Poradna

Dotaz do poradny se vkládá v patě této stránky. Mějte na paměti, že tato poradna je věnována výhradně dotazům na onemocnění způsobených nesnášenlivostí lepku a problémů týkajících se života na bezlepkové dietě. Na dotazy, které se netýkají tohoto tématu, nebudeme odpovídat. Vyjadřujte se prosím slušně, fakticky a smysluplně, děkujeme. V případě vyplnění emailové adresy Vám zašleme upozornění až bude dotaz do poradny zodpovězen.

29
Bře
Dobrý den. Manželka má celiakii, a já bych se chtěl zeptat na problém fermentace. Jednou jsem koupil nějakou značku sojové omáčky, na které byly uvedeny tyto dvě informace: 1. v seznamu složek byla uvedena pšenice 2. v popisu alergenů bylo uvedeno, že lepek byl \\\"odstraněn\\\" fermentací. Bohužel si nepamatuji značku toho konkrétního produktu. Tuto ingredienci (sojovou omáčku) máme pro dochucení pokrmů rádi. Kromě Labety, která se specializuje na bezlepkové produkty, je na všech domácích i zahraničních sojových omáčkách uvedena ve složení pšenice. Mohli byste mi, prosím, vysvětlit, jak je to s tou fermentací, a zda je možné používat i některé jiné produkty, kromě té od Labety, která sice pšenici neobsahuje, zato je však složena z takového množství surovin, že snad ani o sojovou omáčku nejde? Předem děkuji Jiří Pechar
Jiří Pechar

Odpověď

Dobrý den,

na toto téma připravujeme velice podrobný článek, který zveřejníme na webu během tohoto týdne. Na Váš dotaz zde najdete odpověď. Sójové omáčky Tamari jsou přirozeně bezlepkové, jsou připravené fermentací pouze ze sójových bobů.