Poradna

Dotaz do poradny se vkládá v patě stránky poradna. Mějte na paměti, že tato poradna je věnována výhradně dotazům na onemocnění způsobených nesnášenlivostí lepku a problémů týkajících se života na bezlepkové dietě. Na dotazy, které se netýkají tohoto tématu, nebudeme odpovídat. Vyjadřujte se prosím slušně, fakticky a smysluplně, děkujeme. V případě vyplnění emailové adresy Vám zašleme upozornění až bude dotaz do poradny zodpovězen.

10
Čer
Dobrý den, není mi úplně zřejmé označení \\\\\\\"může obsahovat stopy lepku\\\\\\\", resp. jeho dobrovolnost. Pokud mám výrobek, kde se například v důsledku nezáměrné kontaminace lepek vyskytuje v koncentraci 30 mg/kg, je z pohledu legislativy v pořádku, když se na obale o lepku vůbec nedozvím, a to ani ve složení ani v upozornění na stopy? Mně ze studia předpisů vychází že je to bohužel právně v pořádku, protože surovina s alergenem nebyla použita záměrně, tedy nemusí být uvedena ve složení. Sice se jedná o stopy, ale varování na nezáměrnou kontaminaci stopami je dobrovolné. Jaká je vlastně motivace pro výrobce varovat před stopami z nezáměrné kontaminace, když je to dobrovolné?
Jan

Odpověď

Dobrý den,  když výrobce na výrobku uvede větu : "může obsahovat stopy lepku", tak pokud mu při kontrole  bude zjištěna hodnota lepku do 30 mg/kg výrobku, tak je označení výrobku správné.

Pokud  ale výrobce onu větu nepoužije, tak při hodnotě 30 mg lepku/kg výrobku už je to špatně a výrobce by byl postižen pokutou.

Je pro něj tak lepší a právníci ve firmách také výrobcům radí, aby označení ohledně stop používali.

Z pohledu zákazníka je rozhodující to, že ve složení výrobku není uveden žádný zdroj lepku.

Pokud výrobce označí výrobek - bez lepku - pak tam nesmí být hodnota lepku vyšší než 20 mg/kg výrobku. Takto jsou většinou označovány výrobky, které jsou speciálně určené pro lidi na bezlepkové dietě.

Pokud použije označení "může obsahovat stopy lepku" - pak je tolerována hodnota lepku do 50 mg/kg výrobku - ale to neznamená, že tak lepek je - také tam nemusí být vůbec.

Máte ale pravdu, že označení stop je  dobrovolné a tak záleží na výrobci, jestli se rozhodne ho použít.