Poradna

Dotaz do poradny se vkládá v patě stránky poradna. Mějte na paměti, že tato poradna je věnována výhradně dotazům na onemocnění způsobených nesnášenlivostí lepku a problémů týkajících se života na bezlepkové dietě. Na dotazy, které se netýkají tohoto tématu, nebudeme odpovídat. Vyjadřujte se prosím slušně, fakticky a smysluplně, děkujeme. V případě vyplnění emailové adresy Vám zašleme upozornění až bude dotaz do poradny zodpovězen.

9
Úno
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s podporou imunity u celiaků? Dietu dodržuji už několik let, teprve nyní jsem se někde dočetla, že by celiaci neměli podporovat svou imunitu. Jak to tedy je? Vadí například Preventan, nebo nějaké vitamíny D (v souvislosti s onemocněním covid-19 jsem je začala jíst)? Děkuji
Jana

Odpověď

Dobrý den, o odpověď na Váš dotaz jsme požádali paní Doc. MUDr. Hoffmanovou Ph.D.:

Neexistuje žádný důvod, proč by celiaci neměli nespecificky podporovat svoji imunitu. Nespecifickou podporou imunity se rozumí soubor takových opatření, která v podstatě odpovídají zdravému životnímu stylu (kvalitní strava obsahující dostatek zeleniny, ovoce a vitaminů, nenasycených tuků a vlákniny, dostatek spánku, udržování dobré nálady, fyzická aktivita, pobyt na čerstvém vzduchu,...), ev. lze užívat vitaminy a doplňky stravy v rozumné míře.  Nespecifická podpora imunity zvyšuje odolnost proti infekcím.