16. FÓRUM CELIAKŮ – GLUTEN FREE PRAGUE EXPO 2021 – zpráva z akce

V sobotu 11. září proběhlo tradiční  16. Fórum celiaků Společnosti pro bezlepkovou dietu. Akce, kterou pořádáme vždy v květnu k Mezinárodnímu dni celiakie, byla vzhledem k epidemiologické situaci přesunuta na tento termín.

Fórum bylo rozděleno do dvou částí. Odborná byla  zaměřena na přednášky o celiakii, její diagnostice a o životě s bezlepkovou dietou. Druhou částí bylo Gluten Free Prague Expo 2021 v rámci kterého se představili výrobci a dovozci bezlepkového sortimentu.

16. FÓRUM CELIAKŮ

V přednáškovém sále proběhl odborný program „Celiakie nejen zdravotní problém“. V dopolední část vystoupila Doc. MUDr. Iva Hoffmanová, Ph.D. a MUDr. Petr Kocna. Posluchači si vyslechli přednášky za velkého zájmu, o čemž svědčila bohatá diskuse, která nebrala konce.

S velkým zájmem posluchači sledovali i odpolední část, která byla věnována životu s bezlepkovou dietou. Přednáška Ing. Jany Rysové byla zaměřená na praktické otázky, jak si s dietou poradit v běžném životě.  V další části se mimo jiné posluchači dozvěděli kolik celiaků vlastně u nás máme, jaké jsou možnosti sociálních dávek při bezlepkové dietě, informace z AOECS a další. Následovala valná hromada spolku. ( podrobný program celé akce zde).

           

GLUTEN FREE PRAGUE EXPO 2021

Ve výstavní hale se představilo se 27 vystavovatelů, výrobců, prodejců a dovozců bezlepkového sortimentu. Kromě stálých známých se mohli i letos návštěvníci seznámit s novými (seznam vystavovatelů). Největší přehlídka bezlepkového sortimentu v České republice proběhla úspěšně a plynule při splnění platných bezpečnostních pravidel a opatření.

K dispozici bylo posezení, kde se všichni mohli občerstvit. U stánků bylo čerstvé pečivo, koláče, pizzy, hamburgery a další bezlepkové dobroty. Pivovar Ferdinand nabízel čepované bezlepkové pivo v alko i nealko variantě a limonádu.

U našeho stánku byla k prodeji trička „Jsem Gluten Free“, tašky a batůžky,  oblíbené placky, které rodiče využívají např. pro označení jejich dětí ve školních jídelnách, aby nedošlo k záměně vydávaných jídel.

Pro  řádné členy byly připravené speciálně vyrobené tašky s logem spolku a připomínkou, že působíme již 20 let. Dárky, které členové našli ve svých taškách, věnovaly vystavující firmy Schaer, Jizerské pekárny, Extrudo a Puravita. Všem děkujeme!

Další fotografie jsou na našem facebookovém profilu.

Děkujeme všem přednášejícím, návštěvníkům, vystavovatelům, partnerovi akce firmě Schaer za účast.

Děkujeme všem za dodržení bezpečnostních opatření a pokynů pořadatelů.

Těšíme se na setkání na našich příštích akcích,
Společnost pro bezlepkovou dietu

Plánované akce:

  • 11. prosinec 2021 Vánoční bezlepkový trh, součást Stříbrných vánočních dnů
  • 14. květen 2022 17. Fórum celiaků – Gluten Free Prague Expo 2022