Pivo a bezlepková dieta

Pacient s celiakií, především muž-pivař, je na tom dnes mnohem lépe než pacient s celiakií diagnostikovaný před deseti, dvaceti lety. Dnes si může celiak vybrat z několika druhů bezlepkových piv, což je opravdu úspěch v pivovarské technologii a pivovarským technologům patří za tento počin velký dík.

Bezlepkové pivo je vyráběno buď z jiných obilnin, neobsahujících lepek (čirok, rýže, proso, pohanka, quinoa…) nebo je lepek (prolaminová část) při výrobě piva enzymaticky rozštěpen (degradován).  Piva vyrobená enzymatickou degradací prolaminů mají velmi dobré organoleptické vlastnosti a jsou nerozeznatelné od běžných piv vařených tradičním způsobem z ječného sladu, takže celiak není nijak ochuzen o ten správný senzorický zážitek.

Bezlepkové pivo musí splňovat legislativní limit pro potraviny označené „bez lepku“ a to je obsah lepku do 20 mg/kg, řada piv splňuje dokonce limit méně než 10 mg/l (pro piva je uváděna hodnota na litr). Pro stanovení obsahu prolaminových frakcí v pivech a dalších hydrolyzovaných nebo fermentovaných potravinách (škrob, škrobové sirupy, sójové omáčky, sladové extrakty apod.) byla vyvinuta kompetitivní ELISA metoda (enzyme-linked immuno sorbent assay), která je schopna stanovit obsah peptidových fragmentů pšeničného gliadinu, ječného hordeinu a žitného sekalinu přítomných v těchto potravinách, má detekční  limit pro lepek 4,6 mg/kg (limit kvantifikace 10 mg/kg). Evropská pivovarská analytická komise (EBC – European Brewery Convention) tuto metodu optimalizovala a validovala právě pro pivo za použití kitu RIDASCREEN©. Všechna piva označená „bez lepku“ jsou v ČR touto metodou analyzována v laboratořích Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. nebo jinými akreditovanými laboratořemi a pravidelně kontrolována státním kontrolním orgánem (SZPI).

Zpracovala Ing.Dana Gabrovská Ph.D.

Bezlepková piva nabízí tyto pivovary:

Pivovar Ferdinand, s.r.o. bezlepkový světlý ležák Premium 12%, nealkoholické světlé pivo 0,5%

Plzeňský  Prazdroj, a. s.  bezlepkový Birell (pro řidiče-celiaky)

Pivovar Clock s.r.o. Gluten free PALE ALE

Rodinný pivovar BERNARD a.s. Světlý ležák bez lepku

Žatecký pivovar spol. s r.o. Světlý ležák bez lepku Celia, Celia Dark, Celia Organic