16. KVĚTEN MEZINÁRODNÍ DEN CELIAKIE – test predispozice celiakie

16. květen je Mezinárodním dnem celiakie. Přestože stále více pacientů od svého lékaře slyší: „Máte celiakii“, tak je u nás diagnostikována jen čtvrtina celiaků. Důvodem je velká rozmanitost projevů onemocnění a s tím pak související obtížná diagnostika. Proto si také celiakie vysloužila přezdívku „nemoc chameleon“.

Dle prevalence (1:100) by mělo být v ČR 100 000 celiaků.

Tisková zpráva k Mezinárodnímu dni celiakie zde

Máte obtíže za jejichž původem by mohla být nepoznaná celiakie?
Nejste si jistí, zda nemáte toto chronické autoimunitní onemocnění, které je spojené s postižením sliznice tenkého střeva po konzumaci lepku (glutenu) u geneticky predisponovaných osob?

Mezinárodní den celiakie v GENNETU

Jestliže má pacient rizikovou kombinaci alel HLA-DQ2 a HLA -DQ8, znamená to, že je v průběhu života ohrožen rozvojem celiakie. Pokud se takové kombinace ale nenajdou, je prakticky nemožné, aby pacient během svého života onemocněl celiakií.
Využijte Mezinárodního dne celiakie a dorazte 23. května v čase 9:00-18:00 hodin na adresu GENNET, Kostelní 9, Praha 7, kde Vám provedou ZDARMA test v hodnotě 2200,-Kč – bezbolestným stěrem z dutiny ústní. Test je vhodný pro muže, ženy všech věkových kategorií a děti od 3 let.
Podrobnosti k akci v GENNETU naleznete na jejich  FB nebo webu.