Poradna

Dotaz do poradny se vkládá v patě stránky poradna. Mějte na paměti, že tato poradna je věnována výhradně dotazům na onemocnění způsobených nesnášenlivostí lepku a problémů týkajících se života na bezlepkové dietě. Na dotazy, které se netýkají tohoto tématu, nebudeme odpovídat. Vyjadřujte se prosím slušně, fakticky a smysluplně, děkujeme. V případě vyplnění emailové adresy Vám zašleme upozornění až bude dotaz do poradny zodpovězen.

29
Bře
Dobrý den, potřebuji se poradit. Když se podívám na složení sladkostí pro děti - třeba na stránkách Tesco to mají vypsané, tak podle mého zatím začátečnického pozorování, je pro celiaka bezpečné: Snickers, Banánek v čokoládě, Kinder čokoládky, Haribo medvídci, Bonpari originál...Čokolády bez náplně, bombóny bez náplně. Chci se zeptat, jestli můžu dítěti s klidným svědomím tyto sladkosti příležitostně dát k jídlu, zda je to opravdu bezpečné složení??? Nebo musím kupovat sladkosti jen ty, které jsou v bezlepkových prodejnách? Tam je ale jen velmi malý výběr a mladší děti občas něco sladkého chtějí... Je někde třeba vypsaný seznam sladkostí a nanuků, zmrzlin, které jsou bezpečné??? Druhý dotaz: co musím sledovat a na co si dávat pozor na etiketách? Samozřejmě pšenici, ječmen, žito, oves a pak také SLAD, ŠKROB a ještě něco??? Mnohokrát děkuji, mám v tom ještě trochu zmatek... Veronika
Veronika

Odpověď

Dobrý den,
podle Vašeho dotazu usuzujeme, že s dietou teprve začínáte. Samozřejmě nemusíte nakupovat potraviny/sladkosti pouze v bezlepkových prodejnách.  Máte pravdu, že tam je sortiment omezený a ne vždy tam jdete nakupovat. Můžete se spolehnout  na složení uvedené na etiketách výrobků.  Pokud je v potravině obilovina obsahující  lepek - musí to být ve složení uvedeno​ (https://celiak.cz/bezlepkova-dieta/principy-bezlepkove-diety/)​. V případě, že je na obale uveden pouze škrob, dle legislativy se jedná vždy o škrob bezlepkový, v opačném případě by musel být uveden původ škrobu. Podrobně toto rozebíráme na našich seminářích  Bezlepková dieta ( termíny jsou uvedené na webu). Dále je přehled uveden v naší informační brožuře Bezlepková dieta - Jde to i bez lepku ( k dispozici na webu https://celiak.cz/info2/).