Poradna

9
Led
Dobrý den, je možné že po vysazeni lepku a zahájení života bez něj, jsem přibrala 3 kg za dva měsíce? Byla mi zjištěna intolerance na lepek a histaminova intolerance zhruba v listopadu a od tebe se lepku skutecne vyhýbám. Jsem ale nešťastná ptz mi přijde že jim skutecne bezlepku a jsem stále nafoukla...Chápu že po 30 ti letech života kdy jsem o intoleranci netušila, se to nezlepší za 2 měsíce, ale to ze pribiram a cítím se odule mi skutecne vadí. Prosím je to normální? Setkali jste s tím? Nebo dělám něco špatně?Děkuji za nazor. S pozdravem Jemelíková
Kristýna Jemelíková

Odpověď

Dobrý den, opravdu je těžké čekat, že za 2 měsíce na bezlepkové dietě se u Vás všechno dostane do normálu. Zejména, pokud jste měla problémy delší dobu. Také záleží na tom, jak jste si nastavila jídelníček - jestli jste přešla na přirozeně bezlepkovou  stravu, případně jaké množství ve stravě zastupují speciální bezlepkové potraviny, jejichž základem jsou škroby atd...

Na kontrolu byste měla být objednaná pravděpodobně za 6 měsíců - uvidíte, jak se upraví Váš zdravotní stav, zda Vám klesnou protilátky proti lepku. Nevíme, jaký jste měla nález při biopsii, tj. jak moc poškozenou sliznici jste měla. Na Váš dotaz se těžko odpovídá, protože také nevíme,  jestli nějaké vaše potíže ustoupily.

Zda jste  snížila příjem stravy a nebo naopak. Pacienti, kteří před diagnostikováním celiakie měli "podváhu", při přechodu na bezlepkovou dietu přibírají, dokud se nedostanou na "normální" váhu. Jiní zas zvýší příjem a pak také přibírají.

Pokud  byste měla pocit, že se situace nelepší, zkuste se objednat k lékaři dřív, nebo případně k nutričnímu terapeutovi, který zná celiakii. Můžete nám napsat na celiak@celiak.cz a probereme vše podrobněji.