Poradna

Dotaz do poradny se vkládá v patě stránky poradna. Mějte na paměti, že tato poradna je věnována výhradně dotazům na onemocnění způsobených nesnášenlivostí lepku a problémů týkajících se života na bezlepkové dietě. Na dotazy, které se netýkají tohoto tématu, nebudeme odpovídat. Vyjadřujte se prosím slušně, fakticky a smysluplně, děkujeme. V případě vyplnění emailové adresy Vám zašleme upozornění až bude dotaz do poradny zodpovězen.

12
Úno
Dobrý den ,jsem celiatik už 30 roků dietu dodržuji,ale poslední rok mám velký problém s vysokým železem. Vím že většina lidí jo má nedostatek ,já nadbytek.pri každoroční kontrole mi řekne p.doktorkab,no je to vysoké .už jsem vyloučila spoustu věcí ze stravování a nelepsi se to ,co pro to udělat?? Aby to kleslo děkuji Jaškova
Jarmila Jaškova

Odpověď

O zodpovězení dotazu jsme požádali paní Doc. MUDr. Hoffmanovou  Ph.D.:

Příčinou vysoké hladiny železa v séru může být jaterní onemocnění (hemochromatóza), krevní onemocnění, popř. chronický zánět. 
Kromě jiného je zejména nutné provést vyšetření dalších metabolitů železa (feritinu, transferinu a saturace transferinu).