V sobotu 17. května jsme již tradičně oslavili Mezinárodní den celiakie na jubilejním ročníku 20. Fóra celiaků.
Opět jsme se sešli v PVA EXPO Praha v hale č.8. Fórum bylo rozděleno na dvě části. Odborný celodenní program s názvem „Celiakie není jen zdravotní problém“ byl zaměřen na onemocnění, jeho diagnostiku a na praktické otázky života na bezlepkové dietě.
Souběžně probíhal bezlepkový veletrh Gluten Free Prague Expo 2025.
Akce byla realizována za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a partnerem akce se stala Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
20. FÓRUM CELIAKŮ
Dopoledne si posluchači v hlavním sále vyslechli přednášky MUDr. Jančíkové “Problematika celiakie z pohledu lékaře” a MUDr. Fuchse “Alergie na lepek není celiakie”. Dopolední blok zakončil křest knihy paní Mazúrové “Bezlepková kuchyně” s podtitulem Mezinárodní a české recepty nejen pro celiaky.
Odpolední blok začal příspěvkem “Dočkáme se finančního příspěvku na léčbu celiakie?” RNDr. Jiří Jakub Zévl Ph.D. informoval o jednáních, která následovala po odevzdání naší Petice za příspěvek na léčbu celiakie. Ta byla projednána v Poslanecké sněmovně, a to nejdříve v Petičním výboru a následně ve Výboru pro zdravotnictví. V rámci usnesení Výboru pro zdravotnictví zaznělo, že požadavky petice mají být zohledněny v připravované novele zákona o veřejném pojištění. Náš tým následně navázal otevřeným dopisem, který byl adresován jak ministru zdravotnictví, tak poslancům a poslankyním z obou výborů, ale také zdravotním pojišťovnám. Některé zdravotní pojišťovny na dopis reagovaly velmi pozitivně, a to VZP, která potvrdila svou snahu spolu s MZ hledat další možnosti podpory pacientů s doporučenou bezlepkovou dietou, nebo VOZP, která nově zavedla příspěvek na bezlepkovou dietu pro všechny diagnostikované celiaky bez rozdílu věku. Celou prezentaci najdete zde .
Následoval blok přednášek zaměřený na praktické oblasti života s bezlepkovou dietou, konkrétně přednáška Ing. Dany Gabrovské, Ph.D. “Bezlepková dieta v průběhu 20 let a Čím se musíme řídit při výběru potravin”, Ing. Jany Rysové “Jak nahradíme lepek a Databáze bezlepkových potravin”, Jitky Dlabalové “Sociální otázky spojené s dodržováním dietního režimu a Na jaké příspěvky mají pacienti nárok?”. Poté vystoupila Bc. Marie Marešová s přednáškami “Mladí celiaci” a “Informace z AOECS a CYE”.
Po každé přednášce byl prostor pro zodpovídání dotazů. Podrobný program celé akce zde.
Po ukončení odborného programu následovala Valná hromada spolku.
PROGRAM PRO DĚTI
Velkou návštěvnost měla obě divadelní představení pro malé návštěvníky.
Divadlo bylo v malém sále a podle nadšení dětí pohádky Ilegumovy divadelní společnosti byly skvěle zahrané.
Děkujeme.
SPOLEČNOST PRO BEZLEPKOVOU DIETU
Členové spolku mohli využít přednostní vstup na akci a byly pro ně připraveny konferenční tašky.
Děkujeme všem firmám, které do nich přispěly svými produkty, zejména pak firmě Panzani.
U našeho stánku byly k prodeji oblíbené placky, trička a tašky s různými motivy. Rozdávali jsme naše edukační materiály.
INSTAGRAMOVÁ SOUTĚŽ
Svoje ceny si u našeho stánku vyzvedli tři výherci soutěže, která probíhala na Instagramu mladých celiaků.
Děkujeme firmám Symprove, Ferdinand, Amylon a Benkor za krásné dárky pro výherce.
GLUTEN FREE PRAGUE EXPO 2025
Ve výstavní hale své výrobky nabízelo 29 vystavovatelů (seznam vystavovatelů), sortiment byl opravdu široký a lidé měli možnost si bezlepkové výrobky nejen nakoupit, ale předtím také ochutnat.
Své programy zaměřené na celiaky představily také dvě zdravotní pojišťovny, Všeobecná zdravotní pojišťovna a Vojenská zdravotní pojišťovna.
Přehled příspěvků ZP celiakům v letošním roce naleznete ZDE.
BEZLEPKOVÉ BISTRO
Letos měli návštěvníci možnost vybírat z opravdu široké nabídky teplého občerstvení jako párky v rohlíku, zapečené hotdogy, bagety, pizzy a donuty. Kromě tradiční nabídky uzenin u stánku HM Globus byla připravena i teplá sekaná v housce.
Lidé plně využili možnosti nabídky posezení v naší „improvizované restauraci“. Ke koupi bylo několik druhů točených bezlepkových piv včetně nealkoholického piva a limonády, Pivovar Ferdinand čepoval i svoji novinku, polotmavou třináctku Sedm kulí.
Poděkování patří všem vystavovatelům, jmenovitě pak Pivovaru Ferdinand, a to nejen za nabídku točeného piva a limonády, ale také za zapůjčení stolů a lavic pro naši improvizovanou restauraci, Bezlepkové pekárně Michalík a firmě Amaranth Life za nabídku teplého občerstvení.
Opět naše již tradiční statistika prodeje „bezlepkového bistra“:
- Pivovar Ferdinand – 150x malinovka, 30x Beer Mix, 90x Sedm kulí, 60x 12%Premium
- Stánek Amaranth Life a HM Globus – 150x párek v rohlíku, 150x sekaná v housce
- Bezlepková pekárna Michalík – 240x hot dog, 200x česneková bageta, 300x pizza, 300x kobliha/donuty
Děkujeme všem přednášejícím a vystavovatelům za to, že se naší akce zúčastnili.
Děkujeme za finanční podporu Úřadu vlády České republiky a Všeobecné zdravotní pojišťovně ČR.
Děkujeme také všem 1 498 evidovaným návštěvníkům akce, dle reakcí odcházeli spokojeni jak s programem, tak s nabídkou bezlepkového sortimentu.
Těšíme se na setkání na příštím 21. Fóru celiaků Společnosti pro bezlepkovou dietu.
Atmosféru 20. ročníku akce si můžete připomenout shlédnutím fotografií na FB spolku.