Poradna

Dotaz do poradny se vkládá v patě stránky poradna. Mějte na paměti, že tato poradna je věnována výhradně dotazům na onemocnění způsobených nesnášenlivostí lepku a problémů týkajících se života na bezlepkové dietě. Na dotazy, které se netýkají tohoto tématu, nebudeme odpovídat. Vyjadřujte se prosím slušně, fakticky a smysluplně, děkujeme. V případě vyplnění emailové adresy Vám zašleme upozornění až bude dotaz do poradny zodpovězen.

8
Pro
Dobrý den, dceři (6 let) byla diagnostikována Celiakie. Nechali jsme si následně udělat odběr krve v rámci nejbližší rodiny (my rodiče a další děti) a pozitivní to vyšlo mě. Když se nad tím zamyslím, tak mám nějaké lehčí problémy s trávením (nadýmání, občas průjem), ale nedal bych to nikdy do souvislostí s Celiakií. Obvodní lékařka mi na pozitivní test z krve, po vyslechnutí obtíží, rovnou doporučila bezlepkovou dietu a ať za několik měsíců přijdu na kontrolu. Kdyby se to pak nezlepšilo, tak že pak by byl další postup např. gastro atd. Jsem na jednu stranu rád že nemusím na biopsii, ale ta dieta je velká komplikace a nerad bych ji podstupoval, když to není opravdu nezbytné. Je pozitivní výsledek z krve na Celiakii určující, potvrdí se to pak biopsií téměř vždy? Malá dcera ji nepodstupovala, i když dochází na kontroly na dětskou gastroenterologii. Děkuji za odpověď.
Jan H

Odpověď

Dobrý den, z dotazu vyplývá, že na testy Vás poslala praktická lékařka. Pokud jste měl pozitivní protilátky proti lepku a diagnostikovanou celiakii v rodině, tak postup, který navrhla je špatný.
Jestliže začnete držet bezlepkovou dietu více  méně naslepo, tak pak již nepůjde prokázat, zda celiakii opravdu máte.
Doporučujeme, abyste se objednal ke gastroenterologovi a pokud máte možnost, tak mu přineste výsledky svých testů. Gastroenterolog pak rozhodne, jaký bude další postup.
U dětí je postup jiný, pokud jsou protilátky více jak 10x vyšší než je horní referenční mez testů i opakovaně, tak pak je stanovena dg a dítěti je nasazena bezlepková dieta. Nemusí být prováděna biopsie. U dospělých to takto ale není.