Jedlé nádobí

Na základě řady dotazů se pokusíme nastínit problém kolem jedlého nádobí.

Jedlé nádobí, které se na trhu v posledních letech objevuje, nabízí spotřebitelům ekologický přístup (zero waste, udržitelnost, jsou veganské) při konzumaci pokrmů a je to trend, na který mnoho spotřebitelů slyší.

Výrobci používají jako surovinu pro tento druh nádobí různé rostlinné suroviny, které jsou levné, dostupné a v mnohých případech jsou vedlejším produktem při zemědělské nebo potravinářské výrobě. Nejčastěji je používána jablečná vlákna, ovesné nebo pšeničné otruby, další možností jsou různé druhy mouk. Výrobci poukazují na možnosti toto nádobí konzumovat, nádobí v sobě udrží i horké věci jako kávu či polévku po několik hodin, aniž by se rozmočilo a je to podle nich vynikající alternativa plastového nádobí. Další variantou pro konzumaci nápojů jsou těstovinová brčka.

Podívejme se na pár příkladů, které lze najít na internetu:

Talíře z pšeničných otrub

Z názvu je již jasné, že výrobek obsahuje pšenici.

Ve složení je uvedeno: 100 % jedlé pšeničné otruby a dále je uvedeno: Obsahuje deriváty pšenice a lepek.

Na obale nenajdete jasnou informaci, že se jedná o jedlé nádobí, pouze je uveden piktogram s tvrzením: je tak přirozené, že můžete jíst….tady je otázka, mohu ho jíst nebo mohu z něho jíst, protože je přirozené???

Na webových stránkách je ale je tento výrobek představen jako jedlé nádobí v balení po 5 ks. Níže uvedené foto nabízí balení po 10 kusech. Podle složení se jedná o stejný výrobek.

Nicméně narazíme na další informaci, kdy výrobek výrobce uvádí na trh jako předmět určený ke styku s potravinami. Tato informace je také dostupná na webových stránkách:

Výrobky vyrobené v souladu se správnou výrobní praxí a průmyslovými hygienickými normami splňují výrobky určené pro styk s potravinami podle nařízení ES 1935/2004 EP a Evropské rady ze dne 27. října 2004 a systém řízení bezpečnosti potravin podle norem BRC. Výrobky jsou certifikovány pro kompostovatelnost. 

Je tedy otázka, jestli je možné tento výrobek konzumovat?

Závěr: z těchto talířů by celiak opravdu jíst pokrm neměl!

Kakaové lžičky

Složení:

pšeničná mouka, kakaový prášek (20%), mouka z prosa, mouka z ovesných vloček, rýžová mouka, ječmenná mouka, cizrnová mouka, cukr, voda.

Ve složení by „pšeničná mouka“ měla být zvýrazněna.

Na webových stránkách je u výrobku upozornění:

protože naše stolní a dezertní lžíce obsahují pšenici a jiné druhy obilí, nejsou bohužel vhodné pro lidi s nesnášenlivostí lepku a celiakií.

Jedlé kelímky

Složení: voda, ovesné otruby, pšeničná mouka, cukr, rafinovaná palmová sůl, stabilizátory.

Další informace k výrobku: Recyklovatelný kelímek, který udrží nápoj až 12 hodin. Snese teplotu nápoje do 85 stupňů a výborně ji izoluje. Je 100 % přírodní, neobsahuje žádná umělá barviva ani umělé cukry. Na své si přijdou i vegani, jelikož Jedlý kelímek v sobě nemá žádné živočišné složky. Navíc je křupavý. A vydrží křupavým až 40 minut po styku s vodou. Přesto, že je sladký a ideální jako dezert či jako svačina, obsahuje pouze 56 kcal.

U těchto dvou výrobků nenajdeme informaci týkající se předmětu/výrobku přicházejícího do styku s potravinami, zde se tedy bude jednat pravděpodobně o potravinu.

Zdroj: www.jedlenadobi.cz

Tuto problematiku bychom z pohledu celiaka uzavřeli doporučením – těmto výrobkům se rozhodně vyhýbejte, pokud při nějaké příležitosti (např. různé stánky s občerstvením, hlavně letní divadelní a hudební festivaly) na jedlé nádobí narazíte, určitě si nechte ukázat specifikaci výrobků a upozorněte, že jste celiaci.

Legislativní výklad zde.