Poradna

Dotaz do poradny se vkládá v patě stránky poradna. Mějte na paměti, že tato poradna je věnována výhradně dotazům na onemocnění způsobených nesnášenlivostí lepku a problémů týkajících se života na bezlepkové dietě. Na dotazy, které se netýkají tohoto tématu, nebudeme odpovídat. Vyjadřujte se prosím slušně, fakticky a smysluplně, děkujeme. V případě vyplnění emailové adresy Vám zašleme upozornění až bude dotaz do poradny zodpovězen.

10
Lis
Dobrý den, z krevních testů na zjištění možné celiakie mi vyšla pozitivní hodnota EMA. Ostatní hodnoty byly negativní. Paní doktorka mi vůbec nevysvětlila, co to znamená. Pouze mi řekla, že je třeba nějaké dietní omezení. Když jsem se zeptala na bezlepkovou dietu, tak ta prý není nutná. Vůbec tomu nerozumím. Myslela jsem si, že buď se drží bezlepková dieta nebo ne, že není nic mezi tím. Na další vyšetření mě paní doktorka už neposlala. Nemám žádné problémy, po lepku mi nebývá zle. Nerada bych něco zanedbala. Ostatní krevní testy, např. jaterní, krevní obraz, cholesterol, vše mi vyšlo v naprostém pořádku. Co přesně znamená ten ukazatel EMA? Bylo by lepší podstoupit nějaké další vyšetření? Předem moc děkuji za odpověď.
Iva

Odpověď

Dobrý den,
na Váš dotaz nemůžeme spolehlivě odpovědět, protože nemáme dostatek informací. Nepíšete, jaké specializace byla lékařka, která Vás vyšetřila a dělala rozbory krve.
EMA je endomysium. Jedná se o protilátky proti endomysiu a jsou velmi spolehlivým markerem celiakie.  
Nevíme, co dalšího Vám bylo vyšetřeno.
Vyšetření na stanovení celiakie se provádí na gastroenterologii.
Nepíšete, jakou dietu Vám lékařka doporučila.
Máte pravdu, že bezlepková dieta by měla být nasazena až po důkladném stanovení diagnózy.