Poradna

Dotaz do poradny se vkládá v patě stránky poradna. Mějte na paměti, že tato poradna je věnována výhradně dotazům na onemocnění způsobených nesnášenlivostí lepku a problémů týkajících se života na bezlepkové dietě. Na dotazy, které se netýkají tohoto tématu, nebudeme odpovídat. Vyjadřujte se prosím slušně, fakticky a smysluplně, děkujeme. V případě vyplnění emailové adresy Vám zašleme upozornění až bude dotaz do poradny zodpovězen.

18
Bře
Dobrý den, koupila jsem si v DM přípravek s obsahem vitamínů B a se železem, sirup Floradix železo+. Až doma jsem zjistila, že přípravek obsahuje pšeničné klíčky. Prosím o informaci, zda pšeničné klíčky obsahují lepek. Děkuji.
Blanka

Odpověď

Extrakt z pšeničných klíčků 

Pšeničné klíčky a extrakt z pšeničných klíčků (např. jako složka doplňku stravy  sirup Floradix železo+) nejsou vyjmuty z výjimky týkající se označování alergenních složek v nařízení  EP a Rady(EU)1169/2011 , příloha II (látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost).  Proto doporučujeme  hledat alternativní potravinu nebo  doplněk  stravy, kde tato alergenní složka nebude přítomna.

V případě Floradixu existuje Floradix železo+ v tabletách, kde extrakt z pšeničných klíčků není jako složka  uveden.