Poradna
Dotaz do poradny se vkládá v patě stránky poradna. Mějte na paměti, že tato poradna je věnována výhradně dotazům na onemocnění způsobených nesnášenlivostí lepku a problémů týkajících se života na bezlepkové dietě. Na dotazy, které se netýkají tohoto tématu, nebudeme odpovídat. Vyjadřujte se prosím slušně, fakticky a smysluplně, děkujeme. V případě vyplnění emailové adresy Vám zašleme upozornění až bude dotaz do poradny zodpovězen.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vhodnost těchto složek pro celiaka? SLOŽENÍ: Sušená syrovátka, rozpustná vláknina z kořene čekanky, rozpustná vláknina Nutriose, zahušťovadlo xanthan, rozpustná vláknina blanosa, hydrolyzovaný kolagen, sojový lecitin, biotin, diastabil, nespecifický imunomodulátor servisin. Předem děkuji.
Kristýna
zobrazit odpověď
Přeji dobrý den. Jsem celiakem od podzimu,myslím,že jsem se tak nějak sžila se vším okolo,i mé okolí a mám pocit,že žiju normální život. Nicméně teď s hezkým počasím to svádí k výletům a dovoleným a tím pádem i jídlem mimo domov. Nerada bych řešila tak,že budu jist svačinu před restaurací a čekat až se nají ostatní, kteří můžou…mám se řídit výpisem alergenu u jídla nebo žádat obsluhu o bezlepkovou variantu nebo klást nějaké doplňující otázky k přípravě jídla? Už vím,ze hranolky jsou většinou mimo právě kvůli přípravy,nicméně…mám se ptát i jestli nekrájeli maso na prkně kde mohlo ke kontaminaci dojít…? Nechci být v restauraci za hnidopycha, ale zase nerada bych nějak ublížila tělu…co se tyče zahraničí,tak nějak tuším,že to bude obdobné,možná trosku lepší než v Čechách. V mnoha článcích se klade velký důraz na striktní dodržování zamezení kontaminace lepkem. Jinými slovy, je už ohrožující zamíchání bezlepkové polívky vařečkou z lepkové polívky nebo grilování sýra na plotýnce kde se rozhřívaly před tím lepkové housky? Pokud je i tohle problém, jak se tedy celiak může stravovat mimo domov, když ho do kuchyně nepustí,aby všechno domyslel… Moc vám děkuji za případnou odpověď. M. Šupčíková
Markéta Šupčíková
zobrazit odpověď