Poradna
Dotaz do poradny se vkládá v patě stránky poradna. Mějte na paměti, že tato poradna je věnována výhradně dotazům na onemocnění způsobených nesnášenlivostí lepku a problémů týkajících se života na bezlepkové dietě. Na dotazy, které se netýkají tohoto tématu, nebudeme odpovídat. Vyjadřujte se prosím slušně, fakticky a smysluplně, děkujeme. V případě vyplnění emailové adresy Vám zašleme upozornění až bude dotaz do poradny zodpovězen.
Dobrý den, není mi úplně zřejmé označení \\\\\\\\\\\\\\\"může obsahovat stopy lepku\\\\\\\\\\\\\\\", resp. jeho dobrovolnost. Pokud mám výrobek, kde se například v důsledku nezáměrné kontaminace lepek vyskytuje v koncentraci 30 mg/kg, je z pohledu legislativy v pořádku, když se na obale o lepku vůbec nedozvím, a to ani ve složení ani v upozornění na stopy? Mně ze studia předpisů vychází že je to bohužel právně v pořádku, protože surovina s alergenem nebyla použita záměrně, tedy nemusí být uvedena ve složení. Sice se jedná o stopy, ale varování na nezáměrnou kontaminaci stopami je dobrovolné. Jaká je vlastně motivace pro výrobce varovat před stopami z nezáměrné kontaminace, když je to dobrovolné?
Jan
zobrazit odpověď
Dobrý den, jsem už zoufalá, listopad mi byla diagnostikovaná celiakie + intolerance na mléčnou bílkovinu, soju a laktosovou intoleranci.. Pečlivě to opravdu držím, cítím se mnohem lépe, ale opravdu mi chybí ten sýr .. Někde jsem se dočetla, že bezlaktozova dieta nemusí být napořád, nikdo není schopný mi na to odpovědět a posílají mě od nutričního poradce až po lékaře, který mi dělal stěry z žaludku a střev , takže si mě přehazují jak horký brambor.. moje otázka zní .... když odejdou problémy spojené s celiakií a střevo už mám zdravé, mohu postupně zařadit mléčné výrobky v menším množství ? Nikdy mi po sýru nebylo špatně a neměla jsem žádné příznaky... to že nesmím lepek napořád to vím. Předem děkuji za odpověď
Lucie
zobrazit odpověď
Dobrý den. Manželka má celiakii, a já bych se chtěl zeptat na problém fermentace. Jednou jsem koupil nějakou značku sojové omáčky, na které byly uvedeny tyto dvě informace: 1. v seznamu složek byla uvedena pšenice 2. v popisu alergenů bylo uvedeno, že lepek byl \\\\\\\"odstraněn\\\\\\\" fermentací. Bohužel si nepamatuji značku toho konkrétního produktu. Tuto ingredienci (sojovou omáčku) máme pro dochucení pokrmů rádi. Kromě Labety, která se specializuje na bezlepkové produkty, je na všech domácích i zahraničních sojových omáčkách uvedena ve složení pšenice. Mohli byste mi, prosím, vysvětlit, jak je to s tou fermentací, a zda je možné používat i některé jiné produkty, kromě té od Labety, která sice pšenici neobsahuje, zato je však složena z takového množství surovin, že snad ani o sojovou omáčku nejde? Předem děkuji Jiří Pechar
Jiří Pechar
zobrazit odpověď