Mýty o bezlepkové dietě

Špalda je vhodná pro bezlepkovou dietu – NE!

Špalda je druh pšenice a pro bezlepkovou dietu je naprosto nevhodná. Přesto Vás bude snad každý druhý prodavač v prodejnách zdravé výživy přesvědčovat o opaku. Nenechte se zviklat. Zajímavé je, že tento mýtus je mezinárodní a má velice tuhý kořínek.

Glutaman sodný je nevhodný při dietě – NE!

Glutaman sodný neobsahuje lepek. Obecně se nedoporučuje alergikům a malým dětem, což však s lepkem nesouvisí.

Glukózový sirup, dextróza, karamelové barvivo obsahují lepek – NE!

Přestože se při jejich výrobě vychází z pšenice, je díky výrobnímu postupu ve finálním produktu lepek bezpečně eliminován. Z tohoto omylu pak vychází celá řada dalších mýtů, např. že ocet je nevhodný (na základě toho, že obsahuje karamelové barvivo).

V zrnu ani v mouce není lepek. Vzniká až jejich zpracováním, kontaminací proteinů s vodou, kyslíkem a hnětením těsta – NE!

I s takovým  nesmyslným tvrzením se bohužel můžete v médiích setkat. Samozřejmě to není pravda. Lepek je obsažen jak v zrnu, tak v mouce.