Legislativní pravidla jsou dána, přesto je důležité vědět, jak si je vykládat. Vyhledáváme proto pro Vás informace, které Vám pomohou ke snadnějšímu pochopení jak se stravovat bezpečně bez lepku.
Mějte na paměti, že bezlepková dieta je na celý život.
Proto je nutné mít přehled a znát pravidla, níže uvádíme výběr z nejdůležitějších článků v této sekci:
Pozor při vyhledávání informací u potravin a pokrmů; Alkoholické nápoje a bezlepková dieta; Sójové omáčky a bezlepková dieta; ŽITO a bezlepková dieta při celiakii; Sirupy a bezlepková dieta; Může být v šunce lepek?; Bezlepková dieta - Jak na ni?
SIRUPY (glukosové, glukoso-fruktosové a další)
Sirupy jsou koncentrované roztoky cukrů a jejich derivátů (glukosa, fruktosa, sacharosa, maltosa, maltooligosacharidy, sorbitol, maltitol). Nejčastěji se vyrábějí z kukuřice, pšenice nebo brambor, kdy se nejprve izoluje škrob, který se dále hydrolyzuje. Vzniklá glukosa se separuje (membránové systémy) a pak se enzymově přeměňuje na fruktosu. V potravinářství jsou nejvíce používané glukosové, glukoso-fruktosové a maltosové sirupy.
číst více ....Pacienti s celiakií mohou bez obav konzumovat obilné destiláty. Dotaz týkající se obilných destilátů se pravidelně objevoval na všech setkáních spolků celiaků. Jednoznačnou odpověď dala legislativním rozhodnutím Evropská unie a to v Nařízení Evropského parlamentu a rady (EU) 1169/2011 o poskytování informací spotřebitelům o potravinách, kde v příloze II Látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost jsou v bodě 1 d) obiloviny použité k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu vyňaty z povinnosti označovat jako alergenní složky.
číst více ....Šunka patří mezi masné výrobky, pro které jsou vyhláškou stanoveny požadavky na použitou surovinu a na jakost. Dělí se do tří kategorií.
Může být v šunce lepek? V šunce nejvyšší jakosti a ve výběrové ne. Dozvíte se, i jak je to s označením bez lepku u těchto dvou kategorií šunky.
číst více ....Ministerstvo zemědělství ČR ve spolupráci se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a Státní veterinární správou vypracovalo Národní doporučení pro uvádění informací o možném a nezáměrném výskytu látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost v potravinách.
číst více ....Že je nutné uvádět alergeny i při prodeji na dálku si můžete přečíst zde.
číst více ....Shrnutí přednášky Ing.Dany Gabrovské, Ph.D., Potravinářská komora ČR. Přednáška byla přednesena na 12.Fóru celiaků 27. května 2017.
číst více ....