Dotazník – VITANA

Výzkum Vitany

Podle výzkumu, který prováděla Vitana a kterého jste se mohli na našich stránkách nedávno účastnit, vyplývá, že v domácnostech, kde je celiak, se většinou vaří rovnou bezlepkově. Domácnosti se tak vyhýbají dvojímu vaření. Speciální pokrmy pouze pro osobu na bezlepkové dietě se vaří jen v necelé jedné pětině domácností.

Bezlepkové potraviny nakupují celiaci jak v hypermarketech, kde často míří rovnou k regálům určeným přímo bezlepkovým potravinám, tak i ve specializovaných menších prodejnách se zdravou výživou.

Nejčastěji nakupovanými  druhy bezlepkových produktů jsou mouky, domácí směsi na vaření a pečení, strouhanky a směsi na chléb. S těmito výrobky jsou respondenti většinou spokojení, nejlépe je hodnocený bezlepkový puding. Nejčastějším důvodem nespokojenosti s bezlepkovými produkty je jejich špatná konzistence a chuť. Respondenti by ocenili větší výběr listového těsta, baget, těstovin, polévek, pizz a koblih.

Co se týká speciálně neoznačených bezlepkových potravin, respondenti zmiňovali obavu, že u nich postrádají garanci toho, že skutečně neobsahují lepek.

 

 

 

VITANA ukončila svůj průzkum zaměřený na výrobky, vhodné i pro lidi s nesnášenlivostí lepku.

Dovolte nám, abychom Vám jménem Vitany poděkovali  za spolupráci.

VITANA provádí průzkum o vaření pro celiaky. Prosíme Vás proto, abyste se do něho zapojili a zodpověděli dotazník, který najdete na
https://kvalikvant.cz/jdi/669ee2bc55.
Jeho výsledky by měly přispět všem celiakům a rozšířit jejich možnosti při nakupování.