Poradna

Dotaz do poradny se vkládá v patě stránky poradna. Mějte na paměti, že tato poradna je věnována výhradně dotazům na onemocnění způsobených nesnášenlivostí lepku a problémů týkajících se života na bezlepkové dietě. Na dotazy, které se netýkají tohoto tématu, nebudeme odpovídat. Vyjadřujte se prosím slušně, fakticky a smysluplně, děkujeme. V případě vyplnění emailové adresy Vám zašleme upozornění až bude dotaz do poradny zodpovězen.

23
Zář
Dobrý den, jdu si pro radu, jak postupovat při odvolání, ohledně zamítnutí příspěvku na šestileté dítě. V první zamitavé zprávě neuznali stravování z důvodů, že je v bodě péče o zdraví,osobni aktivity uznány byly. Po namitce, kde jsem zminila vyhlášku, podle které musí posuzovat každou životní potřebu zvlášť, v případě, že nezvlada jen část má být uznana cela životní potřeba... Po měsíci došlo zamítnutí od vedouciho PL (Brno) s tím, že uznávají stravování pouze v případě, že dítě neni schopno se samo najist...vše jsem měla nastudovano, jsem nutriční terapeut, takže poctivě všude dodržuje.. Na vašich strankach i ve vyhlášce a vsudr možně, jsou u stravování uvedeny argumenty, které dcera objektivně nezvlada, byly uvedeny i v žádosti. Úplně je smetli ze stolu. Je možné se jen odvolat nebo mam argumenty rozšířit? Dcera neumi ještě ani číst,to jsem uvedla v namitce, jak ma bod stravovani (výběr hotove potraviny, nápoje atd) dodržovat? Po pravdě nechápou ani na úřadu práce a drží mi palce... Děkuji za radu a zkušenosti Kindlová
Kindlová Anna

Odpověď

Dobrý den,
určitě postupujete správně, nikde není uvedeno, že stravování je možné uznat pouze pokud se dítě nenají.
Je možné se jen odvolat bez uvedení podrobností a trvat třeba na osobním pohovoru před posudkovou komisí. Ale také můžete odvolání rozšířit např. o větu  Péče o dceru je náročnější a mimořádná, protože svým rozsahem, intenzitou a  náročností podstatně přesahuje péči poskytovanou jiným dětem téhož věku. 
Pokud budete chtít, napište nám na celiak@celiak.cz, pošleme Vám podrobnější informace týkající se "vymezení schopností zvládat základní životní potřeby".