Poradna

Dotaz do poradny se vkládá v patě stránky poradna. Mějte na paměti, že tato poradna je věnována výhradně dotazům na onemocnění způsobených nesnášenlivostí lepku a problémů týkajících se života na bezlepkové dietě. Na dotazy, které se netýkají tohoto tématu, nebudeme odpovídat. Vyjadřujte se prosím slušně, fakticky a smysluplně, děkujeme. V případě vyplnění emailové adresy Vám zašleme upozornění až bude dotaz do poradny zodpovězen.

4
Lis
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to s MALTITOLEM. Našla jsem článek, ve kterém se píše, že není vhodný pro celiaky: Maltitol je, stejně jako isomalt, tzv. alkoholický cukr. Vyrábí se hydrogenací maltózy, cukru přirozeně se vyskytujícího ve škrobech. Je to látka přírodního původu, která se používá k doslazování potravin. Maltitol může mít podobu bílých krystalků stejně jako cukr, případně se z něj vyrábí sirup. Najdeme ho hlavně v různých sladkostech, čokoládách a žvýkačkách a také se přidává do stolních sladidel. Má nižší sladivost (uvádí se 90 % sladivosti řepného/třtinového cukru), o polovinu nižší glykemický index a je vhodný i pro diabetiky. Maltitol funguje rovněž jako stabilizátor, emulgátor a zvlhčující látka. Dle výzkumů není zdraví nebezpečný, ale není vhodný pro malé děti a alergiky (celiakie). Jeho nadměrná konzumace však může mít projímavé účinky. Někteří lidé ho ani v malém množství nesnáší příliš dobře, způsobuje u nich trávící potíže nebo nadýmání. Často se nachází i v léčivu či doplňcích stravy. Chtěla bych dát dcerce, která má celiakii, kapky Sinupret, ale ten právě obsahuje maltitol a není tam uvedeno, z čeho je vyrobený, z jakého škrobu, zda z pšeničného, kukuřičného či rýžového. U léčiva je problém, že výrobce většinou neuvádí, z čeho jsou pomocné látky - přesný původ a zda výrobek obsahuje nějaký alergen. Je tedy maltitol potenciálně nebezpečný pro celiaky - pokud tam není uvedeno (jakože to nikdy nebývá), z čeho je získaný a je třeba ho raději vynechat úplně?? Děkuji, Veronika
Veronika
zobrazit odpověď
 první   předchozí zobrazované záznamy: 31 - 35 z celkového počtu: 76 další  poslední 



Položit dotaz do poradny