Legislativní pravidla jsou dána, přesto je důležité vědět, jak si je vykládat. Vyhledáváme proto pro Vás informace, které Vám pomohou ke snadnějšímu pochopení jak se stravovat bezpečně bez lepku.
Na webu Výzkumného ústavu potravinářského Praha si můžete přečíst článek, který vysvětluje pojmy dextróza, dextriny a maltodextriny. Dozvíte se i
číst více ....Mohou celiaci zařadit do své stravy kukuřičné lupínky s ječným sladem? Na toto téma si můžete přečíst velice podrobný článek
číst více ....Přestože se na našem webu zaměřujeme na celiakii a bezlepkovou dietu, tak občas se dotazujete i na výrobky vhodné pro
číst více ....Dle Nařízení (EU) č. 1169/2011 má každý provozovatel zařízení společného stravování povinnost poskytovat konečnému spotřebiteli informace o alergenních látkách a produktech, které
číst více ....Sójové omáčky jsou ochucovadla, která se používají jak běžně v kuchyni, tak i v restauracích zejména asijských. Z hlediska jejich
číst více ....Čas od času se vynoří otázka, zda je žitný chléb vhodný při bezlepkové dietě. Je všeobecně známo, že při bezlepkové dietě je zakázáno konzumovat všechny druhy pšenice a žito, ječmen i jejich křížence. Přesto se především na sociálních sítích a dokonce i v knihách objevuje, že kváskový žitný chléb mohou vyzkoušet i lidé s celiakií.
číst více ....Potravinářská inspekce informuje (nejen) nové provozovatele e-shopů, jak se vyvarovat porušování předpisů.
číst více ....SIRUPY (glukosové, glukoso-fruktosové a další)
Sirupy jsou koncentrované roztoky cukrů a jejich derivátů (glukosa, fruktosa, sacharosa, maltosa, maltooligosacharidy, sorbitol, maltitol). Nejčastěji se vyrábějí z kukuřice, pšenice nebo brambor, kdy se nejprve izoluje škrob, který se dále hydrolyzuje. Vzniklá glukosa se separuje (membránové systémy) a pak se enzymově přeměňuje na fruktosu. V potravinářství jsou nejvíce používané glukosové, glukoso-fruktosové a maltosové sirupy.
číst více ....