FREE FROM FUNCTIONAL FOOD EXPO 2019

V květnu se konalo v Barceloně FREE FROM FUNCTIONAL FOOD EXPO.
Vyslali jsme na akci svého zástupce, abychom měli srovnání s naším Fórem celiaků a načerpali tam inspiraci pro naše příští akce.
Krátkou zprávu z akce si můžete přečíst níže.

 

Gran Via Fira, Barcelona 28. – 29. května 2019

Na veletrh v barcelonském centru Gran Via Fira se sjeli návštěvníci z více než 68 zemí. Na 3000 m2 se jim představili vystavovatelé bezlepkových výrobků, mezi nimiž se našli i zástupci z České republiky.

Vystavovatelé byly rozřazeni dle témat, kterými se zabývaly, a to vegan, organic natural, free from, ingredients, funcional, plastics fee. Bezlepkové potraviny stejně jako např. potraviny bez laktózy, ořechů, vajec nebo sóji spadaly do sekce free from.

Ve Španělsku je diagnostikováno téměř 500 000 celiaků a trh pro bezlepkové výrobky se každým rokem zvětšuje, v posledních letech tempem 15 procent ročně.

Jako obvykle se veletrhu účastnilo AOECS. Na jejich stánku byla k zastižení i předsedkyně AOECS paní Tunde Koltai, kterou jste mohli spatřit na 14. Fóru celiaků – Gluten Free Prague Expo, kde přednášela o aktuálním evropském projektu pro celiaky. Dalším členem výboru AOECS, který se akce zúčastnil, byl pan Izaskun Martín Cabrejas, který v rámci diskuzního panelu mluvil o ochranné známce v podobě přeškrtnutého klasu, který značí bezlepkové výrobky. Symbol je díky sublicencím snadno dostupný i pro české výrobce. V případě zájmu se můžete více informovat zde https://www.celiak.cz/pro-firmy/symbol-preskrtnuteho-klasu.