Mezinárodní veletrh potravin Free From Food

 Ve dnech 4.-5. června 2013 se v německém Freiburgu konal mezinárodní veletrh potravin „Free From Food“ http://www.freefromfoodexpo.com doprovázený odbornou konferencí. Obojího se zúčastnila i zástupkyně Společnosti pro bezlepkovou dietu o.s.

Jednalo se o vůbec první akci tohoto druhu. Organizátoři však vzhledem k velkému úspěchu plánují již další ročník. Veletrhu se účastnilo 932 návštěvníků a 118 vystavovatelů z více než 15 zemí. Ti využili možnosti vytvoření kooperací při rozšiřování trhu do dalších zemí. Podle přednášejících významně roste celosvětový obchod této řady výrobků, a to zejména díky narůstajícímu povědomí spotřebitelů o kvalitě potravin. Největším odbytištěm jsou USA, v evropském měřítku pak Německo.

„Free From“ je již zavedené a všeobecně srozumitelné označení pro potraviny, které neobsahují určité látky, kterým se spotřebitelé vyhýbají ze zdravotních důvodů nebo s ohledem na svůj životní styl. Jedná se např. o lepek, laktózu, vejce, soju, mléko, tuky, maso, sůl, konzervanty. Největší skupinu z vystavovatelů tvořili právě výrobci a prodejci potravin bez obsahu lepku. Za české výrobce byl přítomen Žatecký pivovar. Z dalších značek nám dobře známých byl zastoupen Balviten a Bezgluten.

Na veletrhu se rovněž podílela AOECS (Asociace evropských společností celiaků), jíž je SpBD také členem. Pro naší zástupkyni tak bylo možné využít příležitosti k osobnímu setkání se zástupci AOECS.