Poradna

Dotaz do poradny se vkládá v patě stránky poradna. Mějte na paměti, že tato poradna je věnována výhradně dotazům na onemocnění způsobených nesnášenlivostí lepku a problémů týkajících se života na bezlepkové dietě. Na dotazy, které se netýkají tohoto tématu, nebudeme odpovídat. Vyjadřujte se prosím slušně, fakticky a smysluplně, děkujeme. V případě vyplnění emailové adresy Vám zašleme upozornění až bude dotaz do poradny zodpovězen.

22
Dub
Dobrý den, jsem už zoufalá, listopad mi byla diagnostikovaná celiakie + intolerance na mléčnou bílkovinu, soju a laktosovou intoleranci.. Pečlivě to opravdu držím, cítím se mnohem lépe, ale opravdu mi chybí ten sýr .. Někde jsem se dočetla, že bezlaktozova dieta nemusí být napořád, nikdo není schopný mi na to odpovědět a posílají mě od nutričního poradce až po lékaře, který mi dělal stěry z žaludku a střev , takže si mě přehazují jak horký brambor.. moje otázka zní .... když odejdou problémy spojené s celiakií a střevo už mám zdravé, mohu postupně zařadit mléčné výrobky v menším množství ? Nikdy mi po sýru nebylo špatně a neměla jsem žádné příznaky... to že nesmím lepek napořád to vím. Předem děkuji za odpověď
Lucie

Odpověď

Dobrý den, máte pravdu, že po zahojení střev byste mohla opět do stravy zařadit mléčné výrobky - nejdříve právě sýry a kysané mléčné výrobky.
Nevíme, jestli už jste byla na první kontrole po stanovení diagnózy a jestli Vám zkontrolovali hodnotu protilátek proti lepku z krve. První kontrola je zpravidla po 6 měsících od stanovení diagnózy. Pokud máte termín kontroly v dohledné době, počkejte se zařazením mléčných výrobků do kontroly.
Jinak pokud se cítíte dobře, zkuste pomalu sýr zařazovat do  stravy a uvidíte, jak bude Vaše tělo reagovat, jestli nebudete mít problémy.