Potraviny na pranýři (16.1.2023) – nebezpečný výrobek

Na stránkách  SZPI „Potraviny na pranýři“ bylo uveřejněno upozornění na nebezpečný výrobek BIO Kuskus Červená řepa 400g .

Na dolepované etiketě v českém jazyce je uveden výraz „Bezlepkové“, přestože výrobek lepek ve značném množství obsahuje a to díky hlavní složce „semolinová mouka (krupice z tvrdé pšenice).

Výrobce správně v souladu s legislativou označil ve složení alergeny (zvýrazněné písmo), tj. pšenici, dále doplnil informaci „může obsahovat sóju a celer“.

U dovozce došlo s největší pravděpodobností k politováníhodné chybě či  omylu z neznalosti nebo nepozornosti při označení výrobků tvrzením „bezlepkový“, přestože je alergen „pšenice“ zvýrazněn.  Etiketu v původním jazyce jsme k dispozici neměli, což by jistě bylo zajímavé pro porovnání uváděných informací.

Tento nález jasně ukazuje, že je potřeba číst pozorně etikety, i když je na obale uvedeno „bez lepku“.  Toto doporučení platí hlavně u dovozových výrobků, kde dovozce není výrobcem a tudíž snadněji může dojít k omylu či chybě. U  přímých výrobců se s takovou chybou setkáváme zcela výjimečně.

Dovozcem výrobku je společnost Audeo International s.r.o., Nad Zámečkem 380/62, 150 00 Praha 5

Kontrola byla provedena u internetového prodeje CALBUCO s.r.o. „GRIZLY.CZ“ Olomouc.