Poradna

Dotaz do poradny se vkládá v patě stránky poradna. Mějte na paměti, že tato poradna je věnována výhradně dotazům na onemocnění způsobených nesnášenlivostí lepku a problémů týkajících se života na bezlepkové dietě. Na dotazy, které se netýkají tohoto tématu, nebudeme odpovídat. Vyjadřujte se prosím slušně, fakticky a smysluplně, děkujeme. V případě vyplnění emailové adresy Vám zašleme upozornění až bude dotaz do poradny zodpovězen.

15
Srp
Dobrý den, obracím se na vás s dotazy, které se týkají mojí dcerky. Té je 19 měsíců a velice dlouho ji trápilo nafouklé bříško a velice objemná průjmovitá zapáchající stolice plná nestrávených zbytků. Též měla anémii z nedostatku železa, která se ani po podávání železa v kapkách nelepšila. Byly jsme u dětského gastroenterologa, odběry protilátek jsou negativní. Vyšel jí však snížený imunoglobulin A, což prý může být příčinou falešně negativních výsledků. Má první otázka zní: jakým způsobem se v tomto případě dojde k diagnóze? Na základě doporučení lékaře teď dcera dodržuje bezlepkovou dietu a již po prvním týdnu se charakter stolice zcela upravil, bříško není nafouklé a dokonce má i dobrou chuť k jídlu, je spokojená. Lékař má v plánu po další kontrole v říjnu provést expozici, čímž se dostávám ke druhé otázce a to, jakým způsobem se tato expozice provádí? A poslední otázka, je v tomto případě nutné provádět gastroskopii? Pokud tomu správně rozumím, tak pokud dcerka nyní dodržuje bezlepkovou dietu, bude v té době v pořádku i střevo a stupeň poškození se nezjistí. Velice děkuji za odpovědi a přeji hezký den.
Mirka

Odpověď

Dobrý den, Vámi popisované příznaky ukazují na celiakii. Opravdu je možné, že se protilátky v krvi nemusí projevit. Důležité ale je, jak dcera zareagovala na nasazení diety. Expoziční test spočívá v tom, že se na zkoušku nasadí znovu do stravy lepek. Vaše dcera je ale ještě hodně malá na provedení biopsie. Zkuste se domluvit s lékařem, že byste pokračovali v bezlepkové dietě, když se její stav zlepšil a případný zátěžový test zkusili později. Dříve se dělal v 5 letech. Ještě je jedna možnost a to provedení genetického vyšetření. To ale nemůže celiakii potvrdit, protože i v případě, že bude mít geny, které svědčí pro celiakii, tak to nemusí znamenat, že se celiakie vyvine. Ale spolu s příznaky a s reakcí na bezlepkovou dietu je to pravděpodobné. Pokud by ale geny HLA DQ2 a 8 neměla, pak by se o celiakii nemělo jednat.