omlouvám se za takový dotaz a moc děkuji za jakékoliv zkušenosti.
Michaela 31.5.2019
2
Čer
Dobrý den, jak lidé zareagují na dietní chybu může být velice individuální. Jsou lidé, kteří to ani nepoznají, protože se žádné problémy nemusí dostavit. Pak jsou lidé, kteří mohou zareagovat ihned a různými způsoby. Takže ta vaše reakce opravdu mohla na lepek být, ale je těžké to s určitostí říct. Jestli jsem to pochopila, tak vy nemáte celiakii správně diagnostikovanou. Biopsii Vám asi nikdo neudělal. Pak máte možnost buď zvolit zátěžový test - tj. přestat držet bezlepkovou dietu a pak se nechat vyšetřit. Pokud ale vaše reakce opravdu byla na lepek, pak by to pro Vás mohlo být problematické. Takže asi bude lepší dietu držet a to přesně a vědomě jí neporušovat. To je právě problém toho, když lidé začnou držet dietu bez přesně stanovené diagnózy, protože pořád mohou polemizovat s tím, jestli bezlepkovou dietu musí nebo nemusí držet.
Jitka Dlabalová 2.6.2019
3
Čer
Dobrý den, moc děkuji za odpověď. Přesně tak, nemám ji diagnostikovanou a z krve mi nikdy nebyly zjištěny žádné protilátky, což by předpokládám byly, pokud bych celiakii měla(?) Mohla bych se ještě zeptat, na jak dlouho je potřeba vrátit se k "normálnímu" jídlu, než bych byla vyšetřena? Trošku se bojím, že když se vrátím k původnímu, tak mi bude zase špatně, ale přesně jak píšete, takhle si můžu jen domýšlet. Ještě se zeptám, v případě, že bych u diety zůstala, jak je to se stopovým množstvím uvedeným na produktech? Je možné takové produkty jíst, nebo vybírat opravdu čistě bezlepkové? Aktuálně se snažím, abych opravdu věděla, co jím. Problém nastává obvykle právě v případě, že někam jedeme a jím provizorně někde u stánku.
Michaela 3.6.2019
3
Čer
Klidně jezte i potraviny se stopami lepku; většinou tento údaj udávají výrobci "jen tak pro jistotu", když ve svých provozech zpracovávají i potraviny s lepkem.
Radovan Habáň 3.6.2019

Přidat příspěvek do diskuze