Zpráva o 9. Vánočním bezlepkovém trhu 2017

Náš již tradiční Vánoční bezlepkový trh se letos poprvé konal na výstavišti v Letňanech.

Fotografie z akce FB Společnosti pro bezlepkovou dietu

Toulcův dvůr, kde se tato akce konala dosud, nám již z kapacitních důvodů nestačil. Hledali jsme jiné prostory a nakonec jsme se rozhodli přijmout nabídku stát se součástí Stříbrných vánočních dnů na výstavišti v Letňanech. Toto řešení se ukázalo jako šťastné, ale překvapil nás rekordní počet více jak 5 500 návštěvníků.

V tomto formátu se jednalo o premiéru – měli jsme k dispozici celou halu, takže místa bylo dost, parkoviště bylo zdarma a dostali jsme pro naše členy i ostatní návštěvníky čestné vstupenky zdarma. Vystavovatelů bylo přihlášených 42, ale 6 se jich na poslední chvíli omluvilo. Řada z nich byla návštěvníkům známá z našich předchozích akcí, ale přišli i noví.  Nabízeli své výrobky, včetně novinek a ochutnávek. Hitem bylo občerstvení – pizza, párek v rohlíku, bramboráky, které mohli zapít pivem Ferdinand, vše samozřejmě v bezlepkové variantě. Jak napsal jeden návštěvník našeho facebooku – stát frontu na párek v rohlíku – to může pochopit jen celiak. Zboží bylo hodně, ale tak velkému náporu návštěvníků to nemohlo stačit a tak někteří výrobci měli brzo odpoledne vyprodáno.

I když se nám zdá, že zásobování bezlepkovým sortimentem je mnohem lepší než dříve, podle zájmu návštěvníků je vidět, že pořádání takovýchto akcí má stále svůj význam. Široká nabídka bezlepkových výrobků a jejich ochutnávka pomáhá při zorientování se na trhu nejen bezlepkovým nováčkům, ale i lidem, kteří jsou na dietě již delší dobu. Tradičně dorazilo hned po začátku akce velké množství lidí, ale i ti kteří přišli později, měli možnost ochutnat nové výrobky a nakoupit si. Řada využila předběžné objednávky, a tak měli zboží připravené u jednotlivých vystavovatelů. Možnost předběžných objednávek by měla být ještě lépe využívána, aby se zamezilo frontám.

Po celou dobu akce byla návštěvníkům k dispozici poradna.

Děkujeme všem návštěvníkům a vystavovatelům za velkou účast.
Budeme se snažit stejnou akci uspořádat i v příštím roce.

Příští akce:

13. Fórum celiaků – Gluten Free Prague Expo 2018, 19. května 2018 opět na výstavišti v Letňanech.