Poradna

17
Kvě
Přeji dobrý den. Jsem celiakem od podzimu,myslím,že jsem se tak nějak sžila se vším okolo,i mé okolí a mám pocit,že žiju normální život. Nicméně teď s hezkým počasím to svádí k výletům a dovoleným a tím pádem i jídlem mimo domov. Nerada bych řešila tak,že budu jist svačinu před restaurací a čekat až se nají ostatní, kteří můžou…mám se řídit výpisem alergenu u jídla nebo žádat obsluhu o bezlepkovou variantu nebo klást nějaké doplňující otázky k přípravě jídla? Už vím,ze hranolky jsou většinou mimo právě kvůli přípravy,nicméně…mám se ptát i jestli nekrájeli maso na prkně kde mohlo ke kontaminaci dojít…? Nechci být v restauraci za hnidopycha, ale zase nerada bych nějak ublížila tělu…co se tyče zahraničí,tak nějak tuším,že to bude obdobné,možná trosku lepší než v Čechách. V mnoha článcích se klade velký důraz na striktní dodržování zamezení kontaminace lepkem. Jinými slovy, je už ohrožující zamíchání bezlepkové polívky vařečkou z lepkové polívky nebo grilování sýra na plotýnce kde se rozhřívaly před tím lepkové housky? Pokud je i tohle problém, jak se tedy celiak může stravovat mimo domov, když ho do kuchyně nepustí,aby všechno domyslel… Moc vám děkuji za případnou odpověď. M. Šupčíková
Markéta Šupčíková

Odpověď

Dobrý den, problémy, které řešíte se stravováním  mimo domov, se týkají více  méně každého celiaka. Základní pravidlo je opravu to, že alergen - tudíž i lepek musí být vždy uveden, pokud je v jídle přítomen. Ale myslíme, že je lepší, když se s obsluhou domluvíte. Můžete se setkat i s otázkou, jestli držíte dietu ze zdravotních důvodů, nebo jenom proto, že jste se rozhodla. Pokud je to kvůli celiakii, tak jsou pravidla striktnější, ale ani to neznamená, že se nikde nenajíte. Je to o komunikaci a i z přístupu personálu  poznáte, jestli vědí o co jde. Někde mají jídla přímo označená, tam je to jednodušší.
Ale dnes již většinou všude vědí, co bezlepková dieta obnáší. Spíš se můžete setkat s opačným přístupem, že budou mít obavy, aby zákazníka nepoškodili. K těm hranolkům - bez obav si je můžete dát v McDonalds, používají oddělené fritézy a také si můžete dát bezlepkový hamburger, kde je bezlepková houska. Případně si můžete dát jen jejich plátek masa a hranolky.
Pravidla jsou u nás shodná jako v zahraničí.
Ke grilování -- pokud máte obavy, jestli na roštu neleželo běžné pečivo, tak můžete použít hliníkovou misku a to co je určené ke grilování si opéct v ní. O totéž můžete požádat i tam kde se griluje. Je pravda, že celiak musí být obezřetný, ale na druhou stranu zase není nutné se obávat, že Vás všichni chtějí poškodit lepkem.
Jestli máte možnost, tak v sobotu 21.5.2022 bude mít na naší akci Fórum celiaků přednášku  ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která prováděla kontroly v restauracích a ty nedopadly vůbec špatně.