Poradna

4
Srp
Dobrý den, celý život mám velké zdravotní problémy, ale na kolonoskopii jsem byla až nyní, v předdůchodovém věku, kde mi potvrdili celiakii a také trpím vrozenou intolerancí laktózy. Takže žaludeční vředy od puberty, záněty slinivky, astma, artritida a další autoimunitní nemoci mi způsoboval lepek a mléčné výrobky, jen se na to nepřišlo. Byla jsem považována za simulanta, v dětství mi doktorka tvrdila, že se mi nechce do školy, v dospělosti skoro hypochondr. Výsledek kolonoskopie je jasný, ale co dál? Za měsíc projím nyní o 3 tisíce víc než před zahájením diety. Což je sebezničující. Pracuji ve dvanáctihodinových směnách a jsem ráda, že vůbec práci mám, při ceně blp a bll potravin. Rodina nemoc nebere vážně, takže kontaminace mých potravin je možná. Jsem spíše pro smích jak doma, tak i v práci, kde není možnost bezlepkového stravování. Uštěpačné poznámky zaznamenávám bohužel i u manžela. Jako že se mnou nemůže ani na dovolenou, protože já preferuji apartmán s kuchyní a on zase trvá na hotelu. Skoro bych volila dovolenou ve Švýcarsku, kde je povolená eutanázie.....
Anna

Odpověď

Dobrý den, uvědomujeme si, že je těžké se vyrovnat s tím, že se musíte stravovat jinak.
Ale cílem by mělo být zlepšení Vašeho zdravotního stavu. Uvidíte, že až se Váš  organismus srovná, tak Vám bude líp a budete nastalou situaci i jinak snášet.
Přechod na bezlepkovou dietu je určitě velkým zásahem do života, ale určitě přijdete na to, že to jde i bez lepku.
Někteří lidé drží bezlepkovou dietu dobrovolně. Chápeme, že to je jiná situace, oni až je to přestane bavit, tak mohou přejít na běžnou stravu, nebo na jinou dietu.
Vy tuhle možnost mít nebudete. 
Zkuste pro začátek přejít na přirozeně bezlepkovou stravu, kterou bude mít možnost jíst celá rodina.
Pečivo a přílohy, jim nechte běžné, jen vy si berte svoje speciální. Ale je řada jídel, které jsou vhodné pro Vás i pro ostatní.
Začátky jsou vždycky těžké, ale uvidíte, že se s tím vyrovnáte a až se vše naučíte, tak Vám to ani nepřijde zvláštní.
Pokud budete chtít, tak se můžete přihlásit na naše on-line bezlepkové kursy, kde poznáte, že v tom nejste sama, že se tato problematika týká více lidí.
Termíne webinářů zveřejníme na webu koncem srpna.
S pozdravem, za Společnost pro bezlepkovou dietu, Jitka Dlabalová