Poradna

2
Zář
Dobrý den, mám dotaz ohledně dcery, která má lékařem diagnostikovanou z krve vysokou intoleranci na lepek a laktózu. Informovala jsem se ve školní jídelně kde se dcera stravovala zda je možné vyjít nám s bezlepkovou dietou v jídelně vstříc. Bylo mě řečeno že na to nejsou zařízení. Vím že ve škole je žáků s podobným problémem více. Zajímá mě jestli nějaký zákon při určitém počtu podobně nemocných dětí neupravuje školám povinnost tuto stravu dětem připravit. Dcera je v deváté třídě a 4x týdně má odpolední vyučování. Není tedy časově možné aby se stihla v pauze najíst třeba doma. Budu ráda za každou radu. Děkuji Natalie Brejchová
Natalie Brejchová

Odpověď

Dobrý den,
stravování pro děti s dietním omezením se řídí vyhláškou o školním stravování, odkaz na ni naleznete u nás na webu https://celiak.cz/zivot-bez-lepku/stravovani/.
Není to tak jednoduché, protože škola má možnost připravovat dietní stravu, pokud k tomu má podmínky. Ale nemá povinnost. Takže je to spíš na dohodě, jak se Vám podaří s nimi domluvit. 
Dohody bývají různé. Především školní jídelna má povinnost uvádět alergeny. Podle toho se dá poznat, které jídlo neobsahuje lepek, ve Vašem případě ještě laktózu. Je možné se dohodnout s jídelnou, která jídla může. Pak je možnost domluvit, co lze čím nahradit.
Další varianta je, že jí budete dávat jídlo s sebou a ve školní jídelně ho ohřejí a naservírují.
Jiná varianta by byla najít školní jídelnu, kde připravují dietní stravu a domluvit se, jestli by mohla chodit na obědy tam. Chápu, že v 9. třídě nebudete chtít měnit školu.
Úplně nejlepší by bylo, kdyby se Vám podařilo školu přesvědčit, aby dietní jídla připravovala.
Pokud byste něco potřebovala, ozvěte se.
Jitka Dlabalová celiak@celiak.cz