Výklad k legislativě

Legislativní pravidla jsou dána, přesto je důležité vědět, jak si je vykládat. Vyhledáváme proto pro Vás informace, které Vám pomohou ke snadnějšímu pochopení jak se stravovat bezpečně bez lepku.

8
Čvn

Čas od času se vynoří otázka, zda je žitný chléb vhodný při bezlepkové dietě. Je všeobecně známo, že při bezlepkové dietě je zakázáno konzumovat všechny druhy pšenice a žito, ječmen i jejich křížence. Přesto se především na sociálních sítích a dokonce i v knihách objevuje, že kváskový žitný chléb mohou vyzkoušet i lidé s celiakií.

číst více ....
25
Říj

SIRUPY (glukosové, glukoso-fruktosové a další) 

Sirupy jsou koncentrované roztoky cukrů a jejich derivátů (glukosa, fruktosa, sacharosa, maltosa, maltooligosacharidy, sorbitol, maltitol). Nejčastěji se vyrábějí z kukuřice, pšenice nebo brambor, kdy se nejprve izoluje škrob, který se dále hydrolyzuje. Vzniklá glukosa se separuje (membránové systémy) a pak se enzymově přeměňuje na fruktosu. V potravinářství jsou nejvíce používané glukosové, glukoso-fruktosové a maltosové sirupy.

číst více ....
15
Čvc

Pacienti s celiakií mohou bez obav konzumovat obilné destiláty. Dotaz týkající se obilných destilátů se pravidelně objevoval na všech setkáních spolků celiaků. Jednoznačnou odpověď dala legislativním rozhodnutím Evropská unie a to v Nařízení Evropského parlamentu a rady (EU) 1169/2011 o poskytování informací spotřebitelům o potravinách, kde v příloze II Látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost jsou v bodě 1 d)  obiloviny  použité k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu vyňaty z povinnosti označovat jako alergenní složky.

číst více ....